Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

De dagen worden donkerder en dus is het tijd voor lekkere warme gerechten, voor comfortfood. En wat is er lekkerder dan een bord zelfgemaakte dampende lasagne bolognese?

Ik merk dat ik de afgelopen week steeds vaker naar herfstvoedsel grijp, ook al is het officieel nog geen herfst. Geef mij maar warm voedsel. Bijvoorbeeld een kom soep (ik heb gister voor het eerst erwtensoep gegeten), stamppot of een stoofschotel. En anders is een bord lasagne ook niet verkeerd. Lasagne is namelijk altijd goed, je kunt mij er altijd blij mee maken.

Lasagne is er in verschillende soorten en maten, je kunt er goed mee variëren (zie dit, dit en dit recept). Maar eigenlijk blijft de good old lasagne bolognese de aller lekkerste. Lasagnebladen met tomatengehakt-saus, bechamel en en kaas.. dat is hemels!

Daarom vond ik dat dit receptje ook zeker niet mocht ontbreken op mijn blog. Nu kunnen we de komende week allemaal aan de slag met zelfgemaakte lasagne bolognese. De lasagne is compact maar ook lekker romig. Zelfs een stuk dat je in de vriezer hebt bewaard blijft smeuïg en wordt niet droog.

Lasagne met bolognese saus

Lasagne bolognese

Bereidingstijd 40 minuten en 40 minuten oventijd

Ingrediënten voor 4-5 personen

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 wortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 blikjes tomatenblokjes (a 400 gram)
  • 1 courgette
  • 500 gram rundergehakt
  • peper en zout
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 0.5 liter melk
  • 100 gram geraspte Parmezaanse
  • 250 gram lasagnebladen (vers of gedroogd)
  • 1 eetlepel kaneel
  • verse basilicum
  • beetje organo
  • 2 glazen water
  • rode pesto

Bereiding

Pel en snipper de ui. Schraap de wortel. Snijd de bleekselderij en wortel  in stukjes. Pers de knoflook. Verhit de boter in een pan (wok) en bak de ui en knoflook even aan. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak dit even mee. Voeg hierna het gehakt er bij, roerbak dit circa 4 minuten rul. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de courgette blokjes en bak dit mee met het mengsel. Voeg de blikken tomatenblokjes toe samen met 2 glazen water, kaneel en een beetje organo. Roer het door elkaar en en verwarm dit mee. Breng de saus op hoog vuur aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer dit af en toe door.

Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal alvast in.

Maak in een ander pannetje de bechamelsaus door eerst de boter te smelten. Voeg hierna de bloem toe en verwarm dit even mee. Zo ontstaat de roux. Voeg langzaam onder voortdurend roeren de melk toe zodat een gladde saus ontstaat. Roer 2 eetlepels rode pesto door de saus en laat dit even doorkoken.

Voeg bij de bolognesesaus verse fijngesneden basilicum en een beetje oregano.

Verdeel een laagje gehaktmengsel over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierop een laagje lasagne. Bestrijk dit met bechamelsaus en strooi hier kaas over. Herhaal deze stappen twee keer en sluit af met een laagje bechamelsaus bestrooid met kaas.

Bak de lasagne 40 minuten in de oven en serveer hierna meteen.

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Marlotte says

    Ik ben ook echt al helemaal in de herfstsferen, mede door het sombere weer. Ziet er ontzettend lekker uit, met zo’n heerlijk knapperig korstje. Yum!

  2. Jenny says

    Ziet er heerlijk uit en heb de boodschappen al in huis. Zou ik het al zover kunnen voorbereiden dat hij straks alleen de oven nog in moet, wat denk je?

    • Brenda Kookt says

      Wat handig Jenny. In dat geval zou ik alvast beginnen zodat je het vanavond alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Succes, en eet smakelijk. Laat je weten of de schotel in de smaak is gevallen?

      • Jenny says

        Hoi Brenda,

        We hebben er twee dagen van gegeten, heerlijk!

  3. Brenda says

    Hallo,
    Vraag over de lasagne balognese. ik woon in buitenland. je hebt hier geen blikjes met tomatenblokjes, wel blik met gepelde tomaten. Kun je dat ook gebruiken. In dit recept doe je het sap er dan ook bij uit het blik?

    • Brenda Kookt says

      De blikken met gepelde tomaten kun je hier ook goed voor gebruiken. Het enige verschil is dat de tomaten nog niet in blokjes zijn gehakt. Wel zou ik ze in dat geval even fijn maken (bijvoorbeeld met een staafmixer) of zelf in blokje snijden voor zover dat kan. Het hele blik mag er in, ook het vocht.

  4. Truusje says

    Is een eetlepel kaneel niet erg veel?

  5. bas says

    Heb dit recept gisteren gemaakt en zal nu gaan verhuizen naar mijn succesrecepten! ;-)
    Wel was de lasagne na het bakken niet heel stevig (ondanks dat ik er maar 1 glas water aan heb toegevoegd)..krijg het nooit voor elkaar dat er mooie laagjes ontstaan. Qua smaak was hij erg lekker. Vrouwlief vond ‘m naar moussaka smaken.. ;-)

  6. luciana says

    ik heb deze recept vandaag gemaakt en het was weer fantastisch! bedankt Brenda voor het delen.

  7. Liesbeth says

    Ik vond het eerlijk gezegd niet zo’n succesvol recept. Ik vond de kaneel, had er expres al wat minder door gedaan, veel te overheersend! Volgende x weer n ander recept van je proberen!