Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Homemade ragout met kip en champignon

Een recept dat altijd van pas komt: ragout. Deze kip/champignonragout is lekker in een pasteitje of als bladerdeeghapje.

40 minuten Bereidingstijd
Delen op

Homemade ragout met kip en champignon

Een recept dat altijd van pas komt: ragout. Lekker in een pasteitje of bladerdeeghapje. Soms eet je iets, en weet je eigenlijk niet eens wat er in zit. Voordat ik uitgebreider ging koken had ik geen idee wat (naast kip of champignons) de ingrediĆ«nten van een blikje-ragout zijn.

Inmiddels weet ik dit wel. En weet je wat ik nog meer weet? Dat de ragout uit een blikje lang niet zo lekker is als de zelfgemaakte! Deze heeft veel meer smaak!

Ragout kip/champignon

Kippenragout maken

Dit recept voor kip/champignon ragout staat al sinds 2012 op mijn website. Het is een van de allereerste recepten die ik plaatste. De foto’s heb ik inmiddels wel een keer opnieuw gemaakt zodat het er mooier en lekkerder uitziet.

Lekker recept voor de kerst

Met kerst is dit al jaren een van de best bekeken recepten, het is ook nog steeds een van mijn favorieten. Zelf ragout maken is helemaal niet moeilijk en wel hƩƩl erg lekker. Je kan het recept zelfs al een dag van tevoren maken, zodat je met kerst een makkie hebt.

ragout recept

Ragout (kip/champignon)

De basis van de ragout is een roux van bloem met boter. De kippenbouillon zorgt voor volume en een romig geheel. Kerriepoeder, mosterd en worcestersaus zorgen voor een lekkere smaakkick.

Ragout in een pasteitje is old school, en altijd goed. Zo rond de feesten zijn er ook pasteibakjes in een stervorm verkrijgbaar bijvoorbeeld. Zelf kun je ook pasteibakjes maken, klik hier om te lezen hoe je dat doet.

Ragout serveren

Wil je ragout op een andere manier serveren? Verdeel het eens in een klein schaaltje en bedek dit met bladerdeeg. Bestrijk met losgeroerd ei en vergeet er ook geen gaatje in te prikken zodat het lucht weg kan. Bak dit 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg gaar en goudbruin is.

Vegetarische paddenstoelenragout

Wil je voor een vegetarische ragout gaan? Vervang de kippenbouillon door groentebouillon en laat de kip achterwege. Voeg in dat geval extra champignons of een paddestoelenmix toe (totaal 350 tot 400 gram). Voeg ook extra lente-ui toe.

kip ragout

Kippenragout met champignons recept

Dit kippenragout met champignons recept is een klassieker voor de kerst. Heerlijk als voorgerecht en makkelijk te maken.

Snelle maaltijd met ragout

Je kunt deze ragout ook prima serveren met een beetje rijst en wat doperwten als een snelle maaltijd. Dat is heerlijk als er nog wat over is. Ragout kun je in een afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Laat de saus wel eerst afkoelen tot het op kamertemperatuur is. Je kunt de restjes ook invriezen enĀ 3 maanden in de vriezer bewaren.

Champignon ragout

Ingrediƫnten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze homemade ragout met kip en champignon

Bereiding: 40 minuten
Stap 1

Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is (als je grote stukken kip hebt kun je ze wat kleiner maken zodat het sneller gaar is). Snij de kip in blokjes.

2
Stap 2

Snijd de champignons in blokjes en verwarm boter in een koekenpan. Bak de champignons hierin aan. Breng op smaak met zout en peper en voeg een eetlepel worcestersaus toe.

3
Stap 3
Smelt de boter in een sauspannetje (in verband met "overstromingsgevaar" adviseer ik voor 6 personen een minimale inhoud van 1,5 liter te gebruiken). Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een gladde saus. (je hebt ongeveer 750 ml bouillon nodig voor 6 personen)
4
Stap 4

Doe de mosterd, worcestersaus, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de ringetjes lente-ui en fijngesneden peterselie. Breng op smaak met zout en peper.

5
Stap 5

Serveer de ragout in een pasteibakje, of in een bakje met daarop een dakje van bladerdeeg.

ā€¢ Als de ragout voor je gevoel te vloeibaar is kun je het met allesbinder of extra bloem binden.

ā€¢ De pasteibakjes kun je vervangen door geroosterd brood, of door een bakje met daarop een plakje bladerdeeg. Vul het bakje met ragout en leg hier een plakje bladerdeeg op. Verwarm dit 20 minuten in de oven op 200 graden, tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.

ā€¢Slagroom kun je vervangen door crĆØme fraĆ®che of room. Ook kun je de slagroom weglaten.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Cajun kip met rijst en spinazie
Romige pasta met asperge en pesto
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Naan met kofte en tzatziki

80 reacties

Samantha

Al heel lang maak ik dit recept van Brenda, mijn ouders waren toe der tijd heel sceptisch maar willen niets anders meer. Iedere keer als ik zeg dat ik dat ga maken dan komen ze al bakjes brengen. Ondertussen maak ik al porties voor 20 man haha! Ik heb alleen een vraagje, kan dit recept ook in de slowcooker? Sinds kort een slowcooker en wil dat wel eens proberen. Enig idee hoe lang? 4-5 uur op low? Ik hoor het graag!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hi Samantha, wat superleuk om te horen. Wat dat betreft is dit een echte gouwe ouwe! 10 jaar geleden publiceerde ik hem :) Ik heb eerlijk gezegd geen ervaring om ragout in de slowcooker te maken dus kan je hier niet zo goed in adviseren.

Yolanda

Erg lekker, zo maak ik hem al jaren. Maar ik doe er nog een eetlepel vandovan door maakt het iets pittiger. Groetjes yops

Laat een bericht achter

marcel maurmair

heerlijk....ik heb de roe glutenvrij gemaakt met rijstebloem en de wourchesterchiresaus weggelaten en op smaak gebracht met wat knoflook en iets meer kerrie....superlekker hoor

Laat een bericht achter

Marleen

Waar kan ik champignons mee vervangen?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Marleen, je kunt de champignons er uit laten. Of bijvoorbeeld extra kip toevoegen.

Adrie

Ik heb m net klaar en geproefd.....heerlijk!!! Voor het eerst zelf gemaakt en vond het vrij gemakkelijk! Had ik niet gedacht Dank je wel voor het recept! Adriana

Laat een bericht achter

Marieke

Vraagje: hoe lang van te voren kun je de ragout maken? Gr marieke

Laat een bericht achter

Shelly
5/5 sterren

Heerlijk! Fijn dat je een eigen draai aan de smaak hebt gegeven. Ik maak het frequent en het bevalt iedereen zeer goed.

Laat een bericht achter

feike

beste is koude bouillon toevoegen .begin met een beetje als het echt bind kun je wat meer toevoegen . blijf roeren totdat alle bouillon erin zit om een mooie gladde massa te maken.

Laat een bericht achter

Helen

Ik maak al jaren ragout naar recept van mijn moeder. Totdat ik dit recept tegen kwam! Vandaag gemaakt en het was echt heel erg lekker! Het recept van mijn moeder blijf ik zeker gebruiken maar wƩl in combinatie met jouw recept!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Ellen, super om te combineren met elkaar.

Desiree

Leuk! Deze ga ik maken voor onze kerstlunch. Hoe lang van tevoren zou ik het kunnen maken?

Laat een bericht achter

Chanty

Kun je ook iets anders gebruiken ipv kerrie en champignons? Ik houd van ragout maar dus echt niet van die 2 dingen.

Laat een bericht achter

Bert

Dit gerecht kan prima zonder champignons. En kerrie zou ik zelf nooit in een kippen ragout doen maar ook dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik gebruik citroensap bij het garen van de kip en als smaakmakers peper mix uit de molen, tijm, Worcester, madeira en mosterd, eventueel bieslook en peterselie (geeft ook wat kleur). Ketjap en een lichte sojasaus kan ook maar pas op dat het niet te zout wordt. Zout zit genoeg in de boullionblokjes.

Marjo W

Super makkelijk recept! Ik had wel tarwemeel gebruikt en ik heb flink wat bindmiddel mogen gebruiken. Het flesje tabasco (gelukkig oud) voor worchestersaus aangezien, maar dat heeft gelukkig niet veel gedaan. Iets meer mosterd gebruikt ivm de liefhebbers hier in huis. Aanrader!

Laat een bericht achter

Mireille

Ziet er heerlijk uit, ga het eens zelf maken! Maak je de kippen bouillon aan met 2 kippen bouillon blokjes?

Laat een bericht achter

HĆØlen

Vandaag gemaakt voor de cliƫnten op mijn woongroep voor verstandelijk gehandicapten. Wat hebben ze gesmuld!!

Laat een bericht achter

Annet

Daar gaan we weer!! Ook dit jaar mag ik voor kerstavond jou kipragout maken. Hij blijft heerlijk en makkelijk om te maken.

Laat een bericht achter

Claudia

Hoi Brenda, Heb even een vraagje ,doe je de Champions rauw erbij of bak je deze eerst even ?

Laat een bericht achter

Anja

Ik ga vandaag ragout uitproberen voor kerst dus proficiat draaien ben benieuwt

Laat een bericht achter

Daniƫlla

Goedemorgen Brenda Gisteren heb ik kippenbouillon gemaakt voor de ragout en vandaag maak ik de kippenragout maar dan wel zonder de champignons en doe er prei en wortel door is ook erg lekker en ik serveer het met spaghetti

Laat een bericht achter

Mark

Niet helemaal goed gelezen en alle bouillon erbij gedaan. Flink balen tot mijn vrouw proefde en zei dat we heerlijke champignonnensoep hadden! Alsnog genoten ervan!

Laat een bericht achter

blom

ga het recept maken,mijn vraag is ; kan ik de ragout ook invriezen?dan wil ik diverse soorten maken,heb dan altijd wat in huis.

Laat een bericht achter

Oma hennie

Kan deze ragout in de vriezer??

Marc

Dat was lekker!

Laat een bericht achter

Bert van der Burgt

kan ik de kippen ragout ook een dag van te voren maken en de volgende dag opwarmen ?? Met vriendelijke groet Bert van der Burgt

Laat een bericht achter

G vd Lee

Hoi zelf gemaakt is idd veel lekkerder, maar doe jij de champignons er rauw in? Ik fruit ze altijd zachtjes met uitjes/sjalotjes in de roomboter en doe dan de bloem erbij.

Laat een bericht achter

Lein

Hi Brenda, ik wil de ragout gaan maken vandaag. Even voor de zekerheid: je hergebruikt de bouillon waarin je de kip hebt gekookt voor de roux?? Gr lein

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ja dat klopt!

Fred Bos

Hallo Brenda, Ik ben een Nederlandse man van (op een week na) 69 jaar en woon alweer 4 jaar in het noorden van Thailand. Mijn Thaise partner (55) komt uit een klein dorpje aan de voet van de bergen en heeft geen enkele ervaring met "eten over de grens" Ik ben niet zo'n keukenprins maar vind het wel leuk om af en toe eens wat te koken. Echter als ik wat klaarmaak moet ik meestal eerst zelf opscheppen, want als mijn partner eenmaal aan het "proeven" is blijft er niet zoveel meer over. Inmiddels kent ze jou gevulde paprika's, eier salade en ragout (maar dan met pork) Helaas zijn niet alle ingrediƫnten hier verkrijgbaar, maar met een beetje eigen fantasie lukt het best. Dus bedankt!!

Laat een bericht achter

Margo

Heerlijk,we hebben er allemaal van genoten.

Laat een bericht achter

marjan broere

Er staat kippenbouillon in je recept als ingredient. Bedoel je dan dat je een kruidenbuiltje voor kippenbouillon gebruikt of koop je een basispot kippenbouillon in de winkel die je gebruikt? En als je een builtje gebruikt, hoeveel gebruik je er dan op 1 liter?

Laat een bericht achter

HM

Met kerstavond eten wij altijd een pasteitje.. traditie.. maar nu de kinderen iets groter zijn is dit niet meer een volwaardige maaltijd. Wat is een lekker gang ervoor of erna om toch iets meer binnen te krijgen?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik zou het pasteitje als voorgerecht serveren en daarna bijvoorbeeld de winter stoofpie met aardappeltjes.

Kaatje

Ha Brenda, Vraagje? Moet de champignons eerst nog even kort aangebraden worden voor dat ze in de ragout gaan?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat hoeft niet omdat ze in de ragout garen. Maar als je het lekkerder vindt kun je dat wel doen hoor.

mieke

Voor het allereerst de stap durven te zetten om zelf ragout te maken. Geen idee waarom ik daar zo lang tegenop zag. Was makkelijk en erg smakelijk! We hebben het gegeten met couscous en zoet-zure komkommer.

Laat een bericht achter

Janneke

Inderdaad een super lekker recept. Ik heb het vandaag gemaakt (en natuurlijk ook al geproefd :-)). Volgende keer misschien met zelfgemaakte kippenbouillon, de bouillon uit een potje vind ik wel redelijk zout, dus heb geen zout meer extra toegevoegd. De lenteui geeft een lekkere 'bite'. Echt een aanrader dit recept, smaakt echt puur in vergelijking met een blikje ragout.

Laat een bericht achter

Peter

Wat een overheerlijk recept!!!! Ik heb deze ragout voor de kerst gemaakt. Suuk6 was enorm! Het was alsof de welbekende engeltjes iets over je tong deden ;-) Thanks!!!!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat goed om te horen Peter, bedankt voor het compliment

Lara

Wat kan je als vervanging gebruiken voor worcestershire sauce gebruiken ivm geen suiker, gluten en soja...? Alvast bedankt!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In dat geval zou ik de saus extra op smaak brengen met peper en zout. Of soja saus gebruiken maar ik zie dat dat ook niet mag in dit geval :)

Afke

Hallo, zou ik de ragout een dag voor ik het ga eten klaarmaken en dan bewaren in de koelkast? Wil dit recept graag met kerst maken maar het liefst een dag vantevoren!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Afke, dat is geen probleem. Je kunt dit heel goed een dag van te voren klaarmaken en bewaren in de koelkast.

Eric Oosterbeek

Mooie basis. Ik heb een paar dingen echter aangepast De kipfilet heb ik vervangen door een beenhammetje. Voorts maak ik een bospaddenstoelen bouillon en wel daar ca. 25 gram gedroogde porcini in. Een half/heel glaasje witte wijn kan ook geen kwaad. Doet dit wel door de bouillon zodat de ragout niet te dun wordt/. Dit is een heerlijke smaakbom. De kerrie heb ik in dit gerecht weggelaten. Is absoluut ook het proberen waard.

Laat een bericht achter

Wilma

Ik heb deze ragout gemaakt zonder de slagroom en lente-ui. Het is een eenvoudig en simpel recept maar het resultaat was geweldig. Volgende keer doe ik er lente-ui bij, dat is vast nog lekkerder.

Laat een bericht achter

Helen

Dit wil ik graag maken voor 24 man. Kan ik alle ingrediƫnten dan gewoon x 4 doen? Of gaat dat bv met de boter en bloem niet zo?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

x4 kan ook met de bloem en de boter. En je hebt een flinke pan nodig ;)

Janny

Complimenten! Eindelijk een overheerlijk kippe/champignonpasteitje Regelmatig geprobeerd, maar dit is de beste ooit!!

Laat een bericht achter

Monique

Ik wil het ook graag maken, maar vraag me af of ik er een pasteitje van kan maken, of dat dat niet kan omdat het te slap is..

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Monique, ik heb dit ook gegeten met een pasteitje. Kan prima. En als je het te slap vind kun je het iets meer binden of minder bouillon toevoegen.

mariska

Heerlijk smaakvol recept van ragout! Ik had het nog nooit gemaakt, maar deze is voor herhaling vatbaar. Inderdaad beter dan uit een blikje.

Laat een bericht achter

Lucienne

Goedemiddag, Ben ragout aan het maken. Nu vraag ik met af, moet ik de champignons ook nog even voorgaren of is het voldoende om dit aan het eind even te laten pruttelen.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Laat de ragout even pruttelen zodat de champignons garen.

Marielle

Lekker recept. Vandaag gemaakt voor 25 pasteitjes. Prima te doen. Heerlijk.

Laat een bericht achter

Dick

Hallo Brenda, Ik ben nogal verbaasd over je hoeveelheden voor 6 personen. Ik gebruikte gisteren voor 3 personen 50g bloem en 50g boter en had een karige maaltijd. Ik kan me ook niet voorstellen dat je bijna een liter bouillon daarin kunt verwerken. Ik kon nog geen halve liter kwijt en toen werd de ragout al bijna te dun. Doe ik iets verkeerd? Groet, Dick

Laat een bericht achter

Ans Ewald

Ik nam 100 gram boter 100 gram bloem als het te dun is wat bloem in een kopje glad maken met koud water tot klontjes weg zijn en erbij doen dan wordt het wat dikker. dit werkt altijd ook bij soep wel altijd koud water gebruiken.

S.

De verhouding voor een roux is 5:6 met halve liter vloeistof. Dus 50 gr. boter, 60 gram bloem, en 'n halve liter bouillon or whatever. Dan kan het (bijna) niet mislukken. Maar ook zeker niet meer dan die halve liter vloeistof anders wordt het te dun voor ragout. Verder is het een geweldig lekkere ragout.....dan wil je nooit meer een blikje! Dank je voor het delen van je recept!

Els Kronenburg

Ik denk dat het verschil is, dat dit recept voor zes pasteitjes is en niet voor een maaltijd van zes personen. Ik maak zelf ragout ook ongeveer zĆ³, en eet het dan als maaltijd met rijst. En dan is deze hoeveelheid prima voor drie personen, als het geen al te grote eters zijn. Ik doe er voor een maaltijd meestal ook nog wat andere dingen door, net wat ik heb, bijvoorbeeld stukjes rode paprika, of preiringetjes, En in plaats van worcestersaus ook wel eens sambal badjak, net hoe de pet staat.

Brenda Kookt

Hi Dick, vervelend dat het niet gelukt is. Ik kan zo helaas niet zien waar het mis gaat. In dit recept heb 60 g bloem en boter gebruikt en 750 ml bouillon. Dit gaf een lekkere bouillon, voldoende voor 6 pasteitjes.

Jacobien

Ga het vandaag voor de derde keer maken. Doe er iets minder worcestersaus in en ietsje meer kip. De mannen hier zijn er dol op!

Laat een bericht achter

Brenda

Dat is goed om te horen :)

Keukenprinsesje

Heb het recept voor de pasteibakjes al gevonden. Alleen de link via dit recept werkt (bij mij) niet. En zo word mijn to-do-lijstje weer 2recepten langer. Ik kan nog wel een paar jaar vooruit met alle recepten die ik ooit nog wil gaan maken, hihi. Leuk is dat om telkens weer nieuwe dingen uit te proberen, geeft altijd een leuke spanning vind ik. :-)

Laat een bericht achter

Brenda

Hi, bedankt voor de tip. De link heb ik inmiddels aangepast. De ragout is ontzettend lekker. Ga hem zelf weer voor de feestdagen maken ;-)

Keukenprinsesje

Als je bij jou komt eten is het net of je in een 5-sterren restaurant zit te eten volgens mij,hihi. Het ziet er zo verrukkelijk uit allemaal. Krijg altijd honger als ik dit soort recepten zie. Ben zelf ook dol op ragout, dus ik vermoed dat dit recept hier ook nog wel op tafel gaat komen. Alleen opende hij bij mij de link niet van de pasteibakjes!? Afin, nogmaals het ziet er verrukkelijk uit en is ook heerlijk eten met de koudere dagen.

Laat een bericht achter

Pasteitje « Brenda Kookt!

[...] ik een paar weken geleden ragout maakte voor een etentje bij mij thuis heb ik mezelf uitgedaagd. Ik wilde namelijk niet alleen de [...]

Laat een bericht achter

Lekker en Simpel

Ik ben echt gek op ragout maar ik had het eigenlijk nog nooit zelfgemaakt. Maar ik zie nu dat het eigenlijk heel erg makkelijk is en volgens mij ook best wel snel klaar! Ik ga het zeker een keer uitproberen

Laat een bericht achter

brendakookt

Zeker een aanrader! Ik beveel mijn recept van harte aan voor lekkerensimpel.com! ;-) Zit LEKKER veel smaak aan, en is inderdaad best SIMPEL. Je moet er wel even bijblijven als je de bouillon er door roert. Je kunt het ook goed van te voren maken en later opwarmen.

Kim

Daar is ie!! Wederom de worcestersaus ;)

Laat een bericht achter

brendakookt

Jaaa! Toevallig is dit hetzelfde recept als toen. Heb het inmiddels wel vaker gebruikt! Is jouw flesje al leeg? ;-)

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Mieke, en het is inderdaad helemaal niet moeilijk

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk om te horen Janneke

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op