Ga naar de inhoud

Workshop broodbakken

Workshop broodbakken

Vorige maand heb ik een workshop broodbakken gevolgd. Ik ben gek op brood, ik eet het dagelijks. Vooral vers brood is niet te weerstaan. Het lijkt me heerlijk om je zelf gebakken verse brood te kunnen eten. Zelf had ik nog nooit brood gebakken  (ik kwam niet verder dan de zachte broodpretzels). Ik durfde er zelf niet aan te beginnen, verwachtte dat het veel werk zou zijn en ik wist ook niet zo goed wat ik met ‘dat gist enzo’ moest.

Voor 2013 had ik als doel gesteld dat ik zelf een keer brood wilde bakken. Een workshop leek me de ultieme kans om dit te leren. Via andere blogs had ik al gehoord van de workshops broodbakken bij Uit de keuken van Levine, dat wilde ik ook! Mijn moeder maakt wel vaker brood met een broodbakmachine dus die leek het ook wel wat, en zelfs een van mijn zusjes ging met ons mee naar Voorburg om de workshop te volgen.

Levine geeft bij haar thuis in de keuken verschillende workshops, allemaal op het gebied van brood.  Wij kozen voor de workshop waarbij we vloerbroden en zachte broodjes gingen maken. Hier kozen we voor omdat dit broden en broodjes zijn die we thuis ook graag eten, en straks hopelijk thuis ook zelf gaan bakken.

Workshop Broodbakken

Toen we aankwamen in Voorburg was Levine er al helemaal klaar voor. Er stond van alles op tafel dat ons ging helpen met het bakken van het brood. Uiteraard had Levine voor ons ook al iets gebakken voor bij de koffie, een heerlijk kaneelbroodje lag voor ons klaar.

We begonnen met een korte uitleg over wat we die dag gingen doen. Voor de vloerbroden had Levine de poolish (voordeeg) al klaargemaakt. Deze gingen we aanvullen met de overige ingrediënten. In de deegmachine werd het gekneed, hierna ging het in een kom met een badmuts erover (ja, een echte badmuts) voor de eerste rijs.
In de tussentijd kregen wij uitleg over het broodbakken, hierbij werden handige filmpjes gebruikt.

Hierna gingen wij alvast beginnen aan het deeg voor de witte bolletjes. Dit mochten we helemaal zelf maken. In de tussentijd was het deeg voor de vloerbroden klaar met de 1e rijs. Levine vroeg ons de werkzaamheden voor de puntjes te laten vallen, het deeg gaat namelijk ALTIJD voor! Als je te lang wacht met bewerken komt het brood straks niet omhoog.
Levine had uitgebreide lunch voor ons klaar staan, uiteraard met verschillende soorten zelfgebakken brood. Na dit brood te proeven kreeg ik ontzettend veel zin in het brood dat we aan het bakken waren, wat was dat lekker zeg!

Workshop Broodbakken

Daarna was het tijd om de vloerbroden ‘in model’ te brengen. Dat is toch niet zo gemakkelijk als ik dacht. Het is namelijk niet de bedoeling dat je gaat kneden, je moet het deeg voorzichtig vouwen. Ook hebben we de broden ingesneden. Dit kan op verschillende manieren, ik koos voor een kruis en streep.

Workshop Broodbakken

Toen de vloerbroden in de oven gingen, konden wij verder met de witte broodjes. Van dit deeg hebben we verschillende broodjes gemaakt, witte (breek)puntjes (die je op een speciale manier kunt rollen zodat ze strak in hun vel zitten)  en verschillende vlechtbroodjes.

Workshop Broodbakken

Uiteraard namen we de gebakken vloerbroden en zachte puntjes mee naar huis. Ze waren super lekker. Het vloerbrood had een goede korst en was lekker zacht van binnen. De zachte broodjes waren lekker compact. Heerlijk!

Workshop Broodbakken

Een workshop broodbakken bij Levine is wat mij betreft echt een aanrader! Naast de vloerbroden en zachte broodjes kun je ook stokbroden, busbroden, croissants, zuurdesembroden en Italiaans brood leren maken.
Je merkt dat Levine er ontzettend veel vanaf weet. Tijdens het broodbakken verteld ze veel en geeft ze tips. Hierdoor krijg je ongemerkt heel veel informatie mee, waar je thuis zelf mee aan de slag kunt.

Een aantal leuke weetjes over/voor het broodbakken:

  • als je een voordeeg (poolish) gebruikt geeft dat meer smaak en blijft je brood langer vers
  • weeg het vocht dat je gebruikt af (bijvoorbeeld water). Het blijkt dat geen een maatbeker hetzelfde is. Bij de ene maatbeker heb je een liter bij de andere 900 of 1000 ml.
  • Volkoren brood is het gezondst. Brood dat donkerder is dan volkoren brood wordt vaak gekleurd met mout. Hoe donkerder het brood hoe gezonder het is, dat gaat dus niet op.

En nu moet ik het thuis dus zelf gaan doen. Gelukkig hebben we naslagwerk meegekregen van Levine. Met de tips die we hebben gekregen gaat het vast lukken zelf een lekker brood te bakken. Van te voren dacht ik dat broodbakken veel werk zou zijn, maar dat valt best mee. Het rijzen duurt het langste (daar heb je weinig werk aan) en verder moet je weten wat je moet doen, en wanneer het deeg klaar is met rijzen. Ik heb (nog) geen kneedmachine, dus ik moet even kijken hoe ik dat ga oplossen. Door no-knead brood te bakken of het (tijdelijk) met de handmixer te doen. Maar dat komt vast goed.

Voor de #foodblogswap van deze maand heb ik toevallig de blog van Levine toegewezen gekregen. Binnenkort verschijnt dus het eerste broodrecept van Levine op Brenda Kookt.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op