Makkelijke Lemon Curd!

 


Lemon Curd. Ik ben er gek op!!! Lemon curd mag niet ontbreken
bij de high tea, op scones met clotted cream. Maar je kunt er meer mee doen. Lemon Curd is ook lekker in toetjes of cakejes.

Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om zelf Lemon Curd te maken. Maar met dit recept is het super makkelijk én super lekker!
Binnen 15 minuten heb je heerlijke zelfgemaakte Lemon Curd!

Ik koop Lemon Curd niet meer kant en klaar, ik maak het zelf! En jij vanaf nu ook!

Met dit recept maak je Lemon Curd in de magnetron. Ik moet toegeven dat ik geen fan ben van het koken in de magnetron. Maar voor deze Lemon Curd is het echt ideaal!

Tussendoor moet je af en toe wel even roeren met een vork.

Het mengsel is dik genoeg/klaar als het aan een lepel blijft hangen (na het indopen).

Lemon Curd

Ingrediënten voor 2 jampotten (ongeveer 600 ml)

  • 110 gram ongezouten boter
  • 3 eieren
  • 225 gram suiker
  • 3 citroenen

Bereiding

Rasp de citroenen. Pers de citroenen uit en vang het sap op.

Verwarm de boter 2 tot 3 minuten in de magnetron tot dit gesmolten is.

Mix de eieren, suiker en citroen (rasp en sap) door elkaar en voeg dit toe aan de gesmolten boter. Mix dit door elkaar.

Zet het mengsel in de magnetron en verwarm dit 5 minuten op de hoogste stand. (Roer dit tussentijds 2 tot 3 keer door met een vork. Pasop: HEET!)
Het mengsel is dik genoeg/klaar als het aan een lepel blijft hangen (na het indopen).

Giet de hete Lemon Curd in potjes.
Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast, gebruik het meteen in een recept, of  eet het direct op.

Tips:

  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuum trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren. Omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten is dit minder lang houdbaar dan gekochte Lemon Curd
  • Is deze hoeveelheid Lemon Curd te veel? Vries het dan in! De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit snel.

Bron: Smulweb

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

———————————————

Mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST is nu verkrijgbaar! Klik hier om jouw exemplaar te bestellen. 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt). Kook je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #brendakookt zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. kookgekwilma says

    Lijkt me erg lekker. Helaas heeft de magnetron hier plaats moeten maken voor de Kenwood, Zou het ook gewoon op de kookplaat kunnen??? Duurt misschien iets langer….

    Groetjes, Wilma.

    • Inge says

      Je kan het ook op de kookplaat maken!

      Citroensap en rasp verwarmen met de boter en de suiker!
      Van het vuur af halen en 1 voor 1 de eieren toevoegen! Dan weer heel even op het vuur zetten! Pas op dat het niet te heet word dan gaat het Schiften!

  2. simone says

    Wat een goed idee, het lijkt me een stuk makkelijker in de magnetron. Ik ga het proberen!

  3. Caroline Brouwer says

    Weet je dat ik het nog nooit zelf heb gemaakt? Moet er toch maar eens van komen. Wat mij tegenhoudt is dat het maar kort houdbaar is, dus als je het maakt moet je er echt een doel mee hebben en het snel opmaken.
    groetjes, Caroline

    • Inge says

      In de vriezer zoals Brenda al schrijft is het heel lang houdbaar!

    • brendakookt says

      Ik heb het nog nooit gekocht ;-)
      Voor de Limoncello semifreddo heb ik het ook zelf gemaakt (recept komt maandag online!).

  4. Denise says

    Heerlijk: lemon curd! Moet bekennen dat ik meestal (nou ja, altijd) een pot koop, maar ga me toch maar snel aan een zelfgemaakte versie wagen!

  5. Marleen says

    Was op zoek naar de lemon curd. Was op diverse plekken niet te koop. Ik heb hem daarom zelf gemaakt, snel klaar en verrukkelijk.

    • Brenda says

      Dat is goed om te horen Marleen :-) Makkelijk om het zo zelf te maken he!?
      Zelf kon ik lemon curd in de winkel ook niet vinden, daarom ben ik het ook zelf gaan maken.

  6. Helene says

    Vandaag deze curd gemaakt. Staat net af te koelen, maar ik kan niet van de restanten in de maatbeker afblijven…. Morgen high tea voor mijn verjaardag en daar komt hij heel goed van pas.

    Bedankt!

  7. Thirza says

    Vandaag dit recept uit geprobeerd. Ik vind het alleen lastig om te beoordelen of het dik genoeg is. De curd bleef in een dun laagje aan me lepel hangen maar de rest gleed er direct weer vanaf.

    • Brenda says

      Hi Thirza, Dat kan ik me voorstellen. Maar als het aan de lepel blijft hangen, en het overtollige eraf glijdt is het goed hoor. Lemon Curd is nog vloeibaar, maar wel een beetje dikkig, beetje lobbig zeg maar. Eet smakelijk! Toevallig heb ik gister ook de lemon curd weer gemaakt.

  8. lisbet says

    Heb net lemon curd gemaakt. Verrukkelijk. Veel lekkerder dan ik me herinner van gekochte. Wel iets dikker geworden dan ik me voorgesteld had. Kom misschien omdat ik geroerd had met de staafmixer – die had ik toch bij de hand om het mengsel te kloppen. Of misschien iets te lang in de magnetron. Maar ’t is errug lekker.

    • Brenda says

      Dat zou inderdaad door de staafmixer kunnen komen, maar dat is niet erg hoor.

  9. Dick en Annet Verboom says

    geweldig recept en zóóó makkelijk te maken in de magnetron 4 keer 1 min.en 2 keer 30 sec.
    Heerlijk resultaat.
    Dick

  10. Ton says

    Net de paasbrunch achter de rug, met deze heerlijke Lemon, geweldig recept.

  11. ingrid rhebergen says

    Hoi Brenda, mijn kinderen (12 en 14 jaar) hebben al enkele jaren hun eigen theehuisje en gebruiken jouw recept voor hun high-tea’s. Smaakt heerlijk. Alleen krijgen ze soms dikke stukken eiwit erin. Wat doen ze fout.????? We hebben een magnetron met de hoogste stand van 900 .

    Groeten Ingrid

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk dat je kinderen high tea’s maken! Dikke stukke eiwit is mij nog niet overkomen in de lemon curd. Roeren ze de lemon curd afentoe door als het in de magnetron gaat? Ongeveer om de 1 a 2 minuten.

      • ingrid rhebergen says

        ja iedere minuut zelfs om te proberen te voorkomen dat het eiwit gaat stollen
        Vreemd he.

    • Ria says

      Herken ik..
      als je bij constateren van die klontjes goed met een garde klopt ipv met een vork, , daarna om de minuut weer even kloppen, dan is ie na vier minuten perfect!

      • Josien says

        Ik maak hem altijd in een pannetje op het vuur en heb ook altijd stukken eiwit ondanks dat ik constant blijf kloppen met een garde. Als hij gereed is zeef ik hem altijd nog even, ideaal en nog altijd héérlijk!!

  12. M.d.fleurke says

    Hoi,

    Stomme vraag misschien, maar moet je de drie citroenen volledig opraspen?

    • Brenda Kookt says

      Nee, citroenen rasp je niet volledig op. Alleen een klein laagje, het gele deel van de schil. Hieronder wordt de citroen wit, het witte gedeelte is bitter. Bij het raspen van de citroen wil je alleen het gele-gedeelte gebruiken.

  13. avril muller says

    Het is zo lekker dat je het gewoon uit het potje kunt eten! Uitkijken dus. Op een beschuitje ook zo lekker!

  14. Puck says

    Wat een superleuk blog! Ik wil alles wel een keer maken!
    Echt top!

  15. Jacqueline says

    Zaterdag een high tea.
    Kwam je recept tegen en heb het net gemaakt.
    Verrukkelijk!
    Wat een super site trouwens…erg leuke dingen kom ik tegen, ik ben fan!

  16. martine remmelzwaal says

    Hallo Brenda,

    Ik heb het gisteren gemaakt voor een high tea die ik zaterdag ga geven. Wat is het toch lekker!! Ben nu al verslaafd ;-) Ik heb er jammer genoeg geen 2 (gewone maat) jampotjes mee kunnen vullen…Maar hierdoor kon ik wel even lekker snoepen van het restantje. Heerlijk op een witte boterham vanmorgen!

  17. Dorothy Vergauwen says

    Ik heb deze lemon curd vorige week gemaakt en ze is heerlijk!!
    Dit is een receptje dat ik zeker ga bewaren, want het is echt zo gemakkelijk als wordt gezegd!

    Vanaf nu zal er elke dag lemon curd in mijn keuken te vinden zijn! Ik ben fan!

  18. Liz says

    Hoi Brenda, ik heb deze lemon curd en de clothed cream gemaakt voor mijn high tea afgelopen november. Het was een dikke hit!! Iedereen was laaiend enthousiast en vroeg om het recept. En ik vond het ook heeeeerlijk, ik had het nog nooit eerder op of gemaakt. Maar tjee zeg wat is dat lekker:-)
    Ik had wat lemon curd over en dat heb ik idd in de vriezer gedaan. Afgelopen week bij een kerstborrel meegenomen en weer allerlei complimentjes in ontvangst genomen. Zelfs een vriendin die van origine uit Groot Brittannie komt vroeg om het recept. Dat is toch wel een compliment vind je niet!!

    • Brenda Kookt says

      Bedankt voor je berichtje, dat is een heel mooi compliment :)

  19. Fenneke says

    Beste Brenda,

    Ik heb zojuist de lemon curd gemaakt en het is volgens mij goed gelukt. Als ik het in de koelkast zet kan ik het eerste kerstdag toch wel serveren?

    • Brenda Kookt says

      Hoi Fenneke, ja dat kan. Als je het langer wilt bewaren kun je Lemon Curd ook heel goed invriezen.

  20. Monique de Lorijn says

    Beste Brenda,
    Zojuist de lemoncurd gemaakt en deze is echt heerlijk. Ik ga hem verwerken in de Limoncello Semifreddo. Hartstikke handig hoe je stap voor stap met foto’s de verschillende fases van het recept zichtbaar maakt. Ik ga er dus van uit dat het dessert een succes wordt.

  21. rona says

    gisteravond gemaakt, eigenlijk voor het toetje van 2e kerstdag, ik hoop dat er genoeg is, loop nu al de hele tijd te snoepen!!

  22. Janny says

    Ik heb vandaag lemon curd gemaakt, alles gedaan zoals beschreven, maar het smaakt een beetje naar ei en is niet echt lekker. De hoogste stand van mijn magnetron gebruikt (900 watt), en toen het teveel ging borrelen na 4 minuten uitgezet. Wat doe ik fout?

  23. Anne says

    Hi Brenda,

    Hoe lang kan ik de lemon curd in de koelkast bewaren?

    Gr., anne

    • Brenda Kookt says

      Ongeveer 1,5 week in verband met de eieren die erin zitten. In d vriezer kun je het langer bewaren.

  24. Truus says

    Ondertussen heb ik het al diverse keren gemaakt. Ideaal in zo’n korte tijd.Ik had eerst een recept uit Engeland en die was ook lekker maar deze is makkelijker en veel sneller..

  25. Petra2017 says

    Brenda, vraagje, ik vind limoenen lekkerder dan citroenen. Gaat “Limecurd” ook lukken denk je?

    Groetjes, Petra

    • Brenda Kookt says

      Ik heb geen ervaring met limecurd, misschien gewoon eens proberen? Het is dezelfde substantie, dus ik vermoed dat je met dit recept ook limecurd kunt maken. Laat je weten of het een succes was?

      • Petra2017 says

        Dank voor het antwoord Brenda, en doe ik [wanneer ik het doe ;-) ]

  26. ria says

    leek makkelijk maar bruist over schaaltje heen en lijkt wel behangplaksel.
    wat doe ik verkeerd??

    • Brenda Kookt says

      Misschien is je schaaltje te klein, bij mij is het nog nooit over de rand gekomen. Het gaat inderdaad wel een beetje bubbelen, dit is goed.

  27. Barry says

    Hallo, klopt het echt dat de hele eieren er in gaan en niet zoals ik in eerste instantie dacht allen het eigeel?

    • Brenda Kookt says

      Hi Barry, er gaan inderdaad hele eieren in, niet alleen de dooier.

      • Barry says

        Oké, super. Bedankt voor je snelle reactie!

  28. Jolie says

    Ik vroeg mij af waar ik goedkoop die potten/glaasjes kan kopen voor zowel de lemon curd en de citroen cheesecake.

    Groetjes,

    Jolie

    • Brenda Kookt says

      De potten waar ik de lemon curd in bewaarde kocht ik bij de Xenos, volgens mij verkopen ze deze potten daar nog steeds. Die andere potjes van de citroen cheesecake zijn Mason Jars. Ik denk dat soortgelijke potjes inmiddels ook bij de Xenos verkrijgbaar zijn :)

  29. wil says

    Hallo brenda,

    IK ga donderdag een high tea geven, kan ik de lemon curd een dag van tevoren maken? Ik heb al een keer een recept van jou gebruikt nl. De clothed cream dat was een groot succes. bedankt.

    • Brenda Kookt says

      De lemon curd kun je heel goed een paar dagen van te voren maken. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Als je het langer wilt bewaren kun je het ook invriezen.

      • wil says

        Hallo brenda,
        Heb het gemaakt, smaakt wel wat zuur, maar het ergste was het smelten van de boter, het gaf een enorme rotzooi, de hele oven was een en al gesmolten boter. Het spatte alle kanten op. Dit doe ik nooit meer. Ik smelt de boter voortaan wel op het gas.
        Ik hoop dat het nog iets dikker gaat worden als het is afgekoeld.
        Dank voor de snelle reactie. Ik ga nu proberen bladrrdeeg hapjes met geitekaas en honing te maken.

        • Brenda Kookt says

          Jeetje Wil, ik schrik van je reactie. Wat erg, ik heb de lemon curd al heel vaak in de magnetron gemaakt, maar mij is dit nog nooit overkomen. Op hoeveel watt stond de magnetron bij jou?

          • wil says

            Op 900, dat zal wel de fout zijn geweest. Maar je hoeft niet te schrikken hoor. De dikte is precies goed en hij smaakt heerlijk. Over 20 min. Komen de gasten.
            Ik laat wel weten hoe het commentaar was.

        • Marijke says

          Hallo Wil en Brenda, bij mij spatte het ook de magnetron (900) door, maar was makkelijk weg te vegen. Ik denk dat de boter te koud was, dus na het eerste spatten er uit gehaald en daarna nogmaals in de mag gezet. Volgende keer een lager standje. Ik had nog nooit lemon curd gegeten, maar in jouw cheese cake stond dat je het “moest” gebruiken. Wat is dit lekker !!!!!!
          Morgen jouw cheese cake maken. dank je wel voor je heerlijke recepten.

  30. Ingrid says

    Ik heb gisteren de Lemon Curd gemaakt, au bain marie omdat ik geen magnetron meer heb. Hij is heerlijk, super goed gelukt, het duurde alleen wel wat langer dan met magnetron. Ik heb de boter gesmolten, daarna de citroenrasp, suiker en het citroensap erbij gedaan, vervolgens de eieren geklutst en er langzaam roerend bij gegoten. Daarna zo’n 15 min op een laag vuurtje roeren tot het de juiste dikte had. Na afkoelen helemaal goed! Vandaag ga ik er de Limoncello Semifreddo mee maken, ik ben benieuwd!

    Groetjes Ingrid

  31. Tanja says

    Tja, dat valt idd mee, deze lekkere curd zelf maken! En wat langer bewaren in de vriezer lijkt me ideaal, goede tip! Dit recept komt bij mijn favorieten te staan!

  32. will janssen says

    Gisteren de lemon Curd gemaakt , deze is prima gelukt en erg lekker!
    Kende het niet maar ga het nu vaker maken , bedankt voor je goede uitleg.
    Met toef slagroom ook erg lekker.

    groet, will

  33. Tanja says

    Ik heb vandaag je Lemon Curt gemaakt en ohhh wat is dat lekker! Ik likte de schaal helemaal uit :-) Ik probeerde je recept vast uit want ik organiseer 30 januari een High Tea voor zussendag. We zijn met zijn vieren en met de handige tips van jou High Tea artikel en de recepten daar verdeelde ik recepten. Voor iedere zus een hartig hapje, een zoet hapje en een sandwich of wrap. Een zus maakt ook scones en ik de lemon curd en de clotted cream daarbij. Het was nog behoorlijk lastig, de recepten kiezen want er stond zoveel lekkers :-) Ik weet zeker dat het smullen word!

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Tanja! Succes met koken en geniet van de High tea!

  34. Henriëtte says

    Kan ik dit recept ook maken met een natuurlijk zoetmiddel? Zo ja welke middelen kan ik dan gebruiken en welke verhouding is dan juist?

  35. Els says

    Hoi Brenda, wanneer ik de lemon curd op het gas maak, in een pannetje met antiaanbaklaag, dan is de bereiding toch hetzelfde en moet ik er gewoon wat langer bij blijven en opletten voor aanbranden, denk ik of heb je nog een tip

  36. Ingrid says

    Hmmm zo’n heerlijke lemon curd, al diverse malen nu gemaakt en een succes

Trackbacks