Ga naar de inhoud

Review: Amusetour. Ik zeg doen!

Vorige week had ik een culinair weekend. Ik heb niet alleen met vriendinnen op de zaterdag een Cycling Diner gehouden, op zondag stond me een Amusetour te wachten!
De Amusetour in Enkhuizen werd 24 juni georganiseerd van 12.00 tot 16.00 uur.
J. wilde niet mee. Vriendinnen K. en M. gelukkig wel!

Op de website van de Amusetour wordt uitgelegd wat de tour inhoudt. Het komt er op neer dat je langs verschillende restaurants loopt (9 in dit geval) en hier een amuse en bijpassend wijntje nuttigt. Naast de benenwagen was het in Enkhuizen ook mogelijk gebruik te maken van een paardetram die speciaal voor deze Amusetour door de stad reed.

Het weer zat ons dit jaar helaas niet mee. De afgelopen twee jaar konden de amuses in Enkhuizen op het terras in het zonnetje genuttigd worden. Deze keer hadden we de paraplu’s binnen handbereik (op onverklaarbare wijze kwamen we met 3 en gingen we met 1 paraplu naar huis). In de restaurants was het gezellig druk.
Ik ga je nu vertellen en laten zien wat we  bij ieder restaurant hebben gegeten en gedronken én wat ik er van vond! Ik durfde mijn DSLR niet mee te nemen, foto’s zijn met telefoon gemaakt.  Deze post is best lang geworden. Mocht je alleen geïnteresserd zijn in wat we hebben gegeten kun je door het stuk heen “scrollen”.

1. Restaurant Tydloos

Op onze passepartouts stond aangekruist dat we bij Restaurant Tydloos moesten beginnen. We ontvingen van de gastvrouw een keykoord voor onze passepartouts, ook vertelde ze wat de bedoeling was. Van het eerste restaurant krijg je een wijnglas, deze houd je de hele middag bij je zodat hij bij ieder restaurant met een lekkere wijn gevuld kan worden.
Restaurant Tydloos was bij mij bekend, hier heb ik eerder heerlijk gegeten. Jammer dat het geen mooi weer was, Tydloos heeft namelijk een mooie tuin achter het restaurant!
Amuse: Huisgerookte en gegaarde Noorse zalmfilet met een boerenaardappelsalade, krokant gebakken spekjes en een sjalottendressing.
Wijn: Trimbach Pinot Gris Réserve
De amuse was erg lekker, je kon proeven dat er tijd en aandacht aan de zalm was besteed. Het was nog vroeg (12 uur) maar deze Pinot Gris smaakte erg goed. Volgens  het restaurant heeft de wijn een kruidige smaak, rokerige ondertonen en droge maar bloemige smaak. Hij was heerlijk. Dit was een goed begin en beloofde veel goeds voor de rest van de tour!

2. Onder de Wester

Na het eerste restaurant mochten we zelf de volgorde van de overige restaurants bepalen. Op de achterkant van de passepartouts was een plattegrondje te vinden waarop de deelnemende restaurants afgebeeld stonden zodat je zelf een voor jou handige route kon uitstippelen.
Wij kwamen uit bij restaurant Onder de Wester . Dit restaurant kende ik nog niet. Én dat kon kloppen! Tijdens de Amusetour waren ze namelijk voor het eerst geopend! In het pand was “vroeger”een snackbar gevestigd. Het oude pand is helemaal verbouwt en ziet er nu tiptop uit!
Onder de Wester is naar eigen zeggen een Grand Café met een kleine “g”. Je kunt hier terecht voor lunch, tapas en diner. De uitstralling van de zaak is als een tapas restaurant, intiem en gezellig. Achter in de zaak vind je de open keuken. Erg leuk, ik hou er van als ik kan zien wat er in de keuken gebeurt (nee, ik ben niet nieuwsgierig ;-))
Amuse: Pintxo van bruchetta met lamsvlees, Salmorejo, gegrilde aubergine en verse kruiden uit eigen volkstuin
Wijn: Biologeische rode wijn, Casa Azul, Spanje
Deze amuse was heerlijk. De bruchetta was lekker krokant en het lamsvlees smaakte goed. Dit was mijn eerste rode wijn.. ever! Het was even wennen maar erg lekker. Later op de middag heb ik er nog twee gedronken.
Ik hoop binnenkort nog eens te eten bij Onder de Wester, ben beniewd naar het het diner en de tapas!

3. Stedemaagd

Als derde zijn we aangeschoven bij Grandcafé en Hotel Stedemaagd. Het is een groot pand met veel grote tafels. Vanwege het weer deze dag was het ook wel nodig. Ik heb hier nog nooit gegeten, we waren het wel een keer van plan. Maar toen konden we er niet terecht.
Amuse: Spiesje van oosters gemarineerde ossenhaas en garnalen 
Wijn: Sauvignon Blanc, Echeverria, Chili
Het spiesje smaakte goed, de oosterse marinade was heerlijk.

4. Watermusic

Tijd voor de Watermusic. Hier had ik ook nog nooit gegeten. Helaas kan ik geen website van dit stadsrestaurant vinden. Bij de Watermusic heb je een prachtig uitzicht over de haven. Ook beschikken ze over een groot dakterras.
Amuse: Gerookte kalfs-entrecôte op een bedje van roerbakgroenten en kruidejus.
Wijn: Rood
De amuses werden in het restaurant bereid (weer leuk om te zien!) en aan tafel uitgeserveerd. Het hapje was lekker, de wijn vond ik wat zwaar. Maar zoals ik al eerder zei ben ik dus geen rode wijn drinker.

5. De Proeftuin 

Nu was het tijd voor mijn aller eerste sushi! We gingen namelijk naar Restaurant de Proeftuin. De Proeftuin serveert de  Chinese en Japanse keuken, naar eigen zeggen krijg je hier het beste wat Azië te bieden heeft op culinair gebied. Hier heb ik eerder gewokt en een heerlijk verrassingsmenu met ex-collega’s gegeten.
Amuse: Spicy Tuna Maki met koriander en Kimchitataartje van zeebaars op een frisse salade van Wakame zeewier gemarineerd met een Wasabi mayonaise.
Wijn: Chenin Blanc, Spier, Stellenbosch, Zuid-Afrika
Het was: HEERLIJK! Ik ga binnenkort zeker “echt” sushi eten, oftewel een hele maaltijd.
We werden hier erg gastvrij geholpen, indien gewenst werd je wijnglas omgespoelt (bij mij gewenst), er werd uitgelegd wat er op het bord lag en ook de wijn werd uitgebreid toegelicht. Het frisje en zuurtje paste heel goed bij de sushi die op het bord lag. 

6. De Drommedaris

Op naar Cultureel Centrum de Drommedaris! Al klopt dat niet helemaal. De Drommedaris is momenteel gesloten omdat het bouwkundig aangepast moet worden. Tijdens de Amusetour was de Drommedaris gevestigd in een loods.
Amuse: Rouleaux van kwartel gevuld met o.a. pitache nootjes en geserveerd met krokant gebakken polenta gevogeltejus. 
Wijn: Spätburgunder 2010 van het huis Manz, Duitsland
Toen we hier naar binnen gingen dachten we: “even snel wat eten en weer gaan”. Ze hadden hun best gedaan qua aankleding, maar toch zag het er niet zo gezellig uit als in de andere restaurants.
Maar het eten: WAUW! Wat een smaak, dit was verrukkelijk! De kwartel was heerlijk en de gevogeltejus was de beste jus die ik ooit heb gegeten!

7. De Admiraal

Restaurant De Admiraal is een gezellig restaurant. Volgens de website stralen zij gedrevenheid en passie uit, en de gasten mogen dit gerust merken. Uitstraling en sfeer is belangrijk. Maar het meest belangrijk blijft het  Aan de amuse was dit ook te merken, het was een schilderijtje op een bordje.
Amuse: Gemarineerde tonijn, geïmpregneerde watermeloen, gel van canteloupe en crème van pistache met crunch an zwarte olijf 
Wijn: Domaine Jouclary, Sauvignon Blanc 2010
Dit was voor mij even wennen, door de gel en crème, maar wel erg lekker!
Jammer dat het weer niet mee zat, hierkun je ook heerlijk op terras zitten.

8. De Smederij

Restaurant De Smederij kende ik nog niet. Bij De Smederij wordt Frans–Mediterraan getafeld.
Het is een vrij klein restaurantje (11 tafels), en het was erg druk op het tijdstip dat wij hier waren.
Amuse: Korstbakje gevult met rilette van eend met gefrituurde schorsenen 
Wijn: Bassiano Temprenillo, Spanje
Dit was een frisse amuse. Leuk detail: met het bijbehordende pipetje mocht je zelf de “saus” over de rilette spuiten.  

9. Die Drie Haringhe

Restaurant Die Drie Haringhe hebben we bewust bewaard voor het laatst. Hier werd namelijk een dessert geserveerd. Het bleek wel dat we niet de enige waren die dit hadden bewaard.
Hier had ik nog nooit gegeten. Die Drie Haringhe serveert een op de Franse keuken geïnspireerde kaart waarmee de chefs hun gasten verrassen met zowel goede klassieker als nieuwe creaties.
Amuse: Luchtige bavarois van rijst en abrikozen, met karamel van gezouten boter
Wijn: Dessert wijn
Ik ben niet zo van de rijstepap en alles wat erop lijkt. Door de abrikozen en karamel was dit tegen mijn verwachting in een erg lekker dessert!

10. Naborrelen 

Alsof we nog niet genoeg wijn op hadden hebben we nog even nageborreld in een cafétje. De snacks, bitterballen, mochten hierbij niet ontbreken 😉

De middag was geslaagd. Ik (en ik denk dat ik dat ook zeggen mag over vriendinnen K. en M. ) heb heerlijk gegeten en gedronken. Restaurants bezocht waar ik nog nooit geweest was en smaken geproefd die nieuw (en ontzettend lekker) waren. Voor mij komt er zeker nog eens een Amuse Tour!

Wil je ook eens aan een Amusetour meedoen? Dat kan! De Amusetour wordt namelijk niet alleen in Enkhuizen georganiseerd, maar ook in Alkmaar, Amersfoort, Bergen, Deventer, Groningen, Hoorn, Laren, Markelo, Vlieland en Volendam! Data en beschikbaarheid vind je op www.amusetour.nl! Wees er snel bij, in sommige steden zijn de kaarten snel uitverkocht!

 

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op