Filmpje: Sinterklaascake

Sinterklaascake, sinterklaas cakeSinterklaas is in het land! En daarom mogen we nu écht aan de slag met de kruid- en pepernoten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in mijn mond zijn al de nodige truffel-, chocolade- en gewone kruidnootjes verdwenen. Toch voel ik me altijd een beetje stiekem als ik ze eet als Sinterklaas nog niet in het land is, alsof het dan nog niet echt mag. Vanaf nu mogen dus alle remmen los om te beginnen met deze heerlijke Sinterklaas cake!

Naast de kruidnoten is het natuurlijk extra leuk om tijdens het heerlijke avondje (of middagje) een sinterklaasbaksel op tafel te zetten. In dit filmpje laat ik jullie zien hoe je een heerlijke sinterklaascake maakt. Ik beloof je, deze is opperdepop voordat je de kadootjes op tafel kunt zetten!

 

Video: Sinterklaas cake

 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Wil je mijn filmpjes als eerste zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal!

Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept.

Sinterklaascake, sinterklaas cake

Sinterklaas cake

Sinterklaas cake

Bereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd/baktijd: 1 hour, 15 minutes

Sinterklaas cake

Ingrediënten:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 150-200 gram grof gehakte chocolade kruidnoten
  • Extra benodigd: cakeblik van 22 cm

Bereiding:

  1. Vet de cakevorm in en leg er een bakpapiertje in zodat je de cake straks gemakkelijk uit de vorm kunt halen.
  2. Verwarm de oven voor op 160ºC.
  3. Mix de suiker met de boter romig. Voeg als het gemengd is de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met een snuf zout en de speculaaskruiden door het beslag.
  4. Hak de chocoalde kruidnoten grof en voeg 3/4 hiervan bij het beslag. Roer kort door zodat het goed gemengd is.
  5. Verdeel het beslag in de cakevorm en bestrooi met de overige gehakte kruidnoten.
  6. Bak de cake 75 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, als hij er droog uitkomt is de cake klaar.
  7. Laat de cake voor het serveren even afkoelen op een rooster.
https://www.brendakookt.nl/2014/11/16/filmpje-sinterklaascake/

 

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. janneke says

    Alle duimpjes omhoog voor deze cake. Ziet er heel verleidelijk uit maar denk dat ik hem helemaal in 1 keer opeet als ik deze ga maken :-)

  2. Laura says

    Mmm.. dit lijkt me echt een lekkere cake! Zal hem binnenkort wel eens gaan maken :)

  3. Barbara says

    Dit is echt een veel te goed idee, lijkt me super lekker!

  4. Leontien says

    Hij staat in de oven, ben benieuwd! :)

  5. Linda says

    Deze cake ga ik maken voor Sinterklaasavond. Ziet er heerlijk uit.

  6. Vio says

    Hoe langer je de boter klopt, hoe luchtiger de cake! Dus 15 min kloppen met suiker, dan de rest

  7. Ivonne says

    Hoi Brenda!

    Ik ga zo deze cake maken. Hij lijkt me heerlijk! In je filmpje gebruik je 1 theelepel speculaaskruiden en in het recept staat 1 eetlepel. Ik gebruik koek en speculaaskruiden, hoeveel heb ik daar voor nodig denk je?

    Groetjes Ivonne

    • Ivonne says

      Daar voor = daar van ;)

    • Brenda Kookt says

      Wat scherp van je Ivonne. Ik heb inderdaad 1 theelepel gebruikt. Als je koek- en speculaaskruiden gebruiken zou ik iets meer doen (1,5 theelepel) omdat dit meestal iets minder sterk van smaak is dan de speculaaskruiden.

  8. Marjolein says

    Die wil ik 5 december wel mee naar m’n ouders nemen als we daar met de familie sinterklaas vieren!!
    Is het 160 graden in een gewone oven of in een hete lucht oven?

  9. Hoi says

    Is het mogelijk om i.p.v. lichtbruine basterdsuiker ook gewoon witte basterdsuiker te gebruiken?

  10. Annika Brouwer says

    De cake was echt heerlijk!

    • Brenda Kookt says

      Wat goed om te horen Annika! Heb hem deze week ook weer gemaakt, hij was op voor ik het wist.. ;)

      • Annika Brouwer says

        Ik heb er vandaag 3 gemaakt, wat zullen ze morgen smullen op mn werk!

  11. Maxime says

    Deze wil ik morgen graag maken, ik had alleen nog een vraagje.
    Is de vulling voldoende, of is het nog leuk als ik er chocoladestukjes in doe? Ik ga er ook wat amandelschaafsel overheen doen in ieder geval.

    • Maxime says

      Ik heb hem al gemaakt, had er ook wat extra purechocolade stukjes doorheen gedaan, en hij is heel erg in de smaak gevallen, echt een leuk recept!

    • Brenda Kookt says

      De vulling is voldoende, maar extra chocoladestukjes kan wel. Je kunt de kruidnoten ook heel laten zodat ze meer opvallen in de cake.

  12. Muriel says

    Hi Brenda,

    Wat ziet dit er heerlijk uit, die ga ik vrijdag zeker maken! Vraagje: ik heb hier volkoren tarwemeel staan. Kan ik daar met wat bakpoeder (hoeveel?) ook zelfrijzend bakmeel van maken of gaat dat niet werken? Hoor graag!

    Groetjes,
    Muriel

    • Brenda Kookt says

      Je kunt het proberen, ik zou een theelepel bakpoeder gebruiken. Al garandeer ik niet dat hij net zo mooi omhoog komt als met zelfrijzend bakmeel.

      • Muriel says

        Hi Brenda,

        Dank je! Ik ga het proberen. De smaak zal er niet minder om zijn ;) En anders maar in stukjes op tafel! Fijne Pakjesavond :)

  13. Marloes de Beer says

    Gisteren de cake gemaakt. Hij smaakt heerlijk, maar hij is wat aan de droge kant. Wat heb ik verkeerd gedaan?

  14. Judith Wijsman says

    Gelukt! Cake en rotsjes gemaakt voor vanavond. Bedankt!

  15. janneke says

    Hij staat in de oven met restjes chocolade pepernoten. Ben benieuwd :-)

  16. Elly says

    hallo Brenda,

    Succes met de laatste loodjes. Wens jullie een superbevalling en mooi kindje!!!!!!!

    Sinterklaascake is echt een super recept. ga m nu voor de 2e keer bakken.
    Doe er alleen wat minder suiker in, ook dan lukt t prima, en is net zo lekker.

  17. Laura says

    Gisteren gemaakt en hij is echt heerlijk!!
    Wel jammer dat bij mij alle pepernoten naar de bodem zijn gezakt.
    Zeker voor herhaling vatbaar..

    • Brenda Kookt says

      Wat jammer Laura, Ik heb het zelf ook een keer gehad. De keren daarna ging het goed, en ik heb helaas (nog) geen idee wat ik anders heb gedaan.

  18. Patricia says

    Hoi Brenda,

    Lijkt me heerlijk! Ik heb alleen een cakeblik van 30 cm; kan ik deze hoeveelheden dan aanhouden met een kortere baktijd (hoeveel korter?) of de hoeveelheden aanpassen (welke verhouding?)?

    Mijn oven heeft een boven- en onderwarmte functie; blijft de temperatuur en baktijd dan gelijk?

    Sorry voor alle vragen, beginnend bakster hier ;)

    Groetjes,
    Patricia

    • Brenda Kookt says

      Hi Patricia, om de cake mooi hoog te houden kun je het recept 1,5 keer nemen. Dus de ingrediënten van het recept, plus de helft.

      Je kunt ook dezelfde hoeveelheid houden maar dan zou ik de cake ongeveer 15 min korter bakken. De cake wordt dan wel minder hoog.

  19. Arinda Bakker says

    Deze afgelopen week gemaakt en meegenomen tijdens de cadeautjes uit pakken, wat kreeg ik veel positieve reacties:) Het was super lekker, bedankt voor het delen ervan:)