Ga naar de inhoud

Tortilla met chorizo

Vandaag heb ik weer een heerlijke tapas voor jullie: een tortilla! Om de verwachtingen van dit gerecht waar te kunnen maken is het goed eerst te vertellen over de verschillende tortilla’s. Er zijn namelijk Spaanse en Mexicaanse tortilla’s. De Spaanse tortilla is een dikke omelet met ei en aardappels, de Mexicaanse tortilla is een platbrood gemaakt van
Delen op

Tortilla met chorizo

Spaanse Tortilla met Chorizo txt

Vandaag heb ik weer een heerlijke tapas voor jullie: een tortilla!

Om de verwachtingen van dit gerecht waar te kunnen maken is het goed eerst te vertellen over de verschillende tortilla’s. Er zijn namelijk Spaanse en Mexicaanse tortilla’s. De Spaanse tortilla is een dikke omelet met ei en aardappels, de Mexicaanse tortilla is een platbrood gemaakt van maïsmeel, bij ons ook wel bekend als een wrap. Omdat het tapas week is gaan we vandaag voor de Spaanse tortilla.

De Spaanse tortilla wordt ook wel omschreven als een dikke omelet met aardappel maar zelf zie ik het meer als een quiche of hartige taart met ei en aardappel als hoofdingrediënt. Om de tortilla iets meer pit mee te geven heb ik chorizo toegevoegd en voor de afwisseling voegde ik spinazie toe.

Een heerlijke combi en een mooie toevoeging op een tapas diner. En een tip: het is ook lekker om dit bij een lunch, picknick of buffet te serveren.

Spaanse Tortilla met Chorizo 02

Tortilla met chorizo

Bereidingstijd 20 minuten en 40 minuten baktijd

Ingrediënten

  • 500 gram voorgekookt aardappelschijfjes
  • 1 ui
  • 6 eieren
  • 100 gram chorizo in plakjes
  • 200 gram verse spinazie
  • 75 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels melk
  • peper en zout
  • olijfolie

Extra benodigd: een bakvorm met een afmeting van 28×18 cm

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een ovenschaal of brownievorm met bakpapier.

Snijd de ui in halve ringen. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui glazig. Voeg de spinazie er bij zodat het slinkt.
Snijd de plakjes chorizo in stukjes.

Kluts de eieren en meng dit met de melk. Breng op smaak met peper en zout en meng de geraspte kaas er door. Schep de aardappelschijfjes, chorizo en spinaziemengsel door het beslag.

Verdeel het beslag in de ovenschaal of bakvorm en druk het aan zodat de aardappeltjes goed op elkaar zitten. Bak de tortilla 40-45 minuten in de oven, tot het eimengsel gestold is.

Laat de tortilla voor het serveren afkoelen tot hij lauw-warm is en snijd het in blokjes.

Tip: de tortilla kun je heel goed van te voren maken. Bewaar hem in de koelkast en verwarm de blokjes tortilla voor het serveren nog even in de oven.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus

9 reacties

Helga Boom

Dankjewel Brenda, voor dit prima recept! Heb het zojuist voor de lunch op ons vakantie- adres gemaakt. Heb wel verse aardappels gebruikt, uiteraard voorgekookt voor gebruik. De tortilla zag er prachtig uit en bleef mooi in vorm bij het aansnijden... misschien volgende keer een teentje knoflook erbij, maar dit is een blijvertje! En zo fijn dat het in de oven gebakken wordt... diverse treurige pogingen in koekenpannen gedaan met op het moment van omkeren van de tortilla toch weer scheuren... nogmaals dank!

Laat een bericht achter

arianne

Hoi Brenda, donderdag een 'eetafspraak 'met ex collega's en ons thema is tapas. We maken dan allemaal een tapas hapje. Ik wil graag de spaanse tortilla maken maar zie even niet voor hoeveel personen dit gerecht is? En als ik hem ook vegetarisch wil maken laat ik de chrizo achterwege..kun je het ook vervangen met een soort kaas of kan ik het dan beter zo laten? alvast bedankt groetjes Arianne

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Arianne, het is afhankelijk van hoeveel andere hapjes je hebt. Als je kleine stukjes snijd kun je hier met 16 personen wel van eten. Maar ik zou uitgaan van 8 tot 10 personen. Dan heb je allemaal 1 stuk of 2 stukjes. Ik denk dat het erg lekker is om in plaats van chorizo een beetje geitenkaas of geraspte kaas door het eimengsel toe te voegen. Veel plezier, en eet smakelijk met jullie tapas avondje :)

Marja

Lekker idee, met chorizo erin! Maakt het iets pittiger, maar niet té. Lijkt me behalve als tapas ook lekker als lunchgrecht. Ik moet geloof ik ook nodig weer eens een tortilla maken! Ik krijg er spontaan trek in. Bedankt voot het recept Brenda. Groetjes, Marja. :-)

Laat een bericht achter

Emily van Kampen

Klinkt als een lekker stevig gerecht voor bij een lunch. De chorizo er in lijkt me een goede aanvulling!

Laat een bericht achter

Annemarie

Heerlijk!!

Laat een bericht achter

Bep

De tortilla ga ik maken voor de tapas middag die ik op 8 september heb georganiseerd. Kan ik lekker 1 dag van te voren maken. Bedankt voor je recept.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op