Bladerdeegtaartje met pompoen en geitenkaas

Het is jammer als de zomer voorbij is, en de herfst begint. De vakantietijd is over. De dagen worden korter en het wordt kouder buiten.

Maar ik vind de herfst ook altijd een mooie tijd. Binnen maak je het gezellig. Er komen weer leuke series op tv. De november- en decembermaand komen er aan. Maanden vol met feestjes en andere gezellige dingen.

Én het begin van de herfst is ontzettend mooi! In geen ander seizoen vind je zoveel mooie kleuren buiten. Oranje, geel, rood, donkerrood een beetje groen én bruin. Super mooi als je er op let. Hiervoor hoef je niet  per se naar het bos. Zelfs in een woonwijk (waar een beperkt aantal bomen geplant zijn) vind je deze mooie kleuren terug!

Bij de herfst hoort ook ander eten dan in de zomer. Minder salades, geen BBQ en ik eet ook bijna geen ijs. In de herfst houdt ik van stamppot, stoofschotels en soep.

En in de herfst zijn er ook pompoenen.

Hier had ik nog niet eerder mee gekookt. Volgens mij heb ik het ook nog nooit gegeten.
Maar deze herfst moest ik er aan geloven.

Ik was benieuwd naar de smaak van pompoen. Daarom heb ik bladerdeeg pompoen taartjes gemaakt, en een pompoensoep. De pompoensoep publiceer ik volgende week op mijn blog. Vandaag eerst de bladerdeeg pompoen taartjes. En wat zijn die lekker zeg!!

Op de halloween-pompoenmarkt in Onderdijk kocht ik een Uchiki-Kuri pompoen. Hier wilde ik soep mee maken. Plus iets anders. Dat zijn bladerdeeg pompoentaartjes geworden.

Dit gerecht is geïnspireerd op de pompoemtaart met feta en walnoten van Nombelina’s blog.

Het is gemakkelijk om te maken én echt super lekker!
Zelfs J. vond het lekker. En dat terwijl hij niet van pijnboompitten en geitenkaas houdt..
Dat zegt genoeg lijkt me!

Niet alle pompoenen zijn eetbaar. De meeste pompoenen die je langs de weg ziet zijn sierpompoenen. En die zijn niet om te eten. Check van te voren of de pompoen die je wilt bereiden wel eetbaar is. Ik heb het gevraagd, en de Uchiki-Kuri pompoen werd me aangeraden.

De taartjes heb ik gefotografeerd in oranje/herfststijl. Ik wilde deze maand namelijk mee doen aan de”Pumpkin orange photography and styling challange October” van Simone.

De opdracht deze maand was een foto te maken met pompoen én oranje erin. En aan de foto moest je direct zien dat het een herfst-foto was.

Volgens mij is dat gelukt.

Koop ook een pompoen en maak deze super lekkere pompoentaartjes!

Bladerdeeg pompoentaartjes

Ingrediënten:

  • 400 gram pompoenvruchtvlees (ik nam de Uchiki-Kuri pompoen)
  • zachte geitenkaas
  • pijnboompitjes
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • gedroogde rozemarijn
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • ei

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 C.

Snijd de pompoen door midden, schraap de zaden en draden eruit met een lepel. Wanneer je de pompoen in plakken snijd is het gemakkelijker om de schil er af te halen. Bij mij ging dit goed met een dunschiller.
Snijd de pompoen in blokjes, niet te klein. Hussel de blokjes in olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Bak de blokjes pompoen op 200 C ongeveer 35 minuten. Tot de pompoen zacht is, het hoeft niet te kleuren.

Stamp 3/4 deel van de pompoenblokjes tot een puree en breng dit op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Verdeel de pompoenpuree of het midden van de plakjes bladerdeeg. Laat de randen van het deeg vrij.
Verdeel de blokjes pompoen over de puree. Strooi de rozemarijn erover en verkruimel de geitenkaas.

Smeer de randen van het bladerdeeg in met ei zodat ze mooi bruin worden.

Bak de taartjes 30 minuten in de oven op 200 C.

Rooster de pijnboompitjes. Beleg de taartjes 10 minuten voor het einde van de baktijd me de pijnboompitjes.

 

Bekijk ook:

#HappyLuchtime! Nr. 7 STU!
Boeren Appel-speculaas taart
Healthy Raw Super Bonbons

10 reacties

  • Caroline Brouwer zegt:

    Prachtige herfstfoto’s Brenda!

  • Bo zegt:

    Dat ziet er heerlijk uit! En wat heb je prachtige herfstfoto’s gemaakt!

  • Nell Nijssen zegt:

    De foto’s zien er in ieder geval al héél bijzonder uit. Knap werk!

  • Simone zegt:

    Nou die herfstsfeer heb je in ieder geval absoluut weten te creeeren Brenda! Ziet er goed uit! Volgens mij staat de foto gewoon goed in de linkytools overigens hoor. Kijk zelf maar even. Super dat je meegedaan hebt deze maand! En toch fijn dat je nou dan eindelijk kunt zeggen dat je zelf ook pompoen hebt gegeten/gemaakt! Lekker wel toch?

    • Brenda zegt:

      Dank je Simone, ik vond het erg leuk om te doen. Je kijkt toch anders naar je foto, en nu heb ik er van te voren meer over nagedacht. Ben benieuwd wat de opdracht voor november zal zijn!

      De pompoen was heerlijk! Vanaf nu gaat er iedere herfst pompoen gegeten worden bij ons thuis.

  • Louise - 30s Magazine zegt:

    Heerlijke snack. Lijkt op een recept wat ik vorige week heb geblogt. Ik heb alleen quiche deeg gebruikt. Deze is lekker voor de lunch of als avond eten met een kop soep.

    • Brenda zegt:

      Hoi Louise, dit zijn inderdaad kleinere porties, bedoeld als bijgerecht.
      Ik heb je blog meteen bekeken om te zien hou jouw taart-quiche eruit ziet.
      Zag dat je er onder andere spinazie en kip bij hebt gedaan. Goed idee, lijkt me lekker.
      Binnenkort kom ik uitgebreider bij je blog langs!
      Fijn weekend, Groetjes Brenda

  • Yvonne zegt:

    Hoi Brenda,

    Vorig weekend heb ik deze taartjes gemaakt voor een etentje, waarbij ik het voorgerecht zou meenemen. Ik had al gezien dat op de Oosterse markt ook nu nog pompoen verkocht wordt, dus had ik dit recept van jouw site gekozen. Heerlijke hapje en super simpel!

    Groet, Yvonne

Geef een reactie