Griekse stoofschotel: Stifado

stifado txt

Ik vind het heerlijk om van anderen te horen wat ze ’s avonds eten. Zo vraag ik dit bijna dagelijks aan collega’s en soms ook via social media. Mariska gaf via Facebook aan dat ze stifado ging eten, en dit bracht me op een idee. Ik was namelijk van plan om afgelopen weekend stoofvlees te maken, ik wist alleen nog niet welke schotel het zou worden. Na de reactie van Mariska was mijn keuze gemaakt. We hebben ontzettend van de stifado genoten.

Stifado is een Griekse stoofschotel die we tijdens onze vakantie op Rhodos hebben gegeten. Deze schotel is dus niet alleen lekker in de winter, ook met warm weer wordt dit veel gegeten. Vooral in Griekenland dus. De basis van stifado (Stifatho) is stoofvlees met tomaten en kleine uitjes, al kun je het stoofvlees ook vervangen door inktvis (of konijn!). Ik ging voor magere riblappen met gepelde tomaten, rode wijn en sjalotjes. Een ideaal gerecht om Griekse vakantieherinneringen op te halen, maar ook heerlijk als je nog nooit in Griekenland bent geweest.

Aan welk Grieks gerecht heb jij goede herinneringen?

stifado01

Stifado

Bereidingstijd 30 minuten plus 3 uur stooftijd

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

 • 1 kilo magere riblappen
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 uien
 • 300 gram sjalotjes
 • 2 blikken gepelde tomaten a 400 gram
 • 1 blokje runderbouillon
 • 150 ml rode wijn
 • 3 laurierblaadjes
 • verse peterselie
 • peper en zout
 • feta
 • olijfolie
 • optioneel: 3 plakjes ontbijtkoek voor de binding

Bereiding

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 3 a 4 cm groot en bestrooi met peper en zout. Halveer de uien en snijd met de nerf mee in halve ringen. Verwarm een stoofpan met olijfolie en bak hierin het vlees even aan. Voeg hierna de wijn, uien en fijngesneden knoflook toe en bak dit even mee.

Voeg de gepelde  tomaten, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe. Meng dit alles door elkaar en laat dit een 1,5 uur stoven.

Pel de sjalotjes en halveer de grotere, de kleine mogen heel bij de schotel. Leg de sjalotjes op het vlees. Laat dit op zacht vuur met deksel op de pan nog ongeveer één tot anderhalf uur stoven, tot de sjalotjes en het vlees gaar zijn. Om de saus te binden kun je maïzena gebruiken, maar ik gebruik liever ontbijtkoek. Voor deze schotel heb ik 3 plakjes toegevoegd die ik in stukjes nog even liet mee sudderen.

Voeg voer het serveren de peterselie toe en garneer de schotel met verkruimelde feta.

Serveer de stifado met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

———————————————-

Bestel nu: De Makkelijke Maaltijden Scheurkalender 2019.

De hippe scheurkalender die niet in de keuken mag ontbreken! Zo zet je in 2019 niet iedere week weer hetzelfde op tafel. Klik hier voor meer informatie.

Hier vind je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist! 

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook, en via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Deel je een foto op social media? Vergeet dan niet @brendakookt en #BRENDAKOOKT te vermelden. Zo zie ik je berichtje ook, en dat vind ik super leuk om te zien! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Fleur says

  Dit lijkt me lekker, al ben ik geen echte vleeseter.
  Qua Grieks eten ben ik dol op alles met feta ;)

 2. Nicole says

  Dit lijkt me heerlijk en makkelijk te maken. Komt dus op mijn “ooit”- lijstje

 3. Claudia says

  Hmm ziet er heerlijk uit! Heb het eens op bij de Griek, echt super lekker! Als je de ontbijtkoek gebruikt om te binden mengen die zichzelf dan gewoon in de ‘saus’ .zonder dat je stukjes peperkoek in je stoofschotel hebt zitten?

  • Brenda Kookt says

   De stukjes ontbijtkoek lossen op in de schotel. Het ‘smelt’ bij wijze van spreken.

 4. Deb says

  Het ziet er heerlijk uit!!

 5. Karin says

  Lijkt me heerlijk, ik heb het recept opgeslagen. :-)

 6. Jenny says

  Ik ben dol! op stifado! In Griekenland kocht ik afgelopen vakantie een pakje sitfado kruiden, ik ga eens kijken of ik er dit recept mee kan maken heerlijk!

 7. Lot says

  Ik wel eens een lekkere soep gegeten met rijst en citroen. Weet de naam niet.

  • Ina says

   Avgolemono, heerlijk!

 8. Brenda Kookt says

  Ja dat moet dan ‘Avgolemono’ geweest zijn Lot. Heb het zelf nog nooit gegeten.

 9. Marloes says

  Lijkt me heerlijk, maar ik heb geen stoofpot, bij al mijn pannen koeken stoofschotels meteen aan. Iemand nog tips voor een (goedkope) goede pan?

  • Brenda Kookt says

   Hi Marloes, ik gebruik een BK Braadpan. Ben er erg tevreden over, deze zijn onder andere bij Blokker verkrijgbaar.

 10. LNNK says

  Stifado is zo lekker! Ik heb het een aantal keer gegeten in Griekenland en het was echt favoriet. Bedankt voor het recept!

 11. joost says

  Dit is zo lekker. Dat ik het wel dagelijks wil eten. Zoiezo is brendakookt helemaal top.

 12. Noortje Bakker says

  Was super lekker! Had het voor een vrienden gemaakt en wat helemaal sterk was: zij had hetzelfde gerecht de dag ervoor voor haar ouders gekookt! Gelukkig vonden ze het allebei heel lekker en niet erg om de dag erna weer te eten. Zo merk je toch wel dat Brendakookt behoorlijk populair geworden is hier in de regio ;)

  • Brenda Kookt says

   Zo, toevallig Noortje! Wist wel dat Lida ook van de site ging koken en dat ze ook bij jou ging eten ;)

 13. m.thuenissen says

  zondag gemaakt; heel erg lekker.
  Ik heb vlees aangebraden in pan op kookplaat en verder gegaard in de oven op 180 graden.

  erbij gegeten, kleine macaroniboogjes , gebakken aardappelpartje met oregano en citroensap en een Griekse salade.

 14. Kees says

  Heerlijk dit gerecht. Helaas mijn keukenblad kapot gegaan, door een schaal erop te hebben laten vallen. Gelukkig onder het genot van dit recept een nieuw keukenblad besteld op http://composietwerkblad.be/keukenblad/.
  Top gerecht

 15. rona says

  ik heb de stifado gemaakt, en hij was heerlijk!! echt lekker in de winter!!

 16. Ria says

  ik wil dit vandaag eten, maar wil dit doen zonder alcohol wat is een goede vervanger gewoon water of iets van azijn????

 17. Marian says

  De alcohol verdampt Ria. Je houdt alleen de lekkere smaak over. Het ruikt inmiddels heerlijk in mijn keuken

 18. Petra says

  Hoi Brenda
  Allereerst bedankt voor de goede tips van restaurants in Zakynthos! Bij Vardiola en Aperrito heerlijk gegeten….! En nu blijven wij met dit heerlijke recept in de Griekse sferen! Top!

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Petra :) Wat een heerlijk eiland is het hé, en je kunt er ontzettend lekker eten.

 19. Bartje says

  Klinkt lekker, vooral met die hele en halve sjalotjes. Nooit in Griekenland geweest maar ik ga het beslist deze week nog maken. Met echte feta natuurlijk

 20. Esther Vandijck says

  Voor het eerst stifado gemaakt met peperkoek. Heerlijk, normaal moet ik naar smaak de hoeveelheid ingredienten aanpassen. In dit recept klopt alles , complimenten :)
  Ik heb zoete rode wijn, imiglykos gebruikt. Welke rode wijn kun je als alternatief gebruiken?

  • Brenda Kookt says

   Wat leuk om te horen Esther, dank je wel! :) Over het type wijn kan ik je helaas niet adviseren, ik ben voor een algemene huiswijn gegaan.

 21. kelly says

  Ja, deze is lekker!! Inderdaad gegeten toen we in zakynthos waren! Is heerlijk! LEUK, ga ik zeker ook eens thuis proberen. En mijn flammkuchen recept staat ook online! :)

 22. Pt195 says

  “Aan welk Grieks gerecht heb jij goede herinneringen?”

  Een Griekenland-fan hier :)
  Aan Moussaka, nooit ergens zo lekker gegeten als op Kerkyra (wij zeggen Corfoe), en dan in Kerkyra-stad, als je van de havenkant het centrum binnengaat via de poort bij de Griekse bank en dan gelijk dat tentje rechts. Ik zag ‘oma’ in de zaak bezig met moussaka maken, zij zag mijn interesse en zei haar zoon dat hij moest zeggen dat het met een uurtje klaar zou zijn. We hebben nog wat rondgelopen en hebben daarna heerlijk met een glas wijn en een vers bord moussaka geluncht. :):):)
  Let wel dit is een jaar of 20 geleden, dus of het tentje en oma er nog zijn …..

 23. Gisele says

  Hier ook Griekenland fans, getrouwd met een Stifado fan. Dus dit recept moest ik natuurlijk wel proberen. Heerlijk! Bedankt! Lekker met een goede Griekse salade en verder niets eigenlijk.
  De volgende dag, we hadden nog een klein restje over, heb ik flink wat tomaten gebakken, even later aangelegd met een bouillonblokje, passato en wat water. Kwariertje laten koken, staafmixer erdoor en toen nog wat gebakken champignons en het restje Stifado er door. Even goed doorwarmen en klaar was onze verrukkelijke tomatensoep! :-)

 24. Mendy says

  Kan ik ook knoflook poeder gebruiken ipv verse?

 25. Jacqueline says

  Heerlijk recept. Ik maak het graag. Op zo’n koude pinksterdag is het heerlijk om toch nog een keer deze stoofpot te maken.

 26. Lisette says

  Ziet er heerlijk uit. Ik wil het vanavond maken met mijn nieuwe snelkookpan. Heb jij misschien enig idee hoe lang het dan moet stoven?

  • Brenda Kookt says

   Hi Lisette, ik heb (nog) geen ervaring met een snelkookpan. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe snel het dan klaar is.

 27. lilianne says

  Hoi Brenda

  Wat een heerlijk recept, super bedankt voor het delen ervan

 28. Annemiek says

  Net terug van Kos vierden we een verjaardag waarbij iedereen bleef eten. Het thema wilde ik Grieks maken. Na veel geblader in kookboeken gekozen voor jouw stifado recept en het was een groot succes! Een makkelijk te maken gerecht en echt Grieks van smaak. Bedankt en groetjes uit Grootebroek!

 29. Mariette says

  Dit is echt onze favoriete gerecht. Wat een topper! Echt super lekker.

 30. Matthijs Emilienne says

  Bij ons zal dat met een frietje worden. Je bent Belg of je bent het niet, hé.

 31. Eddy says

  Erg geslaagd! Heerlijk gegeten:) Bedankt!