Pannenkoeken (basisrecept)

Hollandse pannenkoeken

Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik gek ben op pannenkoeken. Dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere recepten voor en met pannenkoeken online. (klik hier om alle pannenkoek-recepten te bekijken) Maar vandaag deel ik er nog een extra pannenkoekenrecept. Ik kan het niet laten..

Tot vandaag ontbrak er nog een basisrecept voor pannenkoeken hier op Brenda Kookt. Natuurlijk kun je pannenkoekenmix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Bij deze deel ik mijn basisrecept voor heerlijke pannenkoeken. Basis, zoals het eigenlijk hoort. Zodat je de pannenkoeken zelf kunt beleggen met wat jij lekker vindt. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

Wat is jouw lievelingsbeleg voor de pannenkoek? En wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor pannenkoeken en staan deze bij jou op tafel?

Pannenkoeken zonder pakje

Recept pannenkoeken

Pannenkoeken

Bereidingstijd 30 minuten 

Ingrediënten voor 2-3 personen:

  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • snuf kaneel
  • 1 appel
  • scheutje olijfolie
  • boter om te in te bakken

Extra benodigd: toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op! 

Bereiding:

Schil de appel en rasp deze fijn.

Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.

Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.

Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

……………………………………………

 Klik hier om mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  te bestellen! (cadeautip!) 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Wat leuk dat je de appel al door het beslag doet, ga ik ook maar eens uitproberen! Zelf houd ik vooral van wat afwisseling qua beleg voor de pannenkoeken. De ene keer is dat geitenkaas en de andere keer ben ik meer voor de zoetigheid, zoals banaan of appel.

  2. Marie says

    pannenkoeken kan ik ook wel elke dag eten.
    met crème fraîche en frambozen, yummy <3

    • Brenda Kookt says

      Wat een lekkere frisse combi, dat moet ik ook eens proberen :)

  3. Monique says

    Zo maak ik mijn pannekoek en al jaren! Alleen dan zonder de geraspte appel, omdat ik ook hartige pannenkoeken maak met spek en kaas.
    Voordeel als je zo beslag maakt, dat je ze kan eten wanneer je wilt. Heb altijd wel de ingrediënten in huis.

  4. Megan says

    Ik ben gek op pannenkoeken! Met spek vind ik ze het allerlekkerst. Of met nutella… Eigenlijk zijn ze veel lekkerder als je ze zonder pakje maakt, maar op de een of andere manier gebruik ik toch altijd een pakje. Binnenkort maar eens zonder pakje maken!

  5. Lot says

    Vandaag toevallig kleinkinderen hier en pannenkoeken met stukjes van plakken ham en geraspte kaas gegeten. Ham door beslag en kaas erop en na omdraaien in beweging knapperig laten worden.

  6. Sandra says

    Voor hoeveel pannenkoeken is dit ongeveer?

      • Sandra says

        Dankje! Ze waren heerlijk! Vanavond weer ^^

  7. kees bekerman says

    Wat bedoel je met grote eieren??

    • Brenda Kookt says

      In de supermarkt zijn er kleine eieren (maar M of S) of grote eieren maat L verkrijgbaar.

  8. Anne says

    Het is een simpel resultaat en met een lekker resultaat. Soms heb ik zin in een ouderwetse pannenkoek tijdens de lunch, maar deze gingen er echt als koek in. Zelfs bij degene die niet zo van pannenkoeken houdt. Dit recept ga ik vaker gebruiken. Bedankt :).

  9. Onbekend says

    Hoi, misschien een gekke vraag: maar wat voor bloem gebruikt u.
    Tarwe bloem, patentbloem, zelfrijzend bakmeel??

    • Anita says

      Zelf gebruik ik er twee soorten door elkaar, tarwebloem en volkorenmeel.
      Zelfrijzend bakmeel is hier niet geschikt voor, hier zit rijsmiddel in.

  10. Tanja says

    Ik ben ook dol op pannenkoeken en de volgende keer maak ik ze met jou recept en niet met een mix. Ik bak meestal bacon apart en beleg hier mijn pannenkoek mee, Daarover smelt ik dan geraspte oude kaas, even de deksel op de koekenpan. Lekker hartig dus :-) Maar een pannenkoek met aardbeien- of abrikozenjam is ook heerlijk, daar sluit ik dan meestal mee af.

  11. Amber says

    Ik doe er wat meer melk bij en een scheutje vanille en stroop maar ohhhh wat zijn ze lekker! Dit was de eerste x maar nooit meer anders ☺️

  12. Anita says

    Bedankt voor recept!
    In plaats van snufje kaneel doe ik er snufje vanille in!
    Eeeerrruuuugggggg lekker😋😋😋

  13. annemarie says

    Ik doe zelf in het beslag nog een beetje schenkstroop.

  14. Beatrice says

    Een heerlijk basisrecept Brenda. Hartig en zoet altijd heerlijk. Ooit in de vorige eeuw in Gent pannenkoeken gegeten met poedersuiker kreeg er een partje citroen bij om overheen te sprenkelen. Blijft na de hartige nog steeds mijn favoriet.

    • Brenda Kookt says

      Die combi heb ik nog nooit geprobeerd, ga ik de volgende keer doen Beatrice

  15. melin says

    hoi! dat ziet er heerlijk uit! wil ik ook eens proberen, maar ik mag nooit pannenkoeken maken van mijn moeder haha

  16. Manon says

    Vanavond gegeten, ze waren heerlijk! We hebben er 10 grote pannenkoeken uit kunnen halen, we hebben de appel weggelaten. Ik ga dit recept zeker onthouden!

  17. Job says

    IK maak altijd een hartige mix erop van champignons, kleine ui, creme fraiche,scheutje maggi en gerapte oude kaas. Heerlijk. Normaal altijd met mix uit een pak, maar deze helemaal zelf gemaakt waren echt lekker, wel zonder appel gemaakt. Dit ivm de hartige top erop.

  18. Jenny Stammes says

    Heb ze met sojamelk gebakken, vanwege een koemelkintollerantie. En met banaan. Finger licking good!

  19. Charlotte says

    Wauw het leest al lekker, benieuwd naar de smaak!! We vervangen de melk voor rijstemelk, woensdag proeven!! Zou je het beslag ook van tevoren kunnen maken?

  20. Ron says

    jammer dat je olijfolie gebruikt, het geeft een andere smaak en me vrouw heeft er een allergie
    voor

    • Brenda Kookt says

      Als je vrouw er een allergie voor hebt zou ik de olijfolie weglaten uit het recept, dat is geen probleem.

  21. Lineke says

    Ze liggen nu in de pan…
    Waarschijnlijk gaat er suiker met kaneel bovenop…
    Ze klinken heerlijk

    • Brenda Kookt says

      Oehh lekker! Het water loopt me in de mond nu ik er aan denk. Wij gaan ook snel weer deze lekkere pannenkoeken eten