Ga naar de inhoud

Aardappelgratin met prei en rozemarijn

Ik ben een echte aardappeleter. Van mensen om mij heen hoor ik regelmatig dat ze bijna nooit (meer) aardappelen eten, ik ben een uitzondering op de regel geloof ik. Aardappelschijfjes, krieltjes en aardappeltjes uit de oven, aardappels in ovenschotels, maar ook de (ouderwetse?) gekookte aardappelen eten we regelmatig.  Het is lekker makkelijk (vooral als J.
Delen op

Aardappelgratin met prei en rozemarijn

Aardappelgratin txt

Ik ben een echte aardappeleter. Van mensen om mij heen hoor ik regelmatig dat ze bijna nooit (meer) aardappelen eten, ik ben een uitzondering op de regel geloof ik. Aardappelschijfjes, krieltjes en aardappeltjes uit de oven, aardappels in ovenschotels, maar ook de (ouderwetse?) gekookte aardappelen eten we regelmatig.  Het is lekker makkelijk (vooral als J. kookt). En ik vind het lekker, ook niet onbelangrijk.

Vorige week bedacht ik me ineens dat er nog geen recept voor een aardappelgratin op het blog stond. Daar moest verandering in komen!

Bij deze geef ik jullie mjn recept voor een aardappelgratin. Eentje die net even anders is. Uiteraard voeg ik kaas toe, dat mag niet ontbreken. Maar ook met prei en rozemarijn. Zo is de aardappelgratin net even anders dan standaard. Maar minstens net zo lekker.

Aardappelgratin 02

Aardappelgratin met prei en rozemarijn

Bereidingstijd 25 minuten en 40 -50 minuten baktijd

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 kilo aardappelen
  • 100 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 2 eieren
  • teentje knoflook
  • 1 prei
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • gruyère kaas
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC.  Vet een ovenschaal in.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes (dit gaat heel gemakkelijk met een mandoline of kaasschaaf). Snijd de prei in halve ringen.

Meng de eieren met de melk en slagroom en breng dit op smaak met peper, zout, een geperst teentje knoflook en rozemarijn.
Meng de plakjes aardappel en prei door het mengsel en verdeel het over de ovenschaal.

Strooi de geraspte gruyère kaas over de schotel en verwarm het 40 tot 50 minuten in de oven, tot de schotel mooi goudbruin is geworden.

Tip: je kunt ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. De gratin hoeft in dat geval minder lang te garen in de oven omdat de schijfjes al gaar zijn. In dat geval is 25-30 minuten voldoende.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op