Stoofschotel met kip

Stoofschotel met kip txt

Hebben jullie ook zo genoten van het weekend? Mijn weekend was een ideale combi van gezelligheid, relaxen en productiviteit. Ik ben helemaal klaar voor een nieuwe week. Jij ook? Als je nog niet weet wat je deze week allemaal op tafel gaat zetten is dit een heerlijke tip. Je moet wel even tijd hebben om het te laten stoven, minimaal een uurtje. Maar dan heb je wel wat!

Recepten als deze maak ik te weinig. Terwijl het zo gemakkelijk is. En lekker. Je kunt dit serveren met rijst, pasta of aardappelen. Zelfs couscous in een optie als je het mij vraagt. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van kip met bot, maar voor deze kip maak ik een uitzondering. Het is zo gaar dat het zo van het bot afglijdt. Je hoeft dus niet te kluiven :)

Stoofschotel met kip 02

Stoofschotel met kip

Bereidingstijd: 15 minuten en 60 minuten stooftijd

Ingrediënten voor 4 – 5 personen:

  • 6 kippenbouten of kippendijen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 courgette
  • 1 winter wortel
  • 200 gram champignons
  • 750 ml kippenbouillon
  • scheut witte wijn (ongeveer 30 ml)
  • blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel oregano
  • peper en zout
  • eventueel 1,5 eetlepel maizena om de saus de binden

Bereiding:

Bestrooi de kip met peper en zout bak dit aan in een braadpan met een beetje olie. Als de kip aan beide kanten mooi bruin is haal je hem even uit de pan zodat je de groenten kunt aanbraden.

Snipper de uien en pers de knoflook, bak dit in de braadpan aan. Snijd de wortel in plakjes en de courgette in blokjes voeg dit bij de pan en laat het even meebakken. Voeg een scheut witte wijn toe en roer het door. Doe de kip weer in de pan en voeg ook de bouillon, tomatenblokjes, tomatenpuree, tijm en oregano toe. Breng het aan de kook en laat het 50 tot 60 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Snijd de champignons in plakjes en laat deze de laatste 10 minuten meegaren.

Als de saus van de stoofschotel met kip niet dik genoeg is, bindt het dan met ongeveer 1,5 eetlepel maizena.

Serveer de stoofschotel met rijst, pasta of brood. Of couscous.

……………………………………………

 Bestel hier  mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  , hét kookboek voor de ongeduldige thuiskok boordevol makkelijke maaltijden.  (cadeautip!) 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Sarah says

    Het ziet er heerlijk uit, perfect voor deze tijd van het jaar!

  2. Emma says

    Deze kip spreekt mij erg aan! Ga ik zeer binnenkort eens maken!

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk meiden! Ik hoop dat hij bij jullie ook zo goed in de smaak zal vallen :)

  3. Marleen says

    Staat nu te pruttelen voor morgen……… Ruikt zalig! Thanks

  4. diana says

    Hallo Brenda,
    ik heb de stoofschotel met kip gisteren gemaakt en wij vonden het een ontzettende lekkere schotel. Weinig voorbereidingen, en een heerlijke geur tijdens het pruttelen!
    dit komt vaker op tafel. Bedankt voor dit recept

  5. trudi says

    Net de stoofschotel met kip gemaakt. Lekker in de oven gestoofd, en hij smaakt verrukkelijk. Doe er spercieboontjes en rijst bij. Kan niet wachten tot vanavond!
    Ik laat hem nog lekker pruttelen in de oven, wordt alleen maar lekkerder.

  6. Mindy says

    Hi Brenda!

    Dit lijkt me zo lekker, ik ga dit zsm maken! Jum :) Ik ben alleen niet bekend met stoofpotjes, dus ik vraag me af of het erg is als de kip half op elkaar gestapeld wordt tijdens het stoven (aangezien het oppervlak van mijn pan te klein is voor 6 stuks kippenbouten)?

    Groetjes!

    • Brenda Kookt says

      Opstapelen is niet erg, de kip moet wel in het vocht blijven. Zorg ervoor dat het niet bovenop ligt zonder de saus.

      • Mindy says

        Bedankt voor je reactie :-)

  7. Nienke says

    Ik zie op de foto ook champignons, maar die staan niet bij de ingrediënten, klopt dat?
    Neem aan dat ik elke groente naar keus erbij kan doen?

    • Brenda Kookt says

      Wat scherp van je Nienke! Op het aller aller laatste moment voor ik de foto nam besloot ik nog champignons toe te voegen. Heb het er inmiddels bijgezet :) Je kunt met de groenten lekker variëren.

  8. Dorina says

    Hallo Brenda, ik ga zo de stoofschotel kip maken.
    Nou is mijn vraag wanneer moet je het blik met tomatenblokjes toevoegen?
    Groet Dorina

  9. Barbara says

    Ik ga het vanavond maken, zo heb wat om naar uit te kijken op deze blue monday!

  10. Muriel says

    Hi Brenda,

    Ziet er heerlijk uit! Vraagje.. ik heb niet zo’n mooie pan zoals die jij gebruikt heb. Wat voor pan kan ik er verder voor gebruiken? Een grote ‘gewone’ pan? Of hapjespan? Die laatste lijkt me te laag…

    Groetjes!

    • Brenda Kookt says

      Hoi Muriel, ik ben bang dat een gewone pan gaat aankoeken maar je kunt het natuurlijk altijd proberen. Of heb je een hapjespan met anti aanbaklaag? Of Anders misschien een wok?

      • Muriel says

        Een wok! Ja die heb ik :) En anders even langs moeders voor een mooie pan. Dank je :)

  11. Judith says

    Ha Brenda,
    Heerlijk gegeten van deze stoofschotel. Voor herhaling vatbaar, en nog gezond ook:)
    Bedankt voor het recept!
    Groetjes en succes met je blog!
    Judith

  12. Nikki says

    Haajj wat voor een witte wijn gebruik je ?

  13. Carla says

    Omnomnom, dat klinkt goed! Ik ga het binnenkort uitproberen (misschien zelfs voor mijn ouders, die lusten normaal bijna alleen maar hollandse pot)

  14. Desiree says

    zou ik het ook kunnen invriezen? Ik ben de enige kipliefhebber in dit gezin, en vind het niet de moeite waard om iets zo lang op het vuurt te zetten voor 1 persoon.

  15. Thea says

    Hallo, ziet er heerlijk uit. Nu zoek ik een stoofschotel recept voor 10 personen, maar is het ook mogelijk om deze schotel te maken met kipfilet (ipv kippenbouten) ?
    Groetjes Thea

  16. Nathalie says

    Was lekker alleen met met de hoeveelheid water te waterig. Met 200 ml minder is het beter. Verder zie ik iedere keer lekkere gerechten voorbij komen.

  17. celine says

    Kun je de tomatenblokjes uit blik ook vervangen voor verse tomaten?

  18. Jolanda says

    Was echt verrukkelijk!! Je recepten zijn eenvoudig te maken, maar puur genieten.

  19. Jennifer says

    Mijn pan staat nu op het vuur. Het ruikt in ieder geval al erg lekker

  20. marianne says

    Kan dit ook gemaakt worden met kipfilet? liever niks met bot in mn eten…..

  21. Muriel says

    Hi Brenda,

    Als ik het gerecht voor 2-3 personen maak, is het slim om de stooftijd dan ook te verkorten?

    Groetjes,
    Muriel

  22. Mo says

    Ik ga NU de ingredienten kopen. Heerlijk als mn zusje morgen komt eten met de kids.
    Thanks voor het posten van je recept!

  23. Bettie says

    Ziet er heerlijk uit!
    Kan ik dit gerecht ook met groentebouillon maken?
    Bedankt en ga zo door!

  24. Coosjuh says

    Deze stoof ondertussen al zon 5x gemaakt en het is echt heerlijk. Ik maak precies bovenstaande hoeveelheid maar vind 750 ml bouillon wel veel te veel. Bij 500 vind ik de saus zelfs nog vrij dun. Bij deze hoeveelheid heb ik wel te veel maar maak er de volgende dag “pulled chicken” van en dan met toast of stokbrood bij de lunch. Bijna nog lekkerder;)

    Nu op naar de markt om weer lekker de verse spullen in te slaan om dit vandaag (en morgen;))weer op tafel te zetten

  25. Viviane says

    Dat ziet er heel lekker uit – ik ga het onmiddellijk proberen. Smakelijk en bedankt.

  26. Cees Schouten says

    Vanwege een nieuwe pan (cast iron) (ben half aan het overstappen op gietijzer, het is even wennen maar zalig om mee/in te koken/bakken) was ik op zoek naar een stoofrecept met kip. Ik heb anderhalve kippenvleugels. En hier kan ik wel wat mee. Helaas kan ik geen foto uploaden van m’n nieuwste gietijzeren aanwinst. Ik zal de vleugels dus eerst aanbakken en daarna overzetten naar de gietijzeren ‘pot’ van 5 liter.
    En vervolgens jouw recept verder volgen. Heb er zin. Kijk al uit naar morgen, zaterdag. :)
    Groetjes,
    Cees

  27. Patricia Blad says

    Beste Brenda,

    Ik wil graag dit gerecht maken. Lijkt mij erg lekker. Alleen vind ik het zonde om een fles wijn te kopen voor 30 ml. Ik drink verder geen wijn. Kan ik dit vervangen door iets anders.

    Groetjes Patricia Blad

    • Brenda Kookt says

      Je kunt ook (extra) bouillon toevoegen. In dit geval zou ik gaan voor kippenbouillon.

  28. Bart says

    Hallo Brenda
    Vanavond jou recept gemaakt en was aangenaam verrast met een smaakvol eindresultaat.
    Wat ik wel iets anders heb gedaan is de paprika vooraf in hete olie aanbakken en samen met de champignons aan het einde van de stooftijd pas toegevoegd.
    Daardoor behoud de paprika nog een beetje knapperigheid.
    Afgezien daarvan, een heerlijk gerecht en zeker voor herhaling vatbaar.
    Dank je wel hiervoor.

  29. Rob says

    Hoi. Enkele weken geleden gemaakt, heerlijk. Vandaag nogmaals maar met eigen twist. Een mespuntje gedroogde chili tijdens het stoven. Als de poten gaar zijn het vlees er vanaf plukken en terug de saus in, dan een scheut worchester saus erin en een eetlepel bruine suiker. Heerlijk, een blijvertje

    • Mieke says

      Lekkere smaakmaker met die worchester saus.

  30. Mieke says

    Heerlijk stoofpotje! Ik doe er alleen nog chorizo en creme fraiche bij en bindt het geheel nog wat met bloem i.p.v. maizena.

  31. Helga says

    Breda, het was heerlijk samen genoten van deze heerlijke stoofpot