Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje txt 2Beginnen de kerstkriebels al te borrelen bij je? Bij mij wel, mijn kerstboom staat en het huis is versierd. Inmiddels ben ik aan het nadenken over mijn eigen kerstdiners. Dit zal een mix worden van recepten uit de #feestdagenspecial op mijn blog met daarbij een aantal nieuwe gerechten. Als de kerstkriebels jou inmiddels ook hebben gegrepen en je aan het nadenken bent over het kerstdiner dan ben je hier aan het juiste adres. Ik deel vandaag niet alleen mijn overheerlijke bloemkoolsoep met baconkruim, maar een compleet kerstdiner.

Dit soepje is namelijk onderdeel van een compleet 6-gangen diner welke ik heb samengeteld met 5 andere bloggers. Het menu ziet er als volgt uit:
(klik op de titel van het gerecht om deze te bekijken)

——

Foodbloggers kerstdiner

Vooraf
‘East meets West’ borrelplateau
door Bluebelle.nl

Voorgerecht
Happy salmon met munt, spek, tuinboon en boekweit
door Phillippine van Liefdevoorlekkers.nl

1e Tussengerecht
Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim
door Brenda van BrendaKookt.nl

2e Tussengerecht
Torentje van pompoenpuree met kabeljauw en gamba

door Hanneke van Hannekemegens.nl

Hoofdgerecht
Hertenbiefstuk met rodeportsiroop met peperkoek, pastinaakpuree met tijm en créme fraiche, geroerbakte spruitjes met een sjalotje en hazelnootboter met roze peper
door Maura van Yellowlemontreeblog.nl

Dessert
Panna cotta met boozy cranberrycompôte
door Hazel van Cookiecottage.nl

—–

 

Bloemkoolsoepje 2

De bloemkoolsoep is een heerlijk zacht soepje, niet te machtig. Het baconkruim zorgt voor een bite en extra pit, met een vleugje frisheid van het citroen. Daarbij zorgt het voor een feestelijke touch. Extra leuk als je het soepje serveert in glaasjes op een schoteltje. Om het compleet te maken serveer je bij de soep mijn zelfgemaakte (en stiekem hele makkelijke) soepstengels.

Wist je dat soep een ideaal gerecht is om te serveren bij een diner met veel gangen én/of een diner voor een groot aantal personen? Soep kun je namelijk goed voorbereiden doordat je het een of meer dagen van tevoren kunt maken. Omdat je soep goed kunt voorproeven weet je zeker dat je iets lekkers op tafel zet, én op D-day (de dag van het etentje) kun je je op de andere gerechten richten.

Bloemkoolsoepje

De ingrediënten van het soepje én de zelfgemaakte baconkruim bij elkaar.

Bloemkoolsoepje 5

Bloemkoolsoep met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

Bereidingstijd: 40 minutes

Aantal: 8 personen

Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • stengel bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bloemkool
  • 1 aardappel
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 800 ml water
  • 125 ml kookroom (slagroom kan ook)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 100 gram bacon
  • 2 sneetjes brood
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie/bieslook (ik nam een mengsel van beide)
  • rasp van een halve citroen

Bereiding:

  1. Snipper de ui en snijd de bleekselderij in stukjes.
  2. Bak dit in een pan met olijfolie even aan tot de ui glazig is. Snijd de knoflook in plakjes en bak dit ook even mee in de pan.
  3. Schil de aardappel en snijd de bloemkool in stukjes.
  4. Bak de aardappel en bloemkool ook even mee in de pan. Voeg het water en de bouillonblokjes erbij, breng dit aan de kook en laat het ongeveer 20 tot 30 minuten koken. De soep is gaar als je de blokjes aardappel gemakkelijk stuk kunt drukken met een lepel.
  5. Snijd de plakjes bacon in stukjes en bak dit krokant in de koekenpan.
  6. Verkruimel de boterhammen (bijvoorbeeld in een keukenmachine). Haal de bacon uit de pan en bak het broodkruim krokant in het vet van de bacon.
  7. Meng de Parmezaanse kaas door het broodkruim als het krokant is. Bak dit kort even mee.
  8. Meng in een kom het broodkruim met krokant gebakken bacon, peterselie/bieslook en citroenschil.
  9. Pureer de soep en voeg de cayennepeper en de room toe.
  10. Verwarm de soep nog even.
  11. Serveer de soep in glaasjes met daarop het krokante baconkruim.
  12. Plaats de glaasjes op schoteltjes of gebaksbordjes en serveer er een zelfgemaakte feestelijke soepstengel bij.
https://www.brendakookt.nl/2013/12/11/bloemkoolsoepje/

 

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Maura - YLT says

    Ziet er heerlijk uit Brenda! Bij mijn moeder eten we allemaal gerechtjes ter grootte van een tussengerecht en ook een soepje. Deze past daar perfect tussen :)

  2. Hazel says

    Zo in een glas is het inderdaad perfect als tussengerechtje en niet al te zwaar om de rest nog naar binnen te kunnen werken.

    Merry xmas to you too! : )

  3. Farah says

    Ik ben echt heel benieuwd hoe dit soepje smaakt!
    Bloemkool is niet mijn favoriete groente, maar in zo’n soepje zal het vast heel anders smaken.

    • Brenda Kookt says

      Echt een keer proberen. Je kunt het vergelijken met een broccolisoepje, maar dan is deze wat lichter.

  4. Willemijn says

    Dit gaan we gelijk vanavond eens even maken! Ziet er heerlijk uit!

  5. Maxime says

    Lijkt me erg lekker!

  6. Agnes says

    Dit lijkt me zo lekker! Op kerstavond ga ik dit maken als voorgerecht, heb er nu al zin in :).

  7. marieke says

    de soep was een groot succes, heerlijk met het bacon kruim

  8. Hélène says

    Wauw……… Iedereen wilde recept! Super, subtiel heerlijk aards van smaak.
    Thanks voor deze topper.

  9. Marleen says

    Wederom gemaakt………zo’n Topper!!! Zelfs zonder de room

  10. Riet says

    Hallo Brenda,
    De soep kan inderdaad een paar dagen van tevoren, goed idee.
    Kan dat ook met het baconkruim? Dat is nl. nog best wel wat gepriegel als je druk bent met andere gerechten.
    Vr.gr.

    • Brenda Kookt says

      De baconkruim kun je dan het beste bewaren in een goed afgesloten luchtdichte trommel.

      • Riet says

        Bedankt voor de tip.
        Ik ga het eerst eens uitproberen en bewaren. Kijken hoe dat afloopt.
        Gr. Riet

  11. Lenny says

    Dit soepje was een succes afgelopen kerst, de broodkruim maakt het helemaal af en bijzonder. De soep inderdaad geserveerd in een glas, lekker feestelijk! Deze ga ik zeker vaker maken!

    • Judith says

      Hij is nogal dik uitgevallen bij mij. Niet echt vloeibaar zeg maar. Kan dat kloppen? Iets dunner maken met extra boullion?
      Hoe lang van tevoren is ie al te maken?

      • Brenda Kookt says

        Je kunt het 1 tot 2 dagen van te voren maken, of invriezen. Als de soep te dik is kun je extra bouillon of water toevoegen.

  12. Judith says

    Hij was echt heerlijk! Zeker ook in combinatie met de baconkruim met citroenrasp. Ik was vergeten de kookroom toe te voegen, maar dat was geen gemis. Daardoor misschien juist niet te zwaar en geschikt als voorgerecht.

  13. Elena says

    Wat was die lekker zeg! Ik heb alleen grotere porties aan iedereen gegeven dan een glaasje ;) En spekjes gebruikt in de plaats van bacon. Het kerstdiner begon goed!

  14. Eva says

    De bloemkoolsoep mèt zelfgemaakte stengels aan de hele familie gepresenteerd met 1e kerstdag. Een beetje aangepast hier en daar door dieetwensen (bijv Al­pro Rijst cui­si­ne en groentebouillon), maar het werd zeer gewaardeerd door iedereen, alleen maar positief!