Warme salade van spinazie met bacon en eieren

Ontbijt salade met spinazie eieren

Dit is een heerlijk ontbijt- of lunchgerecht. Een soort warme salade van spinazie met eieren en bacon. Bacon and egg’s maar dan anders. Sounds good right?

En het is ook goed. De warme salade van spinazie met bacon en eieren is heerlijk als ontbijt, maar ook bij de lunch. De smaken zijn goed, de dressing is super en past perfect bij de spinazie en het ei. En de hartige bacon, die maakt het gerecht wat mij betreft compleet.

Dit recept komt oorspronkelijk uit het kookboek My new Roots van de blogger Sarah Britton. Ik moet toegeven dat ik het iets heb aangepast. Het is niet helemaal ‘my new roots proof’ gebleven.. Voor ik je over mijn aanpassingen vertel, vertel ik je eerst kort over het boek.

My New Roots

My New Roots

Kort over Sarah en My new roots: Sarah blogt op het blog My New Roots en wil je laten genieten van heerlijk eten dat goed voor je is. De recepten zijn vegetarisch en veel gerechten zijn met een paar aanpassingen vegan te maken.

Het boek is prachtig vormgegeven, bevat heerlijke foto’s en 100 recepten die vrij zijn van bewerkte ingrediënten (waaronder geraffineerd meel en geraffineerde suikers). De recepten zijn hierdoor ook geschikt voor mensen met een voedselallergie en als je houdt van gezond en natuurlijk eten.

De ingrediënten in het boek zijn niet altijd gemakkelijk te verkrijgen, wat mij betreft is dit een minpuntje. Hier in het dorp waar ik woon hebben we nu eenmaal geen biologische of natuurlijke winkels tot onze beschikking. Zo moest ik bijvoorbeeld opzoeken wat tamari precies is.

Eigen twist

Mijn oog viel op het recept ‘Warm spinach, bacon and egg salad’. Ik was erg enthousiast en had dus ook al bacon in huis, ik was klaar om te genieten van dit lekkere ontbijtje. Tot ik op een mooie vrijdagmorgen met het recept aan de slag ging, en bleek dat ik helemaal geen ‘echte’ bacon nodig had. Het was de bedoeling dat ik van kokosflakes een soort van gezonde bacon ging maken. Daar had ik eigenlijk geen zin in, ik wilde echte bacon. Ik had me er zo op verheugd.

Daarom besloot ik het recept uit My New Roots als inspiratie te gebruiken en er mijn eigen draai aan te geven. De Brenda Kookt twist. Met echte bacon én champignons als extraatje. Onderaan dit artikel zal ik na mijn versie ook het recept van de kokosbacon plaatsen. Zo kun je het maken zoals je zelf wilt. Want dat je dit receptje moet maken, op mijn manier of die van Sarah, dat staat vast.

Lauwwarme salade met spinazie bacon en eieren

Warme salade van spinazie, bacon en eieren

Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 tot 6 handen verse spinazie
  • 1 kleine rode ui
  • kiemen
  • 4 tot 8 eieren
  • zout en peper
  • 125 gram champignons
  • 8 plakjes bacon

Voor de dressing: 

  • 2 theelepels dijon mosterd
  • 2 theelepels maple syrup (of honing)
  • zout
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels appel cider azijn

Bereiding:

Bak de bacon krokant in een droge koekenpan en breek of hak in stukjes. Kook de eieren zo hard, of zacht zoals je zelf het lekkerste vindt. Snijd de champignons in plakjes en bak ze in een koekenpan met een beetje olijfolie om en om aan. Meng voor de dressing de ingrediënten door elkaar.

Meng in een kom de spinazie met de dressing. Snijd de rode ui in ringen en voeg dit er bij.

Verdeel de spinazie over de borden en bestrooi met de krokant bacon, gebakken champignons en kiemen. Leg de gekookte eieren bij de salade, breng op smaak met peper en zout.

Originele recept met kokosflakes in plaats van bacon en champignons: 

Volgens het originele recept voeg je geen bacon en champignons toe, maar maak je zelf kokosbacon van kokosflakes. Dat gaat als volgt: 

Ingrediënten de kokosbacon: 

  • 1/4 cup sojasaus
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 60 ml maple syrup
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • theelepel peper
  • 375 kokos flakes

Verwarm de oven op 70 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Mix sojasaus met kokosolie, maple syrup, knolookfpoeder, peper en 2 eetlepels water. Voeg de kokos vlokken toe en meng door elkaar. Laat dit 5 minuten marineren. Verdeel het over de bakplaat en bak 20 tot 30 minuten. Roer het iedere 5 minuten even door elkaar. Laat het afkoelen en serveer daarna. (in een afgesloten bak kun je dit 3 weken bewaren)

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Ik ben echt groot fan van ‘My new roots’, de foto’s, de gerechten. Alles! Bij ons hebben ze tamari gewoon in de supermarkt liggen. Volgens mij bij de Albert Heijn, maar ook Jumbo. Ziet er weer heerlijk uit Brenda!

    • Brenda Kookt says

      Jaa het ziet er prachtig uit he? Inmiddels weet ik dat tamari sojasaus is ;) Maar er staan naar verhouding veel ingrediënten in het boek die ik moest opzoeken. Wat wel goed om te weten: het boek is op dit moment alleen in het Engels verkrijgbaar.

  2. Roos says

    Wauw dit ziet er geweldig uit! Ik denk dat ik dat boek ook maar ga aanschaffen, zie zulke goede reviews erover