Ga naar de inhoud

Aardbeiencake

Nu de Hollandse aardbeien volop verkrijgbaar zijn, zijn ze op zijn lekkerst. Als de aardbeien dan ook nog uit de achtertuin van de buurman (of opa, maar die waren net op toen ik deze cake wilde bakken) komen kan het bij mij helemaal niet meer stuk. Vandaag deel ik een aardbeiencake met jullie. Met dit
Delen op

Aardbeiencake

Aardbeiencake 6 txt
Nu de Hollandse aardbeien volop verkrijgbaar zijn, zijn ze op zijn lekkerst. Als de aardbeien dan ook nog uit de achtertuin van de buurman (of opa, maar die waren net op toen ik deze cake wilde bakken) komen kan het bij mij helemaal niet meer stuk.
Vandaag deel ik een aardbeiencake met jullie. Met dit mooie weer wil je misschien liever niet in de keuken staan. Maar voor deze cake hoef je niet veel te doen. De bereiding neemt ongeveer 15 – 20 minuten van je tijd in beslag. Daarna moetje nog 30 minuten wachten tot de cake klaar is. In die tijd kun je lekker van het zonnetje genieten.
En deze cake eet je natuurlijk buiten in het zonnetje op. Liefst niet in je eentje maar met vrienden of familie. Als het weer het toelaat. Is dat niet het geval? Dan begint de zon spontaan te schijnen als je een hap van deze cake neemt.
Aardbeiencake 1
Aardbeiencake 2
Zo ziet de cake eruit voor hij in de oven gaat. Je denkt misschien dat het weinig beslag is in vergelijking met de aardbeien. Maar de cake gaat nog rijzen zodat de aardbeien die nu bovenop liggen straks lekker in de cake verstopt zitten.
Aardbeiencake 3
Zo dus. De aardbeien zijn bijna niet meer te zien. Maar zeker nog wel te proeven. Dit is een lekkere, zoete, frisse cake. Ik heb de cake een dagje in de koelkast bewaard, hierdoor was hij extra fris (letterlijk en figuurlijk). De ideale cake op een mooie zomer dag.
Aardbeiencake 7

Aardbeiencake

 Ingrediënten
  • 160 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 175 gram kwark
  • 2 eieren
  • 120 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels (of 1 zakje) vanillesuiker
  • 25 gram boter
  • 500 gram aardbeien
  • 125 gram aardbeienjam
  • een hand geschaafde amandelen
 Extra benodigd: een bakvorm. Ik gebruikte een vierkante vorm van 20 x 30 cm, maar je kunt natuurlijk ook een ronde taartvorm gebruiken.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet de bakvorm in.
Snijd de kroontjes van de aardbeien en halveer de grote aardbeien. Smelt de boter in een sauspannetje.
Meng met een mixer de eieren met de suiker en vanillesuiker in 5 minuten tot het een romig mengsel.Zeef de bloem en roer dit samen met de kwark, bakpoeder en gesmolten boter door het romige mengsel. Meng de helft van jam en de helft van de aardbeien door het beslag.
Verdeel het beslag in de bakvorm.Verdeel hierover de overgebleven jam, smeer dit uit. En strooi tot slot de overgebleven aardbeien en geschaafde amandelen over het beslag.
Bak de cake in 30 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
Geniet van deze heerlijke zomerse frisse aardbeiencake.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou

24 reacties

Tanu Mehrotra

Hi Brenda ,thanks for the lovely recipe .I want to try can I use slagroom for topping in this & I have a question which slagroom to opt from Albertheijn for slagroom as I am new in Netherlands. Thanks

Laat een bericht achter

Riny

Hoi Brenda. Ik zou heel graag deze aardbeien cake willen bakken. Er zijn nog veel aardbeien, lijkt me heerlijk. Ik vraag me af of de cake niet heel erg vochtig en klef wordt van de aardbeien? Of valt het mee? In elk geval bedankt voor je recept. ?Fijne dag, groetjes van Riny

Laat een bericht achter

Riny

Sorry Brenda ik zie dat er al iemand deze vraag gesteld heeft. Ga de aardbeien goed drogen na het wassen. Groetjes.. Riny

Marian

Hoi Brenda, ik heb net deze Aardbeiencake gebakken, maar hij blijft nogal sompig. Waar kan dit aan liggen, denk je. Heb jij alleen stevige aardbeien gebruikt en/of spoel je de aardbeien alleen af.? Ik heb ze namelijk in water gewassen. De smaak is oké , hij wordt nu verder als een toetje opgegeten, ook lekker!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb stevige aardbeien gebruikt, wel gewassen en droog gedept voor ik ze gebruikte. Bij mij was de cake ook iets vochtiger dan meestal het geval is. Ik heb de cake in de koelkast bewaard, waardoor hij juist lekker fris was.

Charlotte

Gisteren deze heerlijke cake gebakken! Mijn oventje staat heeeel vaak aan, maar nog nooit aardbeien gebakken; aparte ervaring. Mijn bakvorm was iets te groot waardoor de cake heel laag bleef, desondanks hebben we ervan gesmuld en... hij is nog niet op ;) Van het weekend komt je aardbeientiramisu op tafel, heel fijn zo'n zwangerproof recept, kan ik lekker mee eten!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk Charlotte! Dat is heel goed om te horen, én geniet van de aardbeientiramisu dit weekend! :)

Lobke

Hoi Brenda, Er staat in mijn oven een vergelijkbare cake gaar te worden (Aard­bei­enkwark­ca­ke van de Allerhande). Ik wist niet goed of ik die in de koelkast kan bewaren (de verjaardagsvisite komt pas vanavond). Maar als ik jouw verhaal over 1 dag in de koelkast lees, hoop ik dat dit bij mijn versie ook kan! Als je nog tips hebt, welkom! Groetjes Lobke

Laat een bericht achter

sam

Hoi brenda, 2 theelepels bakpoeder staat dat gelijk aan 1 zakje bakpoeder a 16 gram ben benieuwd hoe die gaat smaken

Laat een bericht achter

Anne

Ben dol op aardbeien, dus deze versie ga ik uitproberen. Alleen mijn cake's worden nooit zo hoog. Heb je misschien een tip? Groet

Laat een bericht achter

Ria

Deze aardbeiencake lijkt me erg lekker. Als ik deze taart in een springvorm doe van 24cm doorsnee, kan dat ook of moet het kleiner?. Gr. Ria

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Nee, niet kleiner. Ik denk dat 24cm juist prima is. Misschien wordt je cake iets hoger, maar dat is geen probleem.

André

Beste Brenda, Mijn vrouw is binnenkort jarig en ik zit te denken aan je, zo te zien, overheerlijke taart te maken, maar we willen beiden wat minder calorietjes eten. Ken je Stevia, zou dit een goede vervanger of misschien deels vervanger kunnen zijn van de suiker. Heb je daar al ervaring mee??

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi André, zelf heb ik er nog geen ervaring mee om met stevia te bakken. Wel weet ik dat je suiker niet zomaar kunt vervangen door stevia. Door stevia kan je bakpoeder minder gaan rijzen. Daarnaast is stevia ook geconcentreerder van smaak, dus de volume kun je ook niet 1 op 1 vervangen.

Marja

Dat ziet er zeer smakelijk uit! Ik bak graag met fruit dus deze wordt vast en zeker ook nog gebakken deze zomer! Heeeeeeeeerlijk! Bedankt voor je recept! Geniert van de zon, groetjes. :-)

Laat een bericht achter

sjanette

Lekker!!! Die ga ik maken! Nog even een vragen: 180 graden, is dat hetelucht of convectie?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In mijn geval was dit hetelucht

Simone

Lekker! Gek genoeg bak ik zelden met aardbeien terwijl er toch veeeeel heel veel aardbeien doorheen gaan... Misschien gewoon wat vaker doen en deze cake ziet er erg lekker uit.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op