Ga naar de inhoud

Kaiserschmarren

Kaiserschmarren is een heerlijk Oostenrijks gerecht. Ben jij ook gek op pannenkoeken? Kies dan voor deze lekkere variant met rozijnen.
20 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Kaiserschmarren

De wintersportfanaten zullen meteen weten wat dit is. Kaiserschmarren! Dit heerlijke Oostenrijkse gerecht at ik tijdens de wintersport een paar keer per week als lunch. Ik bedoel, wie kan deze lekkere pannenkoek weerstaan? Vooral geserveerd te midden van de besneeuwde bergtoppen. Zo lekker dat ik dit kaiserschmarren recept graag met je deel.

Kaiserschmarren zelf maken

Wat is kaiserschmarren?

Kaiserschmarrn is een soort luchtig pannenkoekendeeg met krenten. Aangezien ik dol ben op pannenkoeken, viel dit dus direct bij mij in de smaak. Het wordt vooral gegeten in de winter en is een klassieker op wintersport. Je maakt de pannenkoek met een beslag van bloem, melk, eieren en suiker. Het deeg wordt gebakken als een dikke pannenkoek en vervolgens in stukjes gescheurd voordat het wordt geserveerd. Op de wintersportoorden waar ik kom wordt er meestal appelmoes bij geserveerd, maar je ziet het ook vaak met abrikozen- of pruimencompote.

Heb je dit nog nooit gegeten en ben je dol op pannenkoeken?

Maak dan de volgende keer deze heerlijke kaiserschmarren in plaats van pannenkoeken! Het deeg van kaiserschmarren heeft bijna dezelfde ingrediƫnten als pannenkoeken. Het verschil maken de eiwitten die apart geklopt worden. Dit wordt later door het beslag gevouwen. Hierdoor ontstaat een lekker luchtig beslag.

Kaiserschmarren recept

Hoe maak je kaiserschmarren?

Het beslag bak je als een dikke pannenkoek. Nadat je de pannenkoek hebt omgedraaid trek je het met twee vorken of houten spatels het deeg uit elkaar, zodat er stukken kaiserschmarren ontstaan. Zo krijg je je eigen Oostenrijkse pannenkoek scramble. Serveer het met wat poedersuiker en abrikozen- of pruimencompote, of met warme appelmoes. Smullen!

Kaiserschmarren recept

Dit recept gaf een collega een aan me omdat ik kaiserschmarrn zo lekker vind. Sindsdien staat het recept ook iedere winter bij ons in Nederland op tafel. Kaiserschmarren smaakt heerlijk boven op een berg na een ochtend skiĆ«n. Maar dit recept smaakt wat mij betreft nĆ³g lekkerder! Dus, maak het snel! Allemaal aan de kaiserschmarren!

Kaiserschmarren recept

Ingrediƫnten

porties
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze kaiserschmarren

Voorbereiding: 20 minuten
Stap 1
Week de rozijnen in sinaasappelsap. Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf.
2
Stap 2
Klop de eidooiers los met 4 eetlepels suiker en een snufje zout. Klop om en om de melk en het zelfrijzend bakmeel door de eidooiers. Spatel de rozijnen en stijve eiwitten erdoor.
3
Stap 3
Schep een deel van het beslag in een koekenpan. Keer de dikke pannenkoek om als de onderkant goudgeel wordt. Trek het deeg met 2 vorken in grove stukken. Bak dit nog even door.
4
Stap 4
Bestuif de overheerlijke kaiserschmarren met poedersuiker en serveer het met appelmoes.
5
Stap 5

Tenslotte: Doe je ogen dicht en waan je in Oostenrijk, buiten op terras, in het zonnetje, genietend van je bordje kaiserschmarren!

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

2 reacties

Sara

Haai Brenda, De smaak is heerlijk alleen blijft het bij mij een beetje klef. Waar bak jij het in?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik gebruik vloeibare margarine

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op