Hasselback Potato

Hasselback patato txt

Ik kom uit een ‘standaard’ AVG-gezin. Een aardappelen, vlees en groenten gezin. Dat is namelijk wat er 4 dagen per week bij ons op tafel stond. Ik heb dus heel veel aardappelen gegeten in mijn leven. Toch krijg ik er nog steeds geen genoeg van. Al eet ik inmiddels wat gevarieerder, zeker twee keer in de week eet ik nog steeds aardappelen. Gekookt, gebakken, gepureerd of een andere variatie.

Op Pinterest kwam ik een aantal keer ‘Hasselback Patato’s’ tegen. Een aardappel als een soort van waaier met iets er tussen. Het leek me lekker, en het leek me zeker iets dat Joost ook zou waarderen. Dus besloot ik het eens te proberen. Dit is zeker geen skinny gerecht, maar soms, bijvoorbeeld op een lazy sunday moet dit kunnen toch?

Hasselback Patato’s is een Zweeds gerecht, vernoemd naar daar waar ze als eerste geserveerd werden: Het Zweeds Hasselback restaurant. De Hasselback Patato heeft een krokante buitenkant zoals frietjes, maar van binnen zijn ze lekker zacht. En op tafel ziet het er spectaculair uit.

Hasselback patato 02

De aardappels worden eerst ‘gevuld’ met boter. Ik vertelde je al dat het geen skinny gerecht zou zijn toch?
Door de aardappel ingesneden met boter in de oven de verwarmen gaat de aardappel uitzetten, als een waaier. Vervolgens heb ik het met een beetje spek en kaas gevuld. Nog even de oven in en je hebt een heerlijke vette hap.

Hasselback patato 03

Hasselback Potato met spek en kaas

Bereidingstijd 20 minuten en 50 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 grote aardappels
 • klontjes boter
 • plakjes spek of bacon
 • geraspte kaas
 • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C, vet een ovenschaal in.

Was de aardappels, snijd eventueel een dun plakje van de onderkant zodat de aardappel stevig staan. Snijd de aardappel in plakjes, maar snijd het niet helemaal tot de onderkant zodat straks een waaier ontstaat.
Vul de inkepingen met dunne plakjes boter. Dit is een secuur werkje, je kunt hiervoor bijvoorbeeld een mes of vork gebruiken om de aardappel uit elkaar te duwen.

Plaats de aardappel in de ovenschaal en bak dit 30 minuten in de oven. Bedruip de aardappels tussendoor een keer met het boter dat uit de aardappels is gelopen. Hierdoor wordt de aardappel straks mooi krokant.

Bedruip de aardappelen na de 30 minuten nog een keer met boter. Snijd het spek in kleinere plakjes en plaats dit tussen de aardappelplakjes, strooi de kaas ook over de aardappel. Bak de aardappel hierna nog 20 minuten in de oven zodat het spek mooi krokant wordt, de aardappel verder gaart en de kaas smelt.

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. leeuwtje (Gea) says

  Lijkt me ook lekker met kruidenboter ertussen. ipv gewone boter. Ga t zeker een keer proberen.

 2. Lisanne says

  En de kaas moet er tegelijk met spek overheen en dan in de oven?

 3. Janneke says

  Nou dat ziet e lekker uit..ik ga et zeker proberen!! Leuk!!

 4. Willem says

  Wanneer je de aardappel tussel twee houten lepels op de snijplank legt, is het makkelijker om de snedes even diep te maken en de aardappel niet helemaal door te snijden

  • Komrij says

   Ik las een tip om een sate prikker in de aardappel te steken en in te snijden tot op de sate prikker, lijkt mij de meest simpele manier bij het snijden van een hasselback potato.