Aioli (snelle versie)

Aioli txt 2Aioli, oftewel knoflookmayonaise, is ook iets dat bij de tapas niet mag ontbreken. Ik geef je mijn recept voor een snelle aioli, succes gegarandeerd.

Je kunt de basis (mayonaise) zelf maken met olie en een eidooier. Ik heb er in dit geval voor gekozen om een goede mayonaise als basis te gebruiken. Dit omdat er tijdens mijn tapasavondje ook een zwangere vriendin bij was. Het leek me veiliger om voor gekochte mayonaise te gaan in plaats van zelfgemaakte. Al zijn daar natuurlijk ook eidooiers in verwerkt.

Deze spread is lekker fris door het toevoegen van de citroenrasp. En daartegenover geeft de tabasco net een beetje extra pit. Hierdoor krijgt de saus een andere dimensie dan de standaard variant.

Aioli 02

Snelle Aioli

Aioli (snelle versie)

Bereidingstijd: 10 minutes

Aioli (snelle versie)

Ingrediënten:

  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 teentjes knoflook
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels mosterd
  • scheutje tabasco
  • zout en peper

Bereiding:

  1. Pers de knoflook uit en rasp de citroen met een fijne rasp.
  2. Meng de mayonaise met knoflook, citroenrasp, olijfolie, mosterd en tabasco en breng op smaak met peper en zout.
  3. Proef de aioli en bepaald of je extra zout en peper moet toevoegen.
https://www.brendakookt.nl/2014/10/20/aioli/

Gebruik deze knoflookmayonaise als smeersel op een stokbroodje, om in te dippen of als sausje bij bijvoorbeeld de patatas bravas (klik voor recept).

Bewaaradvies: bewaren in een afgedekt bakje in de koelkast.

 

KERST: Op zoek naar een lekker maar toegankelijk kerstrecept? Op deze pagina heb ik alle kerstrecepten bij elkaar gezet.

CADEAUTIP:  Bestel nu het limited edition kerstpakket! Het ideale cadeau voor relaties, personeel of vereniging. Ook kun je in mijn (digitale) winkel mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist los kopen, en vind je handige planners!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Karin says

    Dementie = dimensie. Oeps

  2. Marja says

    Lijkt me erg lekker Brenda. Idd door de toevoeging van citroenrasp, mosterd en tabasco, welke geen van drieen in kant en klaar gekochte aoili zitten! Ik ga het zeker uitproberen want van de gekochte word ik niet blij. Ik vind die echt niet lekker, dus ik ben heel blij met je vernieuwende vesie ervan. Bedankt voor het recept.
    Liefs, Marja. :-)

  3. Suzanne says

    Handig! Ik heb dit afgelopen vrijdag op n terrasje nog gegeten en wilde dit graag eens zelf maken, want dit is zoooo lekker! Thanks voor het delen van jouw versie :-)

  4. piet says

    wat jij maakt is dan knoflooksaus en GEEN aioli echte aioli zo als de naam al zegt is simpelweg oli en knoflook en daar zit dus absoluut geen mayonaise in

  5. Karlien says

    Ik ben helemaal weg van aioli. Vorig jaar zo vaak aioli gebruikt met bbq’en! Nu wil ik het ook echt wel eens zelf gaan maken! Bedankt voor het recept.

  6. Danique says

    Hallo Brenda,

    Welke mayonaise is het beste te gebruiken om deze aioli te maken ?

    Groetjes

    • Brenda Kookt says

      Ik ben gek op Zaanse mayo, maar een andere variant mag ook hoor

  7. B says

    Wat voor mayonaise gebruik je hiervoor?