Hartige banketletter

Hartige banketletter txtNa de lekkere zoete sinterklaasrecepten (klik, en klik) van de afgelopen dagen gaan we vandaag voor een hartige banketletter. Want hartig is net zo lekker!

Banketletters zijn er in overvloed deze tijd van het jaar, maar deze is net even anders. In plaats van zoet amandelspijs heb ik hem gevuld met een hartig pepernoot-gehaktmengsel. En ja, het is weer een toppertje! Als je niet van taart en cake houdt, of gewoon alles tegelijk wilt dan is dit jouw recept!

De hartige banketletter is multifunctioneel, eigenlijk is er geen excuus want dit receptje komt zo’n beetje de gehele dag van pas. Je kunt hem serveren bij de sinterklaaslunch, als onderdeel van een sinterklaasmaaltijd (vergeet dan niet de pepernoten tiramisu als toetje te serveren), bij de sinterklaaskoffie of bij de sinterklaasborrel.

Hartige banketletter 02

Hartige Banketletter

Hartige banketletter

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 40 minutes

Hartige banketletter

Ingrediënten:

  • 1 rol tante Fanny bladerdeeg (of 6-8 plakjes diepvries bladerdeeg)
  • 350 gram gehakt
  • 2 sjalotjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • 50 gram kruidnoten
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1ei
  • extra ei om te bestrijken
  • peper en zout
  • sesamzaadjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snipper de sjalotjes en hak de kruidnootjes fijn.
  3. Meng het gehakt met de gesnipperde sjalotjes, kruidnootjes, mosterd, tomatenpuree, ei, speculaaskruiden, peper en zout.
  4. Leg het gehaktmengsel in een sliert op het bladerdeeg en rol het deeg op zodat er een lange rol ontstaat.
  5. Vouw de letter 'S' van de rol gehaktdeeg en plaats het op het bakpapier.
  6. Bestrijk de banketletter met ei en bestrooi met sesamzaadjes.
  7. Bak de hartige banketletter 35 minuten in de oven zodat het bladerdeeg mooi goudbruin is en de vulling gaar.
  8. Serveer de hartige banketletter als lunch,  onderdeel van de maaltijd of bij de koffie of borrel.
https://www.brendakookt.nl/2014/11/19/hartige-banketletter/

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Linda Delichef says

    Wat bijzonder, kruidnootjes door het gehakt. Ik ben heel nieuwsgierig, dus ik denk dat ik dit ga maken als we sinterklaas vieren.

    Het bladerdeeg van Tante Fanny is goed he? Ik gebruik die tegenwoordig altijd.

  2. karin says

    Super lekker! Was een van de gelukkige die mocht testen! Heel verrassend, aanrader dus!

  3. Els says

    Ik denk dat deze hier wel in de smaakt zal vallen

  4. annemiek says

    Dat lijkt me ook een heel gedurfde combinatie, ben benieuwd. Koop je dat tante Fanny bladerdeeg bij de gewone supermarkt? En welke zwarte zaadjes heb je er nog meer op gestrooid?

    • Brenda Kookt says

      Dit zijn blanke en zwarte sesamzaadjes. Tante Fanny bladerdeeg is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Het ligt in het koelvak.

  5. Rianne says

    Is het ook lekker om deze koud te serveren?

  6. petra says

    en maakt het uit wat voor gehakt je gebruikt?

  7. Marianne says

    Zojuist gemaakt en hij was verrassend lekker! De kinderen vonden het ook lekker. Gemakkelijk recept, heb vers bladerdeeg van AH gebruikt, supersimpel te gebruiken ( dat uitrollen van plakjes diepvriesdeeg is mij nog nooit goed gelukt) Ik vond het eerst een vreemde combinatie met tomaat en pepernoten maar inderdaad normaal gaat er ook beschuit in en diverse kruiden in gehakt en dat combineer je nu in de vorm van pepernoten, dus zo vreemd is het eigenlijk niet. Het is wel machtig (maar ik had omdat ik niet wist wat ik anders met het restje rauwe gehakt moest doen dan ook 500 gram gehakt gebruikt, 350 gram geeft waarschijnlijk ook een mooiere lettervorm maar met 500 gr zag het er ook goed uit, en nu heb ik een stukje gebakken staaf over:-))

  8. Nicole Parmentier says

    Soep en Snoep was ons vaste pakjesavond menu, vanaf nu is dat Soep en deze banketstaaf geworden (en snoepen blijft natuurlijk). Erg leuk, deze nieuwe traditie!

  9. annelies says

    Vorig jaar gemaakt en hij is verrassend lekker en het is zo simpel te maken.
    Hij ging tot de laatste kruimel helemaal op. Dit jaar gaat hij op zeker weer gemaakt worden!

  10. carolina says

    hoi is zo graag willen weten wat de grootte van de S is,…. voor hoeveel personen is dit?
    en indien ik voor meer mensen moet kan ik dan ALLE ingrediënten , vermenigvuldigen?
    als bijv 700 gr gehakt, de rest ALLES DUBBEL?

    ik hoop dat je nog zult reageren, aangezien dit al van vorig jaar is,….
    mijn dank alvast

    carolina

    • carolina says

      …is zo,….. moet zijn : IK ZOU sorry

  11. Marina says

    Hallo Brenda,

    Na een paar recepten van jou geprobeerd te hebben zou ik dit recept en de Sinterklaas crumble vandaag willen maken want zondag gaan we Sinterklaas houden.
    Mijn vraag is: kan ik deze recepten een dag van tevoren maken en volgend jaar 2 dagen van te voren?

    Alvast bedankt voor jouw reactie
    en
    een makkelijke bevalling toegewenst!

    Groetjes,
    Marina