Ga naar de inhoud

Filmpje: Granola maken

Granola is hot, hip, happening èn lekker. En het maken van je eigen granola is helemaal niet moeilijk. In dit filmpje laat ik je in een paar stappen zien hoe je eenvoudig je eigen granola kunt maken. Klik hier als je de video niet kunt zien, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube
Delen op

Filmpje: Granola maken

Granola 01

Granola is hot, hip, happening èn lekker. En het maken van je eigen granola is helemaal niet moeilijk. In dit filmpje laat ik je in een paar stappen zien hoe je eenvoudig je eigen granola kunt maken.

Klik hier als je de video niet kunt zien, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube kanaal. Zo kun je mijn filmpjes als eerste bekijken!

Met onderstaand recept kun je lekker variëren. Voeg de noten, zaden, pitten en het gedroogde fruit toe wat jij lekker vindt. Als je liever geen suiker toevoegt is dat geen probleem, je kunt het weglaten. Op zoek naar meer Granola inspiratie? Kijk dan ook een hier, hier en hier voor variatie recepten.

Basisrecept granola

Bereidingstijd 10 minuten en 40 minuten oventijd

Ingrediënten voor de basis (voor 1 pot van 1,8 liter granola)

  • 250 gram havervlokken
  • 125 gram ongebrande noten
  • 80 gram pitten en zaden (ik nam pompoenpitten en zonnebloempitten)
  • 120 ml agave of maple syrup (of 80 ml honing)
  • 40 gram basterd suiker
  • 60 ml extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 125 gram kokosvlokken

Eventueel:

  • extra pitten of zaden (ik nam in het filmpje pompoenpitten en zonnebloempitten, samen 80 gram)
  • 15 gram rauwe cacao
  • 150 gram gedroogde vruchten (bijvoorbeeld cranberry’s abrikozen, rozijnen, etc) De gedroogde vruchten voeg je toe nadat de granola is afgekoeld. Dit gaat dus niet mee de oven in.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de droge ingrediënten met elkaar (de havervlokken, noten, kokos, zout). Roer vervolgens de suiker, olijfolie en agave of maple syrup erdoor. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.

Verdeel het havermengsel over de bakplaat en bak dit 30 tot 40 minuten in de oven. Vergeet niet het mengsel na 20 minuten nog even door te roeren.

Laat de granola afkoelen. Bewaar het vervolgens in een afgesloten pot op een koele plaats (niet in de koelkast). De granola is ongeveer een maand houdbaar.

Lekker in de yoghurt of kwark, maar ook zo een handje uit de pot.

Voor een suikervrije variant kun je de suiker en maple of agave syrup weglaten. En bekijk in dat geval ook eens dit recept.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

 

 

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels

12 reacties

Kees

Dag Brenda Ik maak nu al een aantal maanden Granola met als basis dit recept. Ik varieer met de noten, zaden en vruchten. En ook de familie is inmiddels geïnfecteerd met dit recept. Ik merk dat bij het klaar maken het lastig is om grammen en milliliters in het recept door elkaar te gebruiken. Het gemakkelijkste is de milliliters ook in grammen om te zetten en met deze ingrediënten steekt dat niet zo nauw volgens mij. Dus 60 ml olijf olie is 60 g olijf olie en met de agave siroop hetzelfde kunstje. Het klaarmaken in een grote bak op de weegschaal is dan heel gemakkelijk, alles bij elkaar gooien!

Laat een bericht achter

Corinne

Beste Brenda, Wat ziet het er heerlijk uit!! Waar kan je de dunne kokosvlokken kopen? Ik heb een keer kokosvlokken gekocht bij de Tuinen, maar die waren heel dik en vond ze daardoor niet lekker.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Corinne, de kokosvlokken heb ik bij de notenkraam op de markt gekocht. Je kunt ook geraspte kokos gebruiken, maar dit zie je bijna niet terug in de granola.

Pauline Lap

Waarmee kan ik de bruine suiker vervangen. Ik wil geen geraffineerde suikers eten. Ziet er wel erg lekker uit joh. TOP!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In dat geval zou ik de bruine suiker weglaten of een beetje extra agavesiroop toevoegen. Neem ook eens een kijkje bij deze suikervrije granola: https://brendakookt.nl/2014/04/16/suikervrije-granola/

Emma

Heerlijk zeg!

Laat een bericht achter

Ellen

Leuk filmpje!

Laat een bericht achter

Ronald

Hoi Brenda, De granola wordt nog lekkerder door de over voor te verwarmen op 105C en de granola er vervolgens 3 uur (!) inzetten. Elk uur even door elkaar roeren. Na de 3 uur langzaam in de oven af laten koelen (bijvoorbeeld een hele nacht). Op die manier wordt de granola heel langzaam geroosterd. Heerlijk!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Bedankt voor de tip Ronald, ik ga het eens proberen.

Desiree

Leuk en duidelijk filmpje. Ik ga het van de week maken. Super recepten op je site, heel blij mee.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Desiree, dank je wel! En veel kookplezier :)

Emily van Kampen

Echt een fijn en duidelijk filmpje! Binnenkort ga ik ook maar weer eens granola maken, krijg hier gelijk zin in.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op