Ga naar de inhoud

Tips: Samenstellen Menu

Tips menu samenstellen

Als je een menu samenstelt (voor bijvoorbeeld een kerstdiner ;-)) is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. In deze blogpost vertel ik je kort waar je om moet (of kunt) denken als je een menu samenstelt. Kortom ik geef je tips voor het samenstellen van een menu.

Afstemmen menu

Stem je menu af op de gelegenheid van het etentje. Als je kookt voor een gezin met kinderen zijn er andere wensen dan wanneer je kookt voor je vriendinnen. Houdt ook rekening met buitenlandse- en vegetarische gasten en daarbij ook met allergieën van gasten. Niet handig als je een kip vult met noten als een van de gasten een notenallergie heeft.
Houdt bij het samenstellen van het menu ook rekening met de jaargetijde. Op een warme zomerdag hebben je gasten meer behoefte aan verkoeling dan bij het kerstdiner. Denk hierbij ook aan de producten die in de verschillende jaargetijden in het seizoen zijn. Snert in de zomer wordt niet gewaardeerd, asperges in december ook niet.

Afwisseling in het menu

Zorg voor afwisseling in het menu. Probeer ervoor te zorgen dat een zelfde ingrediënt niet meerdere keren gebruikt wordt. Kippensoep én kip als hoofdgerecht wordt afgeraden omdat het anders wel erg ‘kippig’ wordt. Denk er ook om dat je niet bij iedere gang sla serveert. Als je toch graag bij meerdere gerechten salade wilt serveren, wissel dan af met verschillende soorten sla.
Zorg er ook voor dat je verschillende bereidingstechnieken (je kunt bijvoorbeeld bakken, braden, stoven, grituren, grillen, flamberen etc..) en kleuren gebruikt in je menu. Dit maakt het geheel spannender. Als alle gerechten in je etentje bruin of bijvoorbeeld groen zijn ziet het er snel saai uit.
Denk ook na over de presentatie van je gerechten en wissel daarmee af. Het is leuk om iets in een glaasje te presenteren, maar niet iedere gang hoeft in een glaasje.

Portiegrootte

Stem de grootte van je porties af op het aantal gangen dat je serveert. Als je drie gangen serveert zijn de porties groter dan wanneer je een 7-gangendiner op tafel zet. Zorg ervoor dat er altijd ruimte is voor het toetje.

Timing

Bedenk bij het samenstellen van je menu wanneer je het gerecht gaat klaarmaken. Het is niet handig als je alles last-minute moet doen als de gasten al aan tafel zitten. Sommige gerechten kunnen gemakkelijk 1 of 2 dagen van tevoren klaargemaakt worden. Maak hier gebruik van zodat je minder stress hebt tijdens het etentje.

Heb je aanvullingen op bovenstaand lijstje? Laat het me weten in de comments.

Lees ook: tips voor het organiseren van een etentje

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op