Mosterdsoep met prei en crunchy spek

Romige mostersoep met gebakken spek

Met een soepje op de zondagmiddag maak je mij altijd blij. Lekker op de bank met een kommetje soep, heerlijk. Deze week gaan we voor mosterdsoep met prei en crunchy spek. Jij ook?

Op Ameland at ik vorig jaar op een terras de lekkerste mosterdsoep ever. Toen ik laatst mijn fotoboek aan het maken was kwam ook de foto van de mosterdsoep op Ameland weer voorbij. Het water liep me in de mond. En daarom besloot ik me er thuis ook aan te wagen.

Ik vulde de soep extra met prei. En om het nog net een lekkerder te maken voegde ik crunchy spek toe. Het resultaat: een goed gevulde zeer smakelijke mosterdsoep.

Mosterdsoep

 

Mosterdsoep met prei en crunchy spek

Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten voor 4 kommen soep:

 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 preien
 • 2 aardappelen
 • 1 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
 • 3 eetlepels grove mosterd (ik naam grove Zaanse mosterd)
 • 50 ml kookroom
 • peper
 • 4 plakjes ontbijtspek
 • verse peterselie

Bereiding:

Snipper de ui en pers de knoflook. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook even aan. Snijd de prei in ringen. Houd 1/4 van de prei apart voor de garnering, voeg de rest van de prei bij de pan en bak dit even mee. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Voeg dit samen met de bouillon bij de pan en breng aan de kook. Laat dit hierna op zachtvuur ongeveer 15 minuten koken.

Bak de ontbijtspek in een koekenpan zonder toevoegen van olie of boter krokant en breek in stukjes.

Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de grove mosterd toe en pureer nog even door zodat de mosterd goed gemengd is. Voeg de kookroom en een beetje peper toe en breng nog even tot het kookpunt.

Schep de mosterdsoep in de kommen/borden en garneer met ringen prei, verse peterselie en krokante ontbijtspek.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Marlotte says

  Oh wat een heerlijke soep! Heb al een tijdje geen mosterdsoep gemaakt, de hoogste tijd om daar verandering in te brengen!

 2. Renske says

  Lekker soepje! De laatste keer dat ik mosterdsoep heb gemaakt is alweer ruim een jaar geleden vrees ik… En het is zo lekker! ;-) Vooral met prei en spekjes inderdaad! Zelf gooi ik er soms ook nog wel eens een rode paprika doorheen, ook lekker!

 3. Tilly says

  Lijkt mij heerlijk soepje, ga ik zeker maken.
  Nog een vraagje. Is het mogelijk dat er printversies komen van je recepten, scheelt een hoop papier.

  • Brenda Kookt says

   Ik ben op dit moment bezig met een nieuwe print-functie voor de recepten. Wel is het mogelijk om in de huidige functie de foto’s zelf te verwijderen voor je gaat printen. Als je voordat je gaat printen de ‘printversie’ ziet kun je klikken op de foto’s, dan worden ze er uit gehaald. Je kunt ook klikken op stukken tekst (bijvoorbeeld de inleidende tekst) om dit ook te verwijderen voor het printen.

 4. Diewerke says

  Wat een lekker soepje. Zondag gelijk voor de lunch gemaakt. Was zo op, volgende keer maak ik een dubbele hoeveelheid. Dankjewel. Zondagavond de goulash gegeten, hebben we ook van gesmuld.

 5. Nienke says

  Wauw wat een heerlijke soep! Ben het heerlijk aan het opsmikkelen nu :)! Dankjewel!

 6. Fran says

  Ik heb deze soep gisteren gemaakt en ervan gesmuld, wat een lekker soepje is dit. Heb nog een portie over voor de lunch later deze week.

 7. monique says

  Brenda,

  Ik wil graag voor veel personen deze soep maken.
  Hoe zit het met de samenstelling van de aardappel?
  Je zegt 1 aardappel maar goed daar zijn veel verschillende grootes in.
  Hoe kan ik dit het beste inschatten?

  Groetjes, Monique

  • Brenda Kookt says

   Hoi Monique, de aardappel zorgt voor de binding van de soep. Als je een dubbele hoeveelheid maakt zou ik middel-grote aardappelen gebruiken. 1 gemiddelde aardappel heb ik in dit recept gebruikt.

 8. Misschien says

  Beste Brenda,
  Gisteren heb ik voor het eerst in mijn leven mosterdsoep geproefd. Ik heb hem zo heerlijk gevonden, dat ik meteen besloot om hem voor een vriend van mij te koken als hij komt. Toch wilde ik het eerst een beetje proberen voor het geval dat het recept anders zou zijn dan belevenis van mijn smaakbekers. Eigenlijk, het was niet nodig. Uw recept was bij de eerste keer perfect. Dikke soep met smaak van mosterd. Hartelijk bedankt.
  Nu, moet ik me alleen beslissen, of een eenvoudige maar traditionele stamppot met andijvie maken of één van uw aantrekkelijke variaties als hoofdgerecht maken.

 9. Carla says

  Lijkt me heerlijk! Ik ga ‘em binnenkort zeker uitproberen!
  Er staat bij je ingrediënten trouwens “grote mosterd” ipv grove ;)

 10. Myrthe says

  Lijkt me heerlijk. Ik ben van plan deze soep voor mijn familie te maken. Vraagje: kun je deze soep ook een dag van tevoren maken?

 11. wendy cornelissen says

  Gisteren de mosterdsoep gemaakt, heerlijk!!

 12. Talitha says

  Is al wat ouder receptje maar vandaag weer eens gemaakt. Had alleen geen aardappels in huis. Nu kwam ik op internet ander recept tegen waarbij ze appels gebruikten erdoor. Echt een aanrader! Maakt de soep heel lekker fris.
  groetjes Talitha

 13. Renate says

  Vriendliefs favoriete soep. Hij vroeg me deze week om deze soep wéér te maken, dus straks maar de keuken in om deze soep voor de zoveelste keer te maken. Natuurlijk vind ik hem zelf ook heerlijk. Ik serveer hem met een lekkere focaccia.

 14. elize says

  Net gemaakt. Zalig! Pure smaak, logisch gezien de ingrediënten. :)
  Like it mucho!

 15. Christine says

  Heerlijke soep, ik garneer deze mosterdsoep met uitgebakken spekjes en klein gesneden granny smith appel…heerlijke frisse bite!

 16. josé says

  Kerst 2015 heb ik deze mosterdsoep voor het eerst gemaakt als amuse voor de hele familie! We vonden hem zo lekker dat ik hem nu geregeld maak voor onszelf. Vanavond weer smullen. Bedankt voor het recept!

 17. Skrölan says

  Juist deze soep gemaakt!
  Verbazingwekkend Lekker! =)

 18. Lidian says

  Hoi,

  Misschien een beetje een rare vraag maar is het samengestelde kippenbouillon of is het een blokje van kippenbouillon?

 19. Raymond says

  Hallo misschien een “domme” vraag maar ik ben een beginner in het koken en ik heb de bouillon en de aardappelen in een kookpan gekookt en het aanfruiten in een wok gedaan.

  Is het de bedoeling dat ik de bouillon inclusief de aardappelen stukje bij stukje naar de wok verplaats en daarna ga pureren?

  Groetjes,
  Raymond

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk dat je met de mosterdsoep aan de slag gaat. In dit geval kun je de ui met knoflook en daarna de prei ook in een kookpan aanfruiten. Je kunt nu alles in de pan bij elkaar doen en het vervolgens in de pan pureren. Eet smakelijk zo :)

   • Raymond says

    Hi dank je wel voor de reactie. Nog 1 vraagje. Ik neem aan dat ik dan de kookpan het beste een beetje aan de binnenkant aan de boden kan invetten met wat olie en boter voordat ik met stap 1 begin?

    En heb je misschien tips hoeveel bouillonblokjes ik het beste in 1 liter water kan gooien om de bouillon te maken? Gisteren gebruikte ik er 2 van Knorr en toen leek het wat vettig te worden daardoor.

    Groeten,
    Raymond

    • Brenda Kookt says

     Als je een beetje olijfolie in de pan gebruikt hoef je de pan verder niet in te vetten. (dit staat ook in het recept).
     Hoeveel bouillonblokjes je nodig hebt is afhankelijk van welk type bouillonblokje je gebruikt. Op de verpakking staat vaak voor hoeveel 1 blokje bestemd is. Soms is het 500 ml, soms een liter.

 20. Hans Kuipers says

  Hallo Brenda,

  Zou ik ook de soep kunnen maken en indien ik over heb de rest in kunnen vriezen?

 21. Lia says

  De eerste keer dat ik mosterdsoep maak en dan gelijk zo xl lekker!
  Dit ga ik vaker koken, heerlijk.

 22. Steffen says

  Hij staat nu te koken. Hopelijk gaat het straks goed met de mosterd. Blijft spannend zo’n sterke smaak erbij