Ga naar de inhoud

Citroencake van Starbucks

Het is tijd voor cake, een heerlijke citroencake a la Starbucks. Of eigenlijk a la Baked Louies. Dit is geen nieuw recept, ik heb het namelijk niet zelf ontwikkeld. Vorig weekend bedacht ik me dat ik voor een dagje varen met vrienden iets met citroen wilde bakken. Een cake ofzo. Ik googelde citroencake en toen
Delen op

Citroencake van Starbucks

Recept Citroencake

Het is tijd voor cake, een heerlijke citroencake a la Starbucks. Of eigenlijk a la Baked Louies.

Dit is geen nieuw recept, ik heb het namelijk niet zelf ontwikkeld. Vorig weekend bedacht ik me dat ik voor een dagje varen met vrienden iets met citroen wilde bakken. Een cake ofzo. Ik googelde citroencake en toen kwam dit recept als een van de eerste naar boven. Dé citroencake van Starbucks. Dat klonk té goed dus moest ik het maken.

Ik ben geen koffielover en kom niet vaak bij Starbucks. Maar als ik er kom dan ga ik dus niet voor de koffie maar voor de lekkere snacks en de warme choco met slagroom. Denk aan muffins, carrotcake en de befaamde citroencake. Maar de citroencake kun je vanaf nu ook zelf maken, de homebaked variant is een toppertje.

De citroencake is zoo lekker dat hij niet mag ontbreken op Brenda Kookt. Ik ben niet de enige die er zo over denkt want Maris en Pauline hebben het recept inmiddels ook op hun blog geplaatst. Dus deel ik hem nog een keer, voor iedereen die nog niet bekend is met deze heerlijke frisse citroencake.Wanneer zet jij hem op tafel?

Het recept heb ik iets aangepast, ik had namelijk geen natriumcarbonaat meer in huis. Ik heb dit vervangen door bakpoeder.

Citroencake starbucks

Citroencake van Starbucks

Bereidingstijd 20 minuten, 45 minuten baktijd, tijd om af te koelen en 10 minuten om het af te werken

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • een snuf zout
  • 3 eieren
  • 220 gram kristalsuiker
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel citroenextract (of citroen essense)
  • 75 ml citroensap (sap van 2 citroenen)
  • 130 ml plantaardige olie (bijv olijfolie)

Voor het glazuur:

  • 140 gram poedersuiker
  • 2 a 3 eetlepels melk
  • enkele druppels citroenextract

Extra benodigd: een bakvorm met de afmeting van 22×12 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.

Zeef de bloem met de bakpoeder en zout boven een grote kom. Mix in een andere kom de natte ingrediënten: de eieren met de suiker, boter, citroenextract, citroensap en de olie.Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingredienten en meng tot een glad beslag. Verdeel het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten in de oven.

Laat de cake na het bakken in de bakvorm op een rooster afkoelen.

Maak ondertussen het glazuur: meng de poedersuiker met de melk en het citroenextract. Stort de afgekoelde cake uit de bakvorm op een vel bakpapier (en eventueel een rooster) en giet het glazuur er overheen.

Tips:

  • Plaats de cake nadat je het glazuur er over hebt gegoten in de koelkast zodat het glazuur kan harden. Na ongeveer een uur is het hard geworden.
  • De cake kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

46 reacties

Kimberly

Ik had de comments niet gelezen en zie nu dat er een paar mensen zijn die de cake met zonnebloemolie gemaakt hebben. De cake blijft inderdaad heel lopend als je het maar 45 minuten in de oven zet. Ik heb ook met zonnebloemolie gebakken maar met een beetje extra geduld (+-40 minuten extra op een lagere stand in de oven laten staan) is het toch nog goedgekomen. De cake heeft een meer stevigere vorm gekregen en is super lekker!

Laat een bericht achter

Yvonne

De cake is erg vast van structuur omdat hij bijna niet rijst. Persoonlijk vindt ik cake gebakken met roomboter veel maar dan ook veel smakelijker dan met olie.

Laat een bericht achter

Anoek

Als plantaardige olie zonnebloemolie gebruikt. Echt geen aanrader! Had deze al eens gemaakt.. maar wist niet meer met welke olie. Toen was die ontzettend lekker. Zal dan olijfolie zijn geweest want de cake met zonnebloemolie ligt nu helaas in de afvalemmer..

Laat een bericht achter

C

Helemaal ingezakt helaas! Ik weet niet wat ik fout heb gedaan. Ik heb baking soda gebruikt en twee gram meer dan in het recept, zou dat het kunnen zijn?

Laat een bericht achter

Inge

Kan je dit recept ook maken door de ingrediënten van een eenvoudige quatre quart cake te gebruiken en dan daar de citroen aan toe te voegen?

Laat een bericht achter

Roellinde

Qua smaak kan ik het moeilijk beoordelen, maar ik heb gehoord dat hij erg lekker is en hij is dan ook helemaal opgegeten! Ik heb de cake wel met baksoda gemaakt en als olie zonnebloemolie. Bij mij zakte de cake helaas in bovenin, wat goed zou kunnen komen door onze magnetron-oven, die enkel op 175° óf 200° kan. Verder een erg simpel recept en de cake ziet er ook nog eens leuk uit!

Laat een bericht achter

Maarten

De citroencake was inderdaad heel makkelijk te maken. Voor de plantaardige olie gebruikte ik zonnebloemolie. De smaak daarvan is te veel aanwezig en ook niet lekker. Met alleen boter probeer ik de volgende keer.

Laat een bericht achter

As

Vandaag gemaakt, met limoen, en limoenrasp door beslag, heerlijke cake!

Janique

Help! Ik heb deze cake al een paar keer gemaakt, en de smaak is top! Echter 'verdwijnt' m'n glazuur elke keer weer in de cake. Zoals gezegd proef je het gelukkig nog wel, maar het lijkt me zo mooi als er een mooi, wit laagje glazuur overheen zit, zoals op de foto's bij dit recept. Wil de cake dit weekend weer gaan maken, heeft iemand tips?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Als je wilt dat de glazuur dikker wordt, voeg dan naar verhouding meer poedersuiker toe. Voor het glazuur kun je water gebruiken, maar ook melk. Zo wordt de kleur van het glazuur witter.

Berber

Helaas mislukt. Een te overheersende citroen smaak. Wel keurig aan het recept gehouden Weg gegooid. Zonde van de ingrediënten.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat jammer Berber, ik vraag me af waar het mis is gegaan. Ik heb de cake namelijk al vaak op deze manier gemaakt.

Aura

Ik heb deze cake eergisteren gemaakt en ik vond hem zeer lekker! Ik was eerst van plan om een ander (ingewikkelder) recept te volgen, maar toen kwam ik dit receptje tegen. Heb wel in plaats van het citroenextract citroenzeste gebruikt en heb wat meer boter en minder olie gebruikt, maar dat lukte dus ook. Zeker een aanrader!

Laat een bericht achter

Aura

Heb hem nu 3 keer gemaakt en hij valt telkens zeer goed in de smaak. De laatste keer heb ik de plantaardige olie vervangen door een gegokte hoeveelheid boter en ook meer citroensap gebruikt, en het was de beste versie tot nu toe. Dit recept is echt een blijvertje!

Charlotte

Ben heel benieuwd! Ga het nu maken :-)

Laat een bericht achter

DJ

Afgelopen weekend gemaakt met zonnebloem olie.. dit is geen aanrader.. ik miste eerlijk gezegd ook de citroen smaak...

Laat een bericht achter

Marilyn

Hey Brenda, mmm ziet er heerlijk uit, ik krijg de smaak al in m'n mond van er naar te kijken! Ik zou de cake morgen maken met de kids, maar moet me eg inhouden om er nu niet aan te beginnen. Misschien doe ik het beter wel nu aangezien ie nog moet opstijven.. Ik laat zeker weten wat iedereen er van vond! groetjes

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Marilyn, jullie gaan er zeker van genieten

Beauty Treasures

Ik ben super benieuwd, de cake staat nu in de oven :D.

Laat een bericht achter

Beauty Treasures

Deze cake ga ik zeker proberen, mogelijks dit weekend al :D!

Laat een bericht achter

An Wouters

Ik heb deze vandaag uitgeprobeerd, het glazuur is nu in de koelkast aan het opstijven. Hij ziet er alvast superlekker uit - en het ruikt hier zalig! Bedankt!

Laat een bericht achter

Marlies

Dat het zelfs bij Sicilianen hier enorm in de smaak valt wil heel wat zeggen! Toprecept, erg lekker en perfecte verhoudindgen!

Laat een bericht achter

Marlies

Hij ziet er in ieder geval prachtig luchtig & lichtbruin gekleurd uit en ruikt heerlijk nu ik de oven uitzet! Heb hem zonder de glazuur gemaakt, wordt me denk ik iets te zoet. Ik laat weten hoe hij smaakt, heb siciliaanse citroenen & olijfolie extra vergine van de lokale boer hier gebruikt. Geen extract te vinden hier maar 'verse'citroenschil genomen... Grazie!

Laat een bericht achter

Sacha

Citoencake Starbucks gemaakt. Echt zo vies! Erg olie achtig. Helemaal weggegooid. Erg zonde van de ingrediënten.

Laat een bericht achter

Nujin

Hoi Brenda, Heb je misschien een ander alternatief voof citroen extract, bijvoorbeed citroenschil? Ik weet namelijk niet waar het verkrijgbaar is.

Laat een bericht achter

Monique Ketting

Hoi Brenda, Heerlijk de cake! Ik wil ze ook een keer bakken als cupcakes, hoe lang moeten ze dan de oven in, en welke temp. kan ik dan aanhouden?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat lijkt me ook een lekker idee Monique. Ik zou ze dan 25 tot 30 minuten verwarmen in de oven en daarna even checken of ze goed zijn.

Elly

Hoi Brena, ik wil zo de citroen cake gaan bakken. Nu heb ik wel een vraagje. Er staat in het recept citroenextract of citroenessence in de winkel zie ik alleen maar citroen aroma. Kan ik dat ook gebruiken en anders waar zijn de andere te koop? Voor zo ver bedankt. Groeten Elly

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hi Elly, essense is hetzelfde als de aroma. Deze kun je beide gebruiken. Succes, en eet smakelijk. Het water loopt me alweer in de mond als ik aan deze heerlijke cake denk :)

Sincerely Lara

Ik werd zo enthousiast toen ik de titel zag! Hij ziet er ook zo lekker "moist" uit. Als ik vanavond tijd heb ga ik hem proberen te maken.

Laat een bericht achter

zaineb

Hai Brenda! Ik ben helemaal gek op je recepten! Een vraagje over de cake, moet je per c de citroenextract gebruiken? Of kan je in plaats daarvan iets meer citroensap toevoegen ?

Laat een bericht achter

Terry

Vandaag deze citroencake gemaakt en hij is echt geweldig lekker. Een blijvertje!!

Laat een bericht achter

Petra

Kan ik voor het glazuur ook citroensap nemen ipv melk? Cake staat al in de oven. Zin in. Grtjs.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Petra, dat wordt smullen straks! In plaats van melk kun je dan beter een beetje water nemen. Met citroensap wordt het té citroenig ben ik bang, in het glazuur gaat namelijk ook nog citroenextract. Als je geen melk toevoegt wordt het glazuur iets minder wit van kleur. Eet smakelijk zo :)

Laura

Deze moet ik maken! Toen ik in NYC woonde kocht ik deze (iets te) vaak en ik vond hem heerlijk.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Doen, doen, doen! :)

Fatiha

Morgen op visite en ik ga deze cake straks meteen eens uitproberen! Ik ben dol op citroen-cake!

Laat een bericht achter

Manon Romate

ziet er lekker uit.. maakt het nog uit welke plantaardige olie? zou het met lijnzaadolie kunnen ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb zelf olijfolie gebruikt, met lijnzaadolie moet het ook lukken. Zorg ervoor dat er geen bijsmaak aan de olie zit, gebruik bijvoorbeeld geen sesamolie.

lonneke

Oh dit klinkt echt ontzettend lekker!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat tof! En, hoe was ie?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat jammer sacha, dan moet er iets fout zijn gegaan want de cake is niet olieachtig. Was de boter op kamertemperatuur?

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op