Ga naar de inhoud

Spruitjestaart

Spruitjes zijn niet mijn favoriete wintergroenten, toch kan ik het niet laten een paar keer per jaar een netje spruitjes mee te nemen. Je kunt namelijk zeker iets lekkers maken van oer Hollandse spruitjes. Wist je trouwens dat spruiten (brussel sprouts genoemd) in Amerika ontzettend populair zijn? Ze eten het zelfs in salades en op een pizza.
Delen op

Spruitjestaart

Spruitjestaart txt

Spruitjes zijn niet mijn favoriete wintergroenten, toch kan ik het niet laten een paar keer per jaar een netje spruitjes mee te nemen. Je kunt namelijk zeker iets lekkers maken van oer Hollandse spruitjes. Wist je trouwens dat spruiten (brussel sprouts genoemd) in Amerika ontzettend populair zijn? Ze eten het zelfs in salades en op een pizza. In New York kun je in veel restaurants ook spruiten bestellen als bijgerecht.

Omdat ik in New York spruiten was tegengekomen besloot ik weer eens een netje mee te nemen en ermee aan de slag te gaan. Het werd een hartige taart. Een hartige taart die ideaal is voor de winter.

Spruitjestaart

Spruitjestaart

Bereidingstijd 60 minuten

Ingrediënten:

  • 900 tot 1000 gram spruitjes
  • 125 gram champignons
  • 1 ui
  • 250 gram spekjes
  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • Peper en zout
  • 5 eieren
  • 50 gram bloem
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel kerriepoeder

Bereiding:

Snijd de uiteinden van de spruitjes en verwijder de lelijke blaadjes. Was de spruitjes en kook ze hierna 10 minuten voor.

Snijd de ui in halve ringen en de champignons in plakjes. Bak dit in een koekenpan aan. Leg de gebakken ui en champignons even apart en bak de spekjes uit.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Meng de eieren met bloem, crème fraîche, peper en zout en breng dit mengsel op smaak met kerrie, tijm, peper en zout. Meng de spruitjes, spekjes en groenten door het ei-mengsel. Vet een quiche of taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Zorg ervoor dat het deeg goed aan elkaar zit. Giet het spruitjesmengsel op het deeg en bak dit 30 minuten in de oven.

 

Bekijk ook andere recepten
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou

10 reacties

Brenda van H.

Hoi Brenda, Vanavond dit recept gemaakt ( met 500 gr spruitjes) Wat was dat lekker !!! Een TOP recept en zeker als je geen spruitjes lust Groetjes Brenda van H.

Laat een bericht achter

Linda

Voor hoeveel personen is dit gerecht?

Laat een bericht achter

Roosje

Brenda, de 1e keer deze taart gemaakt zonder bladerdeeg en bloem, omdat ik een eter te gast had die geen koolhydraten mag eten. Heerlijk. Maar nu hem gemaakt zoals het originele recept. Dus ook met de bloem. Dat laat ik de volgende keer er echt weer uit. Niet lekker en ook niet nodig. Waarom zoveel bloem?

Laat een bericht achter

gemma

Een heerlijke taart!

Laat een bericht achter

Anthe

Hee Brenda, Hoe groot is jouw quichevorm (doorsnede)? Ik vraag me af of dit allemaal in een standaard vorm past. De ingrediënten liggen nu op mijn aanrecht, maar het lijkt zo giga veel! Groetjes, Anthe

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Mijn quichevorm heeft een diameter van 27 cm. Laat je weten of het gelukt is?

Maxime

Zou hier zelf nooit opgekomen zijn, maar het lijkt me erg lekker! tegenwoordig zie ik ook overal boerenkooltaart met worst, ook zo apart :)

Laat een bericht achter

silvia

Yes, een spruitjesrecept! Leuk om de kids spruitjes te leren eten.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Zeker! Je kunt de spruitjes ook fijnsnijden zodat ze niet meer te herkennen zijn.

Rineke

Dat ziet er goed uit. Ik ben gek op spruitjes en heb spruitjes in mijn volkstuin staan, Toevallig zondag een flinke zak vol mee naar huis genomen. Ga dit zeker een keer maken.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op