Geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui

Geroosterde bloemkool txt (sl)

Als dochter van een ‘bloemkoolbouwer’ zou je misschien denken dat ik inmiddels al zoveel bloemkool heb gegeten dat het mijn neus uit komt. Ik hebnamelijk  al heel veel bloemkooltjes gezien (en gegeten) in mijn leven. Als bijbaantje heb ik ook vele uren tussen de bloemkolen gewerkt. Maar dit heeft mijn bloemkool-eetlust niet bedorven, ik vind het nog steeds lekker. Bloemkool is (en blijft) een van mijn lievelingsgroenten. Waarschijnlijk komt dit ook doordat ik niet het hele jaar bloemkool eet. Maar alleen als het “bloemkooltoid” is. En “bloemkooltoid” is het als we Nederlandse bloemkool hebben (liefst natuurlijk de echte West-friese), nu dus!

Meestal eet ik bloemkool op de ouderwetse Hollandse manier. Gekookt, beetje nootmuskaat erover. Daarbij gekookte aardappels (piepers in mijn geval) en het liefst een gehaktballetje met jus. En een beetje ketchup over de bloemkool. Dat dan weer wel.

Aangezien de bloemkoolschotel die ik vorig jaar plaatste nog steeds een van jullie favorieten van mijn blog is leek het me tijd voor variatie. Dus een nieuw bloemkool-recept. Met bloemkool kun je namelijk veel meer dan koken. Wat dacht je van roosteren?

Geroosterde bloemkool 1

Deze geroosterde bloemkool smaakt anders dan gekookte bloemkool. Ik adviseer je dat je er wel voor open moet staan om bloemkool op een andere manier te proeven. Dan is het erg lekker. Aangezien ik bloemkool vaak met ketchup eet is deze combi met tomaat een topper. De tijm, en Parmezaan maken het af.

Wil je eens iets anders met bloemkool? Maak deze lekkere geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui. En, ik ben benieuwd. Wat vind jij van bloemkool en hoe eet jij je bloemkooltje het liefst?

Geroosterde bloemkool 3

 

Geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui

Ingrediënten voor 3 a 4 personen:

  • bloemkool
  • ui
  • grote tomaat
  • teentje knoflook
  • theelepel tijm (flinke)
  • theelepel paprika poeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bloemkool en snijd deze in roosjes. Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Pers de knoflook. Meng in een ovenschaal de bloemkoolroosjes met de ui, tomaat, tijm, paprikapoeder en olijfolie. Hussel dit goed door elkaar zodat de olijfolie en andere ingrediënten zich goed mengen met de bloemkool. Breng de bloemkool op smaak met peper en zout.

Verdeel het bloemkoolmengsel in een ovenschaal, zorg dat het zoveel mogelijk verspreid is en de bloemkoolroosjes niet teveel op elkaar liggen. Rooster de schotel 25 minuten in de oven.

Rasp de Parmezaanse kaas. Strooi de Parmezaanse kaas over de bloemkool en verwarm de schotel nog 5 minuten in de oven.

Sprenkel voor het serveren de citroensap over de bloemkool.  Lekker met aardappeltjes en een stukje (vegetarisch)vlees of vis.

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. joyce says

    Lijkt me erg lekker! Ga het zeker eens proberen

  2. Marja says

    Ik eet het normaal altijd gekookt met een kaassausje! En rauw vind ik erg lekker…..maar ik zal deze zeker een keer proberen! Geniet van de zon! Groetjes. :-)

    • Brenda Kookt says

      Rauwe bloemkool daar hou eigenlijk niet zo van. Met kaassaus wel :)

  3. Esther says

    Hij was erg lekker. Bloemkool nog een beetje knapperig, mmmmmm. Aan het einde merkte ik alleen dat ik de citroen nog over had, die stond niet in de bereiding :)
    Dus misschien is ie de volgende keer nog lekkerder.

    • Brenda Kookt says

      Oeps! Goed dat je het zegt. Heb de citroen snel toegevoegd. Zelf ben ik het ook al een keer vergeten toen ik de schotel maakte. Vond het evengoed lekker, maar wel iets minder fris.

  4. Ed says

    Heej Brenda!

    Wat een leuke site! Staat in m’n bookmarks…
    Ben druk bezig geweest met de ovenschotel en eigenlijk weinig veranderd… (is uitzonderlijk :o)) Heb er alleen kerrie aan toegevoegd en iets meer knoflook. Mijn, in ons gezin, wereldberoemde gehaktballen on the side… Geweldig!!!
    Ik kom zeker vaker bij je langs…

  5. Annelore says

    Dit is echt super lekker! De gekookte bloemkool met witte saus was in ondertussen wel beu gegeten, maar dit recept ga ik zeker vaker maken! Dankjewel om het te delen!

  6. Karin says

    Lijkt me heerlijk! :-)

  7. Ulrike says

    Zal ik vandaag proberen- lijkt mij lekker.

    In Duitsland maken wij van bloemkool ook salade( bloemkool blancheren , dressing erover, effen laten trekken )

    • Brenda Kookt says

      Leuke tip, handig voor een warme zomerdag. Ik ga het ook eens proberen.

  8. Martijn says

    Nice, was erg smakelijk.
    Eerste hap leek alsof ik de bloemkool nog iets te hard vond. Maar paar happen later vond ik t juist perfect.

    Leuke blog. :)

    • Brenda Kookt says

      In het begin moest ik ook erg wennen aan de hardere bloemkool, maar nu vind ik het juist lekker.

  9. Janine says

    Ik vond je recept vandaag op pinterest.
    Was op zoek naar iets anders met bloemkool.
    Dit is een blijvertje! Ook de kinderen vonden het lekker. Wij houden van kruiden. Alleen een kaassausje is zo saai. (wel lekker af en toe hoor) ;)
    Maar terwijl ik de reactie’s zo lees besef ik dat ik ook de citroen vergeten ben. We hadden wat haast om te beginnen vrees ik.
    Bedankt voor je recept!

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Janine. Volgens mij is de schotel zonder citroen ook lekker, maar misschien met citroen nóg lekkerder? ;)

  10. Peter says

    Net dit gerecht gemaakt. Niet in de oven maar op mijn Big Green Egg. En iedereen aan tafel was erg enthousiast!
    Ook ik ben de citroen vergeten, maar zonder was het ook erg lekker.

    • Brenda Kookt says

      Wat goed Peter, lijkt me nog veel lekkerder van de Big Green Egg :)

  11. Tonny Joore says

    Ik ga de geroosterde bloemkool zeker proberen, het lijkt me erg lekker. Ik eet bloemkool zelf graag geroerbakt met Kerry en een uitje of, nog lekkerder met een uitje en ras el hanout kruiden. Lekker met een gebakken visje.
    Simpel, maar erg lekker.

  12. Greet de Haan says

    Super recept, ga ik zeker vaker keer maken
    Geserveerd met vegetarische kassouflé en aardappelpuree

  13. Reiny Grimberg says

    Heerlijk!! Maak het zeker weer we hebben ervan genoten.

  14. hannah says

    ga het nu proberen,vinden wij vast lekker zie meest aan de ingredienten of het iets voor ons is

  15. Rosanne says

    Ga zeker proberen

  16. Dorine says

    Wij houden erg van sausjes en dergelijke, ze vonden de smaak heel lekker maar het geheel een beetje droog. Enig idee hoe we dat op kunnen lossen? Alvast bedankt!

  17. Janneke says

    Als Griekse ovenschotel met ui, tomaten, kaneel, oregano en dan in de oven met feta :)

  18. Ingeborg says

    Dat is weer eens wat anders, ik heb op basis van eerdere reacties de bloemkool in een vergiet overgoten met een volle waterkoker met kokend water (goed laten uitlekken) en vond de ‘beet’ prima. Ik heb een zalmhaasje met wat olijfolie, viskruiden van Verstegen en beetje limoenrasp (die doet ’t ‘m) en gebakken aardappeltjes erbij gegeten. Heerlijk maaltje, dank je wel voor weer een lekker recept! Groetjes, Ingeborg

  19. Conja says

    Het was heerlijk, erg smaakvol! Ik heb de bloemkool twee keer overgoten met kokend water en uit laten lekken in een vergiet voordat ik het in de oven deed, zodat het iets zacht was. En ik heb twee rode uien gebruikt (de andere waren op) en cherry tomaatjes. Ook heb ik nog kerriepoeder over de bloemkool gestrooid. Het werd zo een kleurrijk geheel!

  20. Annemieke says

    Gegrilde bloemkool heerlijk

  21. gravin says

    Mijn favoriet is bloemkoolcurry! Met santen en een scheutje magere room of creme fraiche.
    Of als salade, met doperwtjes en kip, met een light saus van fritessaus, kerrie, gembersap en creme fraiche of dikke yoghurt.

  22. Teressa says

    Ik eet mijn bloemkool liefst gewoon puur in de oven: een uur op hetelucht (na 3 kwartier omdraaien) en beide kanten ook even op grill zodat je een mooi bruine bloemkool krijgt… Heerlijk.
    Een andere topper is bloemkool koken met dille en zwarte peper en opeten met mosterd en gedroogde bieslook (te verkrijgen bij de kruiden in de supermarkt).
    Ook lekker is bloemkool als lunch: als een soort couscous met wat spruitjes of andere groenten onder…

  23. Monique says

    Kan dit gerecht ook klaargemaakt worden met diepvries bloemkool?

    • Brenda Kookt says

      Ik heb geen ervaring met bloemkool uit de diepvries, maar ik denk dat dit geen probleem is aangezien de bloemkool nog niet bereid is. Misschien is het al wel gelanceerd of voorgekookt?

      • Teressa says

        Ik gebruik regelmatig diepvries bloemkool en zet die zo in de oven. Je moet wel opletten welk merk je gebruikt, persoonlijk vind ik de diepvriesbloemkool van de Carrefour de lekkerste…

  24. Louise says

    Heerlijk! Fijn even wat anders met bloemkool. Ik houd van geroosterde groenten, maar bloemkool had ik nog nooit uitgeprobeerd. Bij deze dus….

  25. Marrita says

    Wat een lekker recept! Ben alleen het citroensap vergeten op het laatst. Maar heb het niet gemist. Voor herhaling vatbaar!