Overnight Oats

Overnight Oatmeal 2 sl txt

Overnight Oats is een hype! Op instagram en twitter komen dagelijks ontbijtjes met overnight oats voorbij. Eigenlijk houd ik niet van pap, maar ik kon het toch niet laten me eens aan de overnight oats te wagen. Ik was namelijk reuze nieuwsgierig.

Overnight oats is een snel en gezond ontbijt. Het zijn havervlokken die je een nachtje laat weken in melk of water. Hierdoor ontstaat een papje waar van alles aan toegevoegd kan worden. Denk aan superfoods als chiazaad en cacao maar ook vers fruit en noten. Doordat je het de avond ervoor klaar zet kun je ’s ochtends snel ontbijten. Ik raad wel aan om ’s ochtends vers fruit toe te voegen. Zonder fruit vond ik het namelijk niet zo lekker.

Nadat Caroline en Lianne herhaaldelijk over overnight oats twitterde moest ik het toch echt een keertje proberen. Daarom heb ik bij hun blogs inspiratie opgedaan, hieruit ontstond onderstaand recept.

Ik vond het een beetje eng om de eerste happen van mijn overnight oats te nemen. Ik had zelfs kriebels in mijn buik. Ik was er namelijk van overtuigd dat ik het echt niet lekker zou vinden. Thuis ben ik namelijk de enige die geen rijstepap etc. eet. Ik vind dat echt niet lekker.

Van de overnights oats had ik lage verwachtingen. Zo kon het alleen maar meevallen. Zoals ik vermoedde vind ik het niet heel erg lekker. Maar het valt me mee. Ik moet wennen aan de smaak, maar ga het zeker vaker eten.
Al moet ik bekennen dat mijn versie van overnight oats een vrij zoete smaak heeft. Ik voeg namelijk kokos, banaan én amandelmelk toe. Het is een beetje en en, dubbelop dus. Inmiddels heb ik het ook zonder banaan geprobeerd. Maar dat vond ik echt niet lekker. Voorlopig houdt ik het lekker bij deze zoete variant.

Overnight oats is gezond, snel te bereiden én het voed goed. Op de dagen dat ik zo’n kommetje op heb (rond 07.15 uur) heb ik rond 11.30 uur pas weer trek. Zonder kommetje overnight oats heb ik vaak om 10.00 alweer trek.

Ik ben nieuwsgierig: heb je weleens overnight oats gegeten? En wat is jouw favoriete combi? Wie weet kan ik jouw variant ook eens uitproberen.

Overnight Oatmeal 1

Overnight oats

Ingrediënten:

 • 30gr havervlokken
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 1 eetlepel kokosrasp
 • 1 theelepel lijnzaad
 • 250ml amandelmelk
 • 1/2 geprakte banaan

On top: 3 grote aardbeien en een kiwi

Bereiding:

Meng (de avond voor je met overnight oats wilt ontbijten) haverblokken, chiazaad, kokosrasp en lijnzaad in een kommetje. Prak de banaan in een andere kom tot een papje. Meng dit met amandelmelk. Voeg vervoglens de gemengde overige ingredienten toe.
Dek je kommetje af met keukenfolie en zet dit in de koelkast.
Haal je kommetje overnight oats de volgende ochtend uit de koelkast. Roer het even goed door en voeg als topping extra ingredienten toe zoals vers fruit.
Tips:
 • In plaats van amandelmelk kun je ook gewone melk, sojamelk of Griekse Yoghurt gebruiken.Als je Griekse Yoghurt gebruikt, voeg dan wel een beetje melk toe voor het weken.
 • Het is ook lekker om kaneel of cacao toe te voegen aan de overnights oats.
 • On top voeg ik vers fruit toe, noten passen ook erg goed bij de overnight oatmeal.

Geinspireerd door focusonfoodies  en Caroline

———————————————-

TIP: Neem een kijkje in mijn winkeltje en bestel mijn handige maaltijdplanner en boodschappenplanner! Hier bestel je ook mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist!

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook via Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

 1. Simone says

  Ik eet het wel vaker… Nooit geweten dat het ineens hip is… Haha. Ik eet het vaak met geraspte appel erdoorheen…. ‘S morgens nog een beetje verse yoghurt en vers fruit erbij en smullen maar…:)

   • Nienke says

    Ik ben net als Simone echt vebaast dat het hip is.. Ik heb van de website puurgezond ooit het ‘geitenwollensokkenontbijt’ gemaakt en dat is een van mijn lekkerste ontbijtjes. Met appel en kaneel..

 2. Lianne - Focus on Foodies says

  Leuk stuk Brenda!
  Hahaha en zo zie je maar dat zelfs een die-hard pap hater kan wennen aan Overnight Oats. Ik vind het trouwens ook zo vullend, een van de redenen waarom ik er gek op ben. Zeker als ik een lange werkdag heb!

 3. marit says

  Heey Bren,
  Dit ontbijtje wil ik nou wel eens proberen. Ik ben heel nieuwschierig geworden, vooral omdat ik de ingredienten nog nooit gegeten heb!
  Groetjess Marit

 4. Caroline Brouwer says

  Ik vind overnight oats best lekker, maar hoef het niet iedere dag. Die groene smoothies al geprobeerd? Die wil ik dus wel elke dag. Maar die vullen niet zo als de ovenight oats hoor. Die neem ik meer als tussendoortjes. De lekkerste vind ik met spinazie, amandelmelk, banaan en kiwi. Heerlijk! Dank je wel voor de link. Je foto’s zijn trouwens ook weer erg mooi!
  groeten, Caroline

  • Brenda Kookt says

   Dank je Caroline. Aan je groene monster ga ik me volgende week eens wagen.

 5. Maria says

  Leuk! Als je van zoete overnight oats houd, zou je er een keer aardbeien doorheen kunnen doen Dan krijg je een soort aardbeien- kwarktaartidee.Zelf maak ik deze versie ook vaak, met 1/3 cup melk, 1/3 cup yoghurt, kaneel en heel klein beetje zout, en een stuk of 4 grote aardbeien. En dan s’ochtends een eetlepel pindakaas met honing en cacao erdoor :) Yumm!

  • Brenda Kookt says

   Klinkt goed. En nu het woord pindakaas is gevallen MOET ik dit wel proberen :-)

 6. Eva says

  Hoi Brenda, chiazaad en lijnzaad smaken beter als je ze pas net voor het opeten bijvoegt. Groetjes, Eva

 7. Valche says

  Klinkt makkelijk. Ik heb alleen een vraag over die havervlokken. Ik heb ergens gelezen dat je zo ook na het weken nog iets van 15 minuten moet koken ivm bepaalde stoffen zoals fytaatzuur?

  • Brenda Kookt says

   Het is erg makkelijk. Met het koken ivm bepaalde stoffen ben ik niet bekend. Heb dit zelf bij overnight oats nog nooit gedaan.

 8. Priscilla says

  Goeiemorgen!

  Ik heb gisteravond m’n bakje met oats en al in de koelkast gezet, maar het was nog redelijk vloeibaar? Op de foto ziet het er uit alsof t vocht helemaal is opgenomen. Dit is bij mij niet het geval. Weet jij hoe dit komt?