Pompoenhummus

Pompoenhummus txt

Sinds ik laatst bij de Appie een bakje met pompoenhummus heb gekocht ben ik verslaafd. De lekkerste hummus die ik ooit gegeten heb. En daarom wilde ik het meteen na maken. En ik kan je zeggen, dat is gelukt!

Deze pompoenhummus zo’n beetje de hele dag door. Namelijk bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en bij de borrel. Dit lekkere (en healthy) smeerseltje is dus van alle markten thuis!

Bij het ontbijt smeer ik de pompoenhummus het liefste op een cracker. Tussendoor ook. Bij de lunch is het heerlijk op een broodje of harde bol met kipfilet en bij de borrel is het een ideale dip om.. te dippen! Lekker met groenten zoals komkommer, worteltjes en tomaat maar ook lekker met crackertjes of op een toastje.

Ik zie geen reden waarom je dit lekkere smeerseltje niet gaat maken, het komt sowieso van pas. Of je moet niet aan een ontbijt, tussendoortje, lunch of borrel doen… ;) Maar dan kun je het ook nog als avondmaaltijd eten op een pitabroodje met falafel. Van alle markten thuis dus. En ook nog eens lekker en gezond.

Pompoenhummus02

Pompoenhummus

Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram geweekte/gekookte kikkererwten
  • 150 gram gare pompoenblokjes (gekookt, of nog lekkerder even geroosterd in de oven)
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel honing
  • halve theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1/4 theelepel gedroogde chillipeper
  • zout
  • peper

Bereiding:

Rooster de knoflook even door het in een laagje olijfolie ongeveer 10 minuutjes aan te bakken. Hierdoor neemt de heftigheid van de knoflook af en krijgt het een zacht, romige, knoflook smaak.

Pureer in een keukenmachine, blender of met de staafmixer alle ingrediënten (ook de geroosterde knoflook).
Proef en bepaal of je de structuur van de pompoenhummus romig genoeg vind. Voeg eventueel extra olijfolie of water toe.

Serveer de pompoenhummus met crackers, groenten of smeer het op een boterham, cracker, pitabroodje of toastje.

 

Bij de comments stonden een aantal goede vragen over de bereiding, de antwoorden heb ik verwerkt in de tips.

Tips:

  • de hummus kunt je ongeveer 6 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen.
  • Pompoen kun je roosteren op 200 ºC, ongeveer 30 minuten. Prik even om te controleren of de pompoen gaar is.
  • Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Al de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Hierna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je de kikkererwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.

 

 

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Suuz says

    Dit lijkt me fantastisch lekker!!!!!

  2. Emily van Kampen says

    Oh! Als hij net zo lekker is als die van de AH moet ik deze zeker een keer maken! Zou je de hummus ook met ingevroren pompoen blokjes kunnen maken?

    • Brenda Kookt says

      Dat kan zeker, ik zou de pompoenblokjes dan wel even in de oven roosteren.

      • Emily van Kampen says

        Dankjewel! Dat maakt het toch net iets makkelijker om snel tussendoor te maken.

  3. Maaike says

    Ziet er echt heerlijk uit! Ga ik zeker een keer maken op een herfstig dagje. :)

  4. Edith says

    Hallo, Lijkt me heel lekker. Een vraagje, hoe lang moet je de kikkererwten koken, en op hoeveel graden de pompoen roosteren en hoe lang? Ik ga het zeker proberen.

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk dat je de pompoenhummus wilt proberen, hij is echt lekker hoor.

      De pompoen kun je roosteren op 200 graden, ongeveer 30 minuten. Prik even in de pompoen om te checken of het gaar is.

      Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Als de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Daarna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je kikkerwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.

  5. nicole says

    Hij lijkt me super en ik heb nog een pompoen liggen, dus………..

  6. Marijke says

    Ik had er deze week al veel positieve reacties op gelezen, maar het is in België helaas niet te koop. Handig dat ik het nu zelf kan maken en het lijkt toch niet zo moeilijk te zijn, yes ;-)

  7. Danielle says

    Oh dat ziet er echt waanzinnig lekker uit. Heb jij een idee hoe lang je dit zou kunnen bewaren in de koelkast? En zou het in te vriezen zijn?

    • Brenda Kookt says

      Ik heb het binnen 5 dagen (in mijn eentje) opgegeten. Ik denk dat je het hierna nog een paar dagen in de koelkast kunt bewaren.
      En je kunt het heel goed invriezen.

  8. Dishtales says

    Heerlijk recept! Ga ik zeker een keer maken! Ik heb ooit ge-experimenteerd met een soortgelijk recept, maar dan met aubergine ipv pompoen. Een stuk minder kleurrijk uiteraard, maar zeker niet verkeerd!

    Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten!

    Liefst,
    Dishtales.com

  9. Sanne says

    Ik hou van pompoen én ik hou van hummus… dit recept ziet er dus zeer jummmmmie uit!

  10. Kelly says

    Wat een goed idee dit! Ga ik zeker een keer proberen =)

  11. Cathelijne says

    Klinkt heerlijk! Is er een reden dat je de tahin pasta die meestal wordt gebruikt bij het maken van hummus achterwege hebt gelaten?

  12. Astrid says

    Ik heb een beetje gemberpuree van Go-Tan toegevoegd. Ook erg lekker! Ik had precies dezelfde inspiratie als jij van de AH pompoen hummus :D Meteen zin om het zelf ook te maken! Verslavend…

  13. Anne says

    Hmmm lekker! Moet je de pompoen schillen? Of met schil roosteren?

  14. Carolyn says

    Ik heb hem net gemaakt en him is heerlijk!

  15. kathleen says

    Ziet er lekker uit! Ben dol op de ah pompoenhummus, maar wilde het ook zelf proberen inderdaad :)
    Wel een vraagje, hoeveel porties zou ik hieruit kunnen halen? Voor een feestje van 10 personen, is dat dan genoeg?

    Bedankt!

    • Brenda Kookt says

      Ah lastig. Maar dit is een flinke portie hoor. Met 10 personen kun je hier wel van eten.