Ga naar de inhoud

Chocolade Hazelnoot Parfait

Ben jij uitverkoren om een nagerecht te maken? Kies voor deze vrij eenvoudige en zelfgemaakte chocolade parfait. Ideaal om vooraf aan het kerstdiner te maken of als je gaat koken voor grote groepen.

35 minuten Voorbereidingstijd
2 uur Bereidingstijd
Delen op

Chocolade Hazelnoot Parfait

Het heerlijk avondje is geweest, sinterklaas hebben we uitgezwaaid. Tijd voor het volgende feest. We gaan door naar de kerst met deze heerlijke chocolade parfait.

Ben je al in kerstsferen? Staat de kerstboom al? Door de sneeuw die de afgelopen dagen, en vanochtend, is gevallen  zit ik er al helemaal in. Voor het eerst heb ik op 6 december een boom gekocht. Morgen tuig ik hem op! Heb je ook al over het eten nagedacht? Misschien moet je dit jaar een heel diner verzorgen, of een deel er van. Om je op weg te helpen geef ik je de komende twee weken tips voor het kerstdiner.

Ik hoop eigenlijk dat je plannen nog niet helemaal rond zijn, zodat je mijn tips kunt gebruiken.
De eerste tip is dit heerlijke toetje, zelfgemaakte chocolade parfait!

Mijn zusje heeft dit recept vorig jaar gemaakt voor haar schoonfamilie, met kerst. Het recept komt van een van haar vriendinnen, die werkt als kok in een restaurant. Ze vertelde me hoe lekker het was en dat ik het zeker ook een keer moest maken. Dus bij deze. Ik heb het toetje eindelijk gemaakt, en het was echt óntzettend lekker.

Deze Chocolade Hazelnoot Parfait met gekarameliseerde Appeltjes is eens wat anders dan een bolletje ijs, en het is goed voor te bereiden zodat je tijdens het kerstdiner niet lang in de keuken hoeft te staan. Ook is dit goed te maken voor grotere groepen.

Ideaal dus.

Met bovenstaande ‘simpele’ ingrediënten maak je dit overheerlijke toetje. Geen moeilijk gedoe, wel een heel mooi resultaat.

Het is aan te raden een siliconenbakvorm te gebruiken. Hierdoor laat de parfait gemakkelijk los. Let er wel op dat je bijvoorbeeld een snijplank onder de bakvorm legt zodat je ermee naar de vriezer kunt lopen zonder dat de parfait uit de vorm loopt.

De parfait moet minimaal 2 uur opstijven in de vriezer.

In de tussentijd maak je gekarameliseerde appeltjes.

Nadat je de borden op hebt gemaakt moet dit toetje direct geserveerd worden. De parfait smelt redelijk snel doordat de appeltjes warm zijn. Aan mijn foto’s is dat wel te zien, moest even snel, snel… 😉

Ingrediënten

stuks

Chocolade hazelnoot parfait:

Gekarameliseerde appeltjes:

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze chocolade hazelnoot parfait

Voorbereiding: 35 minuten
Bereiding: 2 uur

Chocolade hazelnoot parfait:

Stap 1
Zet een pan met water op het vuur en zet dit aan de kook.
2
Stap 2

Draai het gas laag als het water kookt, het water mag hierna niet meer koken.

3
Stap 3
Doe de eidooiers met suiker en chocoladesaus in een kom.
4
Stap 4
Zet de kom op de pan met heet water. Let op: de onderkant van de kom mag het water niet raken.
5
Stap 5

Klop het mengsel met een mixer in 5 tot 10 minuten romig. (let op dat het water niet kookt want dan stolt het eigeel en krijg je klontjes). Zet de kom met chocolademengsel vervolgens in een bak met koud water en laat het mengsel al kloppend afkoelen.

6
Stap 6
Klop de slagroom in een andere kom lobbig (dit is dik vloeibaar, dus niet te stijf). Spatel de room door het afgekoelde chocolademengsel.
7
Stap 7
Hak de hazelnoten in stukjes en bedek de onderkant van de siliconen cupcake vorm met de stukjes hazelnoot. Schep het mengsel in de vormpjes, dek dit af en laat het minstens 2 uur bevriezen in de vriezer.

Gekarameliseerde appeltjes:

1
Stap 1
Doe de amaretto en suiker in een pannetje, laat dit karameliseren. Let op dat je er goed bij blijft staan en het karamel niet te donker wordt, dan ben je te laat en is hij bitter.
2
Stap 2
Snijd de appeltjes in partjes en leg die in een ovenschaal. Schenk de karamel hier overheen.

Afwerking:

1
Stap 1
Vlak voor je het toetje serveert zet je de schaal met appeltjes in een voorverwarmde oven op 180 °C. De appeltjes verwarm je ongeveer 5 minuten (in mijn oven mochten ze iets langer).
2
Stap 2
Verdeel de appeltjes en karamel over de bordjes. Stort de chocolade hazelnoot parfait erboven, verdeel hier extra karamel over en serveer dit lekkere toetje direct.
  • Als je een siliconenbakvorm gebruikt laat de parfait gemakkelijker los.
  • Wanneer je een siliconenbakvorm gebruikt, let er dan op dat je een snijplank e.d. onder legt zodat je het goed kunt vervoeren en het recht in de vriezer ligt.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op