Ga naar de inhoud

Tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflookroom

Ben je voor het kerstdiner nog opzoek naar een verrassend vegetarisch gerecht(je)? Dan moet je deze tarte tatin met zoetzure ui zeker maken. Toen ik opzoek was naar vega gerechtje voor de #FeestdagenSpecial heb ik ‘Echt Eten’ van Jonathan Karpathios erbij gepakt. Bij het openslaan van het boek viel mijn oog direct op de tarte...
55 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflookroom

Ui in bladerdeeg txtBen je voor het kerstdiner nog opzoek naar een verrassend vegetarisch gerecht(je)? Dan moet je deze tarte tatin met zoetzure ui zeker maken.

Toen ik opzoek was naar vega gerechtje voor de #FeestdagenSpecial heb ik ‘Echt Eten’ van Jonathan Karpathios erbij gepakt. Bij het openslaan van het boek viel mijn oog direct op de tarte tatin met zoetzure ui. Mede omdat dit gerecht volgens het boek een van de lievelingsrecepten van Jonathan is werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ik was benieuwd hoe de combinatie van deze (voor mij) aparte smaken zou bevallen.

De tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflookroom is een apart gerechtje, maar dan wel positief apart. Persoonlijk vond ik het ook een uitdaging om boerenkool eens op een andere manier te eten dan met worst. Het zoete van de ui gecombineerd met het knapperige bladerdeeg is heerlijk. Maar neem daarbij de boerenkool en zoetzure ui met knoflookroom, dat maakt het speciaal. Een heerlijk gerecht voor in de winter, een heerlijk onderdeel van een (vegetarisch) kerstmenu.

Tarte tatin met zoetzure ui

Ui in bladerdeeg 02

De uien in dit recept kun je vervangen door allerlei ingrediënten. Denk aan witlof, biet en venkel of als je liever een zoet gerechtje (of een dessert) maakt gebruik je peer, abrikoos of appel. Combineer de ingrediënten waarvan jij denkt dat ze matchen. In plaats van boerenkool kun je bijvoorbeeld ook spitskool gebruiken.

Ui in bladerdeeg 05

Ui in bladerdeeg 07

Tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflook

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze tarte tatin met zoetzure ui, boerenkool en knoflookroom

Voorbereiding: 55 minuten

Knoflookroom:

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Wikkel de knoflooktenen in aluminiumfolie en gaar ze ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, zet de temperatuur van de oven terug naar 170ºC.
2
Stap 2
Pers de gepofte tenen knoflook en meng ze met room. Klop de room tot hij zo dik is als yoghurt.

Tarte tatin: 

1
Stap 1
Kook de uien in ruim water met zout tot ze zacht zijn. Kook in een andere pan de suiker met een klein beetje water tot de suiker is gekarameliseerd.
2
Stap 2
Snijd 2 gekookte uien doormidden. Leg ze elk met het snijvlak naar beneden in een ingevette ovenschaal en stort de gekarameliseerde suiker uit het pannetje erover.
3
Stap 3
Leg over elke halve ui een plakje bladerdeeg en druk dit goed aan. Bak de taartjes 20 minuten op 180 tot 200ºC in de oven tot ze krokant zijn.
4
Stap 4
Zijn ze na 20 minuten nog niet krokant? Bak ze dan nog even in de oven, zet de oven eventueel iets hoger.

Zoetzure ui: 

1
Stap 1
Meng water, azijn en suiker door elkaar. Breng het aan de kook en laat het 1 minuut koken.
2
Stap 2
Laat dit afkoelen, dit is het zoetzuur. Snijd de resterende ui in heel dunne ringen en leg die in het zoetzuur. Laat dit even trekken.

Boerenkool:

1
Stap 1
Zet een pan op met ruim water en zout en blancheer de boerenkool circa 2 minuten.
2
Stap 2
Belangrijk: spoel na het blancheren de boerenkool goed af met koud water en dep hem droog in een theedoek. Maak de boerenkool aan met olijfolie, azijn, peper en zout.
3
Stap 3
Verdeel de taartjes over bordjes en schep hier boerenkool overheen. Verdeel de zoetzure ui en knoflookroom om en over de taartjes.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op