Ga naar de inhoud

Serranohamkroketjes

Als ik deze foto’s terugkijk loopt het water me in de mond. Je wilt toch meteen een hap nemen van deze lekkere serranohamkroketjes? Hollanders en kroketten. We horen gewoon bij elkaar, toch? En dan heb ik het niet alleen over de oer-Hollandse rundvleeskroket. Kroketten heb je in vele soorten en...
Delen op

Serranohamkroketjes

Serranohamkroketjes txtAls ik deze foto’s terugkijk loopt het water me in de mond. Je wilt toch meteen een hap nemen van deze lekkere serranohamkroketjes?

Hollanders en kroketten. We horen gewoon bij elkaar, toch? En dan heb ik het niet alleen over de oer-Hollandse rundvleeskroket. Kroketten heb je in vele soorten en maten. Ten eerste hebben we de bitterbal, een duidelijke afgeleide van de kroket. Maar met een kroket kun je nog zo veel meer doen. Garnalenkroketjes, geitenkaaskroketjes en serranohamkroketjes. Ze zijn allemaal heerlijk!

En wat is er lekkerder dan een zelfgemaakte kroket? Als je zelf een kroketje maakt smaakt hij echt het beste. Zeker deze met serranoham. Het kost niet veel tijd om de kroketjes te maken, wel geduld in verband met het opstijven. Als je dit niet doet wordt de vulling niet stevig genoeg en wordt je kroketje niet zo mooi qua vorm. Voordeel is wel dat je er lekker veel tegelijk kunt maken. Je kunt ze heel goed invriezen.

Een kroketje is lekker bij de borrel en bij een bord patat. Maar ook lekker bij de tapas. En wat dacht je van een culinair kroketje al amuse of voorgerecht van een (kerst)diner? Met deze serranohamkroketjes kan het allemaal. Bij welke gelegenheid zet jij deze kroketjes op tafel?

Serranohamkroketjes 02

Serranohamkroketjes

Ingrediënten

stuks

Bereidingstijd 30 minuten bereiden - 2 uur opstijven - 30 minuten bereiden en nogmaals 2 uur opstijven

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze serranohamkroketjes

Stap 1
Verhit de olie met de boter in een steelpan. Snijd de sjalotjes er bij en voeg dit in het pannetje. Voeg de bloem toe en roer het door elkaar. Laat dit even staan tot de bloem gaar is. Doe de koude melk er bij samen met de laurier en kruidnagel en blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Laat dit 10 minuutjes zachtjes koken. Haal het laurier en de kruidnagel er uit. Snijd de serranoham fijn en roer dit samen met de peterselie, peper en zout bij het bloemmengsel.
2
Stap 2
Beboter een platte schaal en giet het mengsel er op. Dek af met huishoudfolie en laat dit ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast. Verdeel het serranomengsel in porties en rol hier kroketjes van. Rol de kroket losjes door de paneermeel en vervolgens door het eimengsel en tot slot nog een keer door de paneermeel. De kroketjes moeten hierna aan alle kanten goed bedekt zijn.
3
Stap 3
Leg de kroketten voor het beste resultaat minimaal twee uur in de koelkast om op te stijven. Hierna kun je de kroketjes bakken, of invriezen.
4
Stap 4
Verhit het frituurvet tot 180ºC. Frituur de kroketten ongeveer 3 a 4 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Tip: Serveer de kroketjes met een mosterd-mayonaise. Meng 3 eetlepels mayonaise met 1,5 theelepel grove mosterd (proef en voeg naar smaak extra mosterd toe).

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Cajun kip met rijst en spinazie
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Naan met kofte en tzatziki
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas

12 reacties

Evelien

Voor hoeveel kroketjes is dit recept?

Laat een bericht achter

Myriam

Hoi Brenda, ik wilde ze met kerst maken. Maar na het opstijven in de koelkast kon ik ze niet door de paneermeel halen. Ragout leek heel stijf maar zodra ik hem wilde rollen werd het pap. Wat zou ik verkeerd gedaan hebben? Misschien te lang laten opstijven? Was ongeveer 4 uur geworden. We hebben het nu als ragout op hoor. Ook lekker!

Laat een bericht achter

Annelies

Zou je deze ook in de airfryer kunnen bakken of mis je dan echt de olie erbij? Of kan je dan beter in een wok met zonnebloemolie doen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven, ik heb nog nooit kroketjes in de airfryer gebakken.

em

Vraag over het serranohamkroketjesrecept. De 1e 40 gram boter verwarm ik met de olijfoliein een steelpan, maar de 100 gram boter die later wordt genoemd, waar heb ik die dan voor nodig?????

Laat een bericht achter

Els

Ik sla het op voor het feestje in februari, probeer ze wel even van tevoren natuurlijk

Laat een bericht achter

Sophie

Lijkt me heerlijk! Deze wil ik as donderdag graag uitproberen. Echter, heb geen frituurpan. Kan ik het ook bakken in de wokpan met zonnebloemolie ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Sophie, je kunt ze ook in een wokpan met zonnebloemolie frituren.

Linda Delichef

Dit ziet er echt ontzettend lekker uit. Wat heb je er een mooi bordje van gemaakt! Ik denk dat je me zojuist een idee hebt gegeven voor het voorgerecht bij Kerst!

Laat een bericht achter

Desiree

Ziet er heel erg lekker uit!

Laat een bericht achter

ester

Dit gaan we zeker proberen, wat voor dressing heb je op het bord gebruikt Brenda?

Laat een bericht achter

Daniëlle

Yum! Alleen bij de naam al begon ik al te kwijlen! Klinkt heerlijk en ziet er heerlijk uit!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op