Gnocchi in tomatensaus met balletjes

Gnocchi in tomatensaus met balletjes

Tot voor kort had ik nog nooit gnocchi gegeten. Ik wist eigenlijk ook niet echt waar ik het moest plaatsen. Pasta, brood, aardappel, rijst!?! Toen een collega me vertelde lekkere ‘knoedels’ te hebben gegeten was ik benieuwd. Het bleken geen noedels te zijn, zoals ik dacht, maar gnocchi. Spreek uit: Njokkie. Collega nam uit Duitsland een pakje voor me mee, dus nu moest ik het wel proberen.

Gnocchi in tomatensaus met balletjes

Gnocchi zit tussen pasta en aardappel in. Het zijn ovalen balletjes gemaakt van aardappel met tarwemeel. Het is een Italiaans gerecht, dat vaak wordt geserveerd met een saus van tomaten.

De tomatensaus klonk me als muziek in de oren. Aardappelballetjes en pasta met tomatensaus zijn lekker, dus dat moest de gnocchi ook wel zijn. Ik herinnerde me dit recept van Ohmyfoodness en besloot dat dit het eerste gerecht zou zijn dat ik met gnocchi zou maken.

Gnocchi in tomatensaus met balletjes

Dit bleek een goede keuze voor een eerste kennismaking met gnocchi. Ik moest wel even wennen aan de structuur van de ‘knoedels’. Zachter dan aardappel en een beetje glibberiger dan  pasta. Maar wel lekker. Het is me goed bevallen, voor herhaling vatbaar!

Gnocchi in tomatensaus met balletjes

Gnocchi in tomatensaus met balletjes

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 gram gnocchi
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • Italiaanse kruiden
  • rasp van een halve citroen
  • mespuntje nootmuskaat
  • een blik tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • chilipoeder
  • 1 bol mozzarella
  • verse basilicum
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng het gehakt met het ei, Italiaanse kruiden, citroenrasp, paneermeel, nootmuskaat en peper en zout. Maak hier gehaktballetjes van, ongeveer ter grootte van een pingpongballetje. Verhit een beetje olie in een koekenpan, bak de gehaktballetjes rondom mooi bruin. Omdat de balletjes nog in de oven gaan hoef je ze niet helemaal gaar te bakken.

Kook de gnocchi in gezouten water, of zoals staat aangegeven op de verpakking. Na 2 tot 3 minuten komt de gnocchi bovendrijven, dan is het gaar.

Snijd de ui in halve ringen, pers de knoflook. Fruit de knoflook en ui even aan in een koekenpan. Voeg de tomatenblokjes toe als de ui glazig is. Breng op smaak met chilipoeder.

Giet de gnocchi af en roer dit door de tomatensaus. Verdeel het tomaten/gnocchi mengsel in een ovenschaal. Verdeel hier de gehaktballetjes en basilicum over. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit ook over de schotel.

Bak de schotel 10  tot 15 minuten in het midden van de oven.

Serveer de schotel met een salade of stokbrood, lekker om het stokbrood in de saus te dippen.

Bron: Oh my foodness

——-

NIEUW, Brenda’s (digitale) winkel! Hier bestel je mijn kookboek Snelle klassiekers met een twist, en vind je handige planners! (leuke cadeautip!)

Wil je op de hoogte blijven? Volg Brenda Kookt op Facebook en Twitter. Op Instagram (username @brendakookt) deel ik naast foto’s van mijn recepten ook persoonlijke updates en foodfoto’s. 

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #BRENDAKOOKT, dat vind ik super leuk om te zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Kim says

    Dat ziet er heeeeeerlijk uit Bren ! Ga ik ook maar eens proberen :-).

    • Brenda says

      Ja, doen! :)

  2. Cees says

    Ik krijg zondag visite lijkt me lekker dat te maken.Gr.C.

    • Brenda says

      Leuk Cees, hoop dat het gaat smaken. Maar met zo’n lekkere ovenschotel kan dat bijna niet anders ;)

  3. Hazel says

    Ik dacht vandaag zelf gnocchi te maken, naar een recept van Yvette van Boven. Blijk ik vastkokende in plaats van kruimige aardappels in huis te hebben. Dus heb ik mijn idee maar even opgeschoven. Nu ik de saus-ingrediënten dan maar met risotto heb opgegeten, kan ik deze saus er misschien wel bij proberen ; )

    • Brenda says

      Jammer dat je de verkeerde aardappels in huis had. Maar nu heb je wel een kans om deze saus bij de gnocchi te eten ;-)

  4. PaulO says

    BTW – wanneer ik teveel gnocchi heb gemaakt of overhoud na de maaltijd, dan bak ik ze de volgende dag op alsof het gebakken aardappeltjes zijn. Knapperig van buiten, zacht van binnen. Ook best lekker.

    • Brenda says

      Bedankt voor de tip!

  5. Kim says

    Bedankt voor het delen van je recept! Bij de ingrediënten staat nootmuskaat, maar ik mis even het stukje tekst waar en wanneer je de nootmuskaat toevoegt. Hartelijke groet, Kim

  6. Manon says

    Dit is echt een top recept. Inmiddels al meerdere keren gemaakt en we (manlief + 2 dochters 4.5 + 2 jaar) smullen hiervan! Ik heb het recept iets aangepast, meestal gaat er nog een courgette in blokjes doorheen (extra groenten hé voor de kids) en laat ik de chilipeper weg. Laatste keer had ik nog grano pandano in de koelkast liggen, dus dat er ook overheen geraspt! Heerlijk.
    Bedankt voor dit super recept.

  7. Marloes says

    Lijkt me een erg lekker recept! Ik heb een vraagje, nml hoeveel paneermeel moet er bij het gehaktmengsel? Ik maak nooit gehaktballen, dus weet dat niet zo goed.

Trackbacks