Pindakaas & Jam Koeken

Wist je al dat ik gek ben op pindakaas?

Als ik in een recept pindakaas als ingrediënt tegenkom bewaar ik het recept ALTIJD.
Ook al weet ik bij sommige recepten dat ik het waarschijnlijk nooit ga maken.

Toen ik deze Pindakaas & Jam koeken tegenkwam heb ik het recept dus ook direct opgeslagen. Dit is inmiddels 5 maanden geleden.

Ik ben heel erg blij dat ik dit recept uiteindelijk ook heb gemaakt. Want deze zijn echt super lekker!

Ik durf te zeggen dat dit het lekkerste bak-gerecht is dat op mijn blog te vinden is.

Kom, laten we beginnen!


Het is niet moeilijk om te maken, het duurt niet lang en je hebt er ook niet zoveel bij nodig.

Wat wil je nog meer? (Ohja én het is ook nog eens heel erg lekker!!)


De suiker, boter, bloem, vanille essence, ei en pindakaas gaan door elkaar… dit is het deeg.


Dit recept past precies in een rechthoekige bakvorm van 31×23 cm.

2/3 van het deeg verdeel je over een bakvorm. Hierover smeer je de jam.


Bij het 1/3 deeg dat over is voeg je pinda’s. Dit meng je door elkaar en verkruimel je boven de jamlaag.


De “koek” gaat 30 minuten in de oven, daarna laat je hem even afkoelen zodat de jam stevig kan worden.

En dan val je aan.

Heerlijk!

Pindakaas & Jam koeken

Ingrediënten:

  • 114 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel vanille essence
  • 1 groot ei
  • 250 gram pindakaas
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 225 gram jam (ik nam aardbeien)
  • 75 gram gezouten pinda’s

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm in en bekleed hem eventueel met bakpapier.
(dit recept past precies is mijn rechthoekige bakvorm van 31×23 cm)

Meng de boter en suiker door elkaar met de mixer. Voeg vanille, het ei en de pindakaas toe en mix dit tot het goed gemengd is. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en mix dit op een lage stand door elkaar. Tot het net mooi gemengd is.

Spreid 2/3 van het deeg in de bakvorm, druk dit goed aan. Verdeel de jam hierover.
Mix de gezouten pinda’s met het overgebleven 1/3 deeg. Verkruimel dit deeg over de jamlaag.

Bak de koek 30 minuten in de oven. Laat het 20 minuten afkoelen voor je het aansnijd zodat de jam op kan stijven.

Bron: Jenny Steffens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

REACTIES

  1. caroline brouwer says

    Lijkt me heerlijk,ik ben al zo gek op een boterham met pindakaas en jam! ;-))

    • Brenda says

      Jaa en dan lekker veel pindakaas! Dat is gewoon een traktatie!
      Ga nu mijn brood voor morgen alvast smeren.. je kunt wel raden wat erop zit zeker?

  2. Willy says

    dit is te lekker
    ik ga drekt beginnen
    dank je wel Brenda
    je hoort van mij

    • Brenda says

      Leuk Willy! Ben benieuwd of je ze ook zo lekker vind.
      Ik mag ze morgen ook weer maken, ga uitdelen aan collega’s ;-)

  3. Laura's Bakery says

    Oh maar die zien er lekker uit!! Ik ben gek op pindakaas!

  4. Meike says

    Dankzij je moederdagpost ga ik dit recept morgen maken voor moederdag, ik herinnerde me ineens dat mijn moeder vroeger altijd pindakaas en jam op brood at (en mijn zusje en ik maar griezelen, haha). Nu heb ik een pot vol met pindakaas met nootjes staan, zou dat ook gaan of moet ik echt de normale variant hebben? Misschien dan de losse pinda’s weglaten, wat denk jij?

    • Brenda Kookt says

      Pindakaas met nootjes moet ook zeker gaan, in plaats van de gewone pinda’s. Als je van veel pinda’s houdt kun je eventueel nog een beetje extra pinda’s toevoegen. Maar ik denk dat ik ze zou weglaten.

  5. Sjanette says

    Ik heb ze net gemaakt, erg lekker!!! Maar hoor de bodem erg broos te zijn?

      • Sjanette says

        Ah,gelukkig!! Dan zijn ze goed gelukt ;) Bedankt!

          • Sjanette says

            Hoe meer je ervan eet, hoe lekkerder ze worden ;)

  6. willem says

    Hoi brenda,Wat een hemels recept !!! wij gaan vd de week op wintersport en ga er gauw nog een bakken !!

    gr willem

  7. Annick says

    Hmm, met welk glutenvrij meel of welke meelcombi zou dit het lekkerst zijn?