Ovenschotel courgette

Ovenschotel Courgette en Tomaat 3 txt

Een heerlijk maaltje, dat is deze ovenschotel  metcourgette. En gehakt, tomaat, rode pesto en aardappelschijfjes.

Dit is een schotel geïnspireerd op een recept van mijn schoonmoeder. Om er een complete maaltijd van de maken heb ik een paar ingrediënten toegevoegd. De rode pesto is een belangrijke smaakmaker in deze schotel. Het geeft een heerlijke smaak aan het gehakt. En dit past weer perfect bij de courgettes.

Ovenschotel Courgette en Tomaat 2

Deze schotel kun je goed voorbereiden. Bouw de schotel alvast op en bewaar hem in de koelkast. Voordat je hem in de oven schuift verdeel je de kookroom en geraspte kaas erover.

Ovenschotel Courgette en Tomaat 3

Ovenschotel courgette

Bereidingstijd 20 minuten (plus 1 uur oventijd)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ui
  • 120 gram rode pesto
  • peper en zout
  • 500 gram aardappelschijfjes
  • 4 tomaten
  • 1 courgette
  • 250 gram kookroom
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiding

Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de ui in halve ringen, bak dit in olijfolie even aan. Voeg de gehakt erbij en bak dit rul.
Ondertussen snijd je de courgette en tomaten in plakjes.
Als het gehakt gaar is meng je de pesto erdoor. Breng het gehaktmengsel op smaak met peper en zout.

Verdeel de aardappelschijfje over de bodem van de ovenschaal. Leg de tomatenplakjes erop.
Verspreid het gehaktmengsel over de tomaten. Leg de courgetteplakjes dakpansgewijs op het gehaktmengsel. Verdeel de kookroom over de schotel.

Bak de schotel 60 minuten in de oven zodat de courgetteplakjes zacht en gaar worden.
Tussendoor, als de schotel 40 minuten in de oven zit, verdeel je de geraspte kaas erover zodat dit mooi gaat smelten en niet aanbrandt.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Farah says

    Ziet er lekker uit! Zoiets is altijd goed ;)

  2. Tamara says

    Ooh deze ga ik snel een keer proberen. Even kijken alleen of ik dit samen maak met de tomaat want daar ben ik niet zo dol op. Liefs Tamara

    • Brenda Kookt says

      Dan laat je de tomaat er lekker uit. Kan prima hoor, dan is het nog steeds een lekkere schotel :)

  3. ylonka says

    Ik eet geen rood vlees, kan het ook met kippenvlees.

  4. InekeGerritsen says

    Gisteren heb ik voor het eerst Brenda ontdekt .
    Ziet er allemaal zo mooi en persoonlijk uit, in tegenstelling tot meer massale receptensites. Ik blijf hier komen !

    Vandaag meteen deze schotel gemaakt. Super makkelijk…weinig voorbereiding en lekker..lekker…we hebben gesmuld !
    Dit ga ik vaker eten.

    Leuk ook dat alle benodigdheden helemaal gebruikt worden, zodat je niet met restjes ingredienten zit .

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk dat je me gevonden hebt Ineke. Goed om te horen dat de schotel goed is bevallen en leuk als je vaker langskomt :)

  5. Karin van Schie says

    Ik hem hem vanavond klaargemaakt en hij smaakte heerlijk. Ik had nog een paprika liggen en deze door het gehaktmengsel gedaan. Je zou er eventueel ook spekjes doorheen kunnen doen, maar dat heb ik nog niet gedaan. Voor de volgende keer dan maar.
    Ik ben hier voor de 1e keer en ik moet zeggen, het ziet er verzorgd uit en de foto’s nodigen zeker uit om de recepten allemaal te maken, dus ik ben nog wel even bezig, hihihi

  6. marie louise says

    hallo
    kunnen de aardappelschijfjes er rauw in? het recept ziet er heerlijk uit!
    groetjes Marie Louise

    • Brenda Kookt says

      Ik heb voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt, deze kunnen er zo in. Als je ‘echte aardappel’ gebruikt en dus zelf schijfjes wilt maken moet je ze wel even kort voorkoken.

  7. Kees Spaans says

    Leuk recept, mijn vrouw verwees mij naar haar IPad. Wie kan lezen kan koken zeg ik als man altijd maar weer, staat nu in de oven. Benieuwd hoe het straks smaakt! Groet, Kees.

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk dat je doormiddel van de Ipad ook aan de slag gaat in de keuken Kees. Ik hoop dat het gesmaakt heeft, de Gruner Veltliner paste er vast goed bij :)

  8. Kees Spaans says

    Oh ja, ik heb ook nog even een Gruner Veltliner koet gezet. Gaat daar volgens mij prima bij combineren! Groet, Kees.

  9. Christien Bijleveld says

    Vandaag 4-8-2014 heb ik de oven courgette schotel gemaakt en gegeten. HEERLIJK!!!
    De rode pesto maakt en breekt het recept. CHAPEAU!!!

    BEDANKT.

  10. mien Admiraal says

    Lijkt me lekker ga ik morgen maken ben nierpatiënt misschen moet ik het iets aanpassen.

  11. Ilja says

    Hoi Brenda,
    Deze schotel hebben we nu een paar keer gegeten, en hij is heerlijk!
    Nu hebben we tijdelijk 2 meiden te logeren, en die gaven tijdens het koken het volgende aan: ik lust geen tomaten, en ook geen courgette en ik lust ook geen aardappels.
    Raad eens……ze hebben beide 2x opgeschept, en de hele schaal was leeg!!!

    • Brenda Kookt says

      Je meent het, wat goed zeg!
      Terwijl de courgette en aardappels goed herkenbaar zijn, en de pesto maakt echt de smaak van de schotel.

  12. liesbet says

    Dag Brenda,
    Ben van plan om de schotel klaar te maken.Maar….wij eten geen gehakt.Ik neem aan dat vegetarisch gehakt ook kan?

    We wachten je antwoord even af.

    • Brenda Kookt says

      Hoi Liesbet, ik denk dat vegetarisch gehakt in dit geval een mooie oplossing is. Je kunt de schotel ook zonder gehakt maken, je zou dan bijvoorbeeld extra ui toe kunnen voegen.

  13. Carijn says

    Ik heb dit recept vandaag gemaakt, maar dan in de ‘light’ variant. Ik ben nl aan het weightwatchen en heb daarom het gehakt vervangen door tartaar en kookroom light en 30+ kaas gebruikt. Het smaakte heerlijk, dit recept gaat zeker in de herhaling!

  14. Marijke says

    Beste,
    ik heb dit vandaag gemaakt.
    heb onderaan de schotel heel veel vocht. Ik denk sap van de tomaten vermengt met de room. IS dit normaal. Hoe kan ik dit voorkomen?

    Alvast bedankt!

    • Brenda Kookt says

      Hi Marijke, een beetje vocht vind ik lekker omdat het geheel dan minder droog wordt. Maar te nat is niet lekker.
      Was het gehaktmengsel misschien vochtig toen je het in de schotel goot?

    • Natascha says

      Misschien andere soort tomaat nemen bv romatomaat deze zijn minder waterig

  15. monique says

    vervang de rund gehakt eens door de kipgehakt

  16. Emmy says

    Lijkt me echt een heerlijke schotel. Alleen eet ik geen aardappels.
    Waarmee kan ik aardappelschijfjes het beste vervangen?

    • Brenda Kookt says

      Je kunt bijvoorbeeld extra tomaat toevoegen en zoete aardappel nemen. Of pasta? Al kan ik me voorstellen dat je in dat geval ook geen pasta eet :)

      • Emmy says

        Oh wat is deze schotel lekker! Het gehakt heb ik vervangen door kipgehakt. En extra tomaat en champignons toegevoegd ipv de aardappelschijfjes. Deze schotel ga ik zeker vaker maken. Bedankt voor het heerlijke recept!

  17. Tineke Bakker says

    Wat een lekker en makkelijk recept Brenda, ga ik een keer maken.

  18. pien says

    Heerlijke ovenschotel.
    ik heb de tomaten vervangen door champignons.
    mjammm ga ik vaker maken

  19. joanie says

    Heerlijk, we (en ook de kinderen van 1 & 3jr) hebben nog net niet onze vingers erbij opgegeten! Ivm kha-dieet de aardappels vervangen voor champignons… gaan we zeker snel nog een keer maken!

  20. Dennis says

    Lekker veel peper erin, de aardappelen voorkoken en nog wat extra Italiaanse kruiden op elke laag. Ik ga experimenteren met wat extra verse koriander die tussen de lagen de oven ingaat en dus “nat” haar smaak loslaat. Verder wil de Courgette best wel snel verpieteren aangezien zij helemaal bovenaan ligt. Maar eens wat dikker snijden en wat olie gebruiken i.p.v. room. Champignons lijkt mij ook een goede toevoeging.

  21. Riske says

    heerlijke schotel! Ik heb de aardappeltjes onder de courgette gelegd zodat deze ook nog een beetje knapperig worden.. Verder iets meer pesto toegevoegd en goed pittig gemaakt met peper. Ook extra paprika toegevoegd. Bedankt voor jouw leuke recepten!

  22. Linda says

    Oh dat lijkt me heerlijk :-) die ga ik snel maken,ik maak er nog een salade bij denk ik.

  23. Jo-Ann says

    Heerlijke schotel!
    Heb hem nu weer in de oven staan. Wel het recept gehalveerd, de vorige keer hebben we met 2 volwassenen en 4 kinderen gegeten van deze schotel. Iedereen zal goed vol!

  24. Lida says

    Lijkt me heel erg lekker. Ik heb geen kookroom in huis. Kan ik dit vervangen door iets anders?

  25. monique pelser says

    Lijkt me een heerlijke ovenschotel voor vanavond :-)

    Op hoeveel graden moet de oven?

    • Brenda Kookt says

      De oven gaat op 200 C, net zoveel als je hem als het goed is hebt voorverwarmd :)

  26. Evelien says

    Heerlijk! Voor iedereen een succes, ook voor onze peuter en kleuter in huis! En erg gemakkelijk en weinig werk en weinig afwas! Top! Bedankt!

  27. cobi says

    Hallo Brenda ,

    Heerlijk wat de de oventaart courgette bedankt voor deze recept !!

    Gr Cobi

  28. Sabine says

    Hoi Brenda ik ga dit eens maken voor m’n kinderen. Vraagje: zijn de aardappelschrijfjes rauw of voorgebakken?
    Groetjes Sabine

  29. Esther says

    Komt dat even goed uit. Mijn zoon wilde deze week graag courgette eten … check!

  30. Monique says

    In combi magnetron was in half uur klaar.. oven 200gr en magn 90W

    ik had verse pesto gebruikt werd helaas nogal olie achtig..
    volgende keer eerst gehakt afgieten voor het in de schaal gaat dan maar..
    deed jij dat ook?

    • cobi says

      heb dit recept al meerdere malen gemaakt en het blijft zalig,

      groetjes Cobi

  31. Ria says

    Moest iets makkelijks en lekkers hebben voor gasten.
    Deze schotel proef gemaakt en het viel goed in de smaak.

  32. jenny says

    Welk merk kookroom kan ik het beste nemen voor dit recept ?

  33. karin says

    Deze schotel ziet er heerlijk uit! Ik ga deze schotel vanavond maken maar kom net tot de ontdekking dat ik geen kookroom heb gekocht. Wat raad je aan om in plaats van kookroom te gebruiken? Ik heb kwark/mascarpone/yoghurt..Is dat een optie of kan ik dat beter achterwege laten?

    • Brenda Kookt says

      Mijn reactie is te laat zie ik. In dat geval zou ik het vervangen door een klein beetje melk of slagroom. Of weglaten.

  34. Elisabeth says

    I.p.v. gewone aardappel heb ik zoete aardappelen geprobeerd, heel verrassend en lekker.

  35. Tineke says

    Vanavond gemaakt en heerlijk gegeten! Echt voor herhaling vatbaar.

  36. Femmy says

    Super lekker.. vroeg me alleen af kan dit ook de vriezer in voor dat het de oven in gaat ??

    • Brenda Kookt says

      Hi Femmmy, ik zal hem eerst even in de oven bakken, af laten koelen en dan pas invriezen.

  37. Anita says

    Met volop courgettes in de tuin maar eens op zoek gegaan naar een lekker recept en hier uitgekomen. Het was heerlijk! Wel de kookroom weg gelaten ivm koemlek allergie en de kaas vervangen voor buffelmozarella. We gaan dit de komende tijd zeker vaker eten!

  38. Nancy says

    Heel lekker ! Zeker voor herhaling vatbaar. 👌