Spitskool in bladerdeeg

 Spitskoolschotel met bladerdeeg

Spitskool heb ik tot mijn 21e niet gegeten (ook niet geprobeerd). Mijn schoonmoeder heeft de groente geïntroduceerd door het te wokken met een uitje en spekjes (eten we nog steeds regelmatig!). We zijn inmiddels gek op spitskool, maar ook op ovenschotels.

Deze spitskool ovenschotel kan dan ook niet missen: zijn we ook gek op!

Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was begonnen. Het zijn denk ik de slechtste foto’s die ik heb gemaakt, maar de schotel is zoo lekker. We eten deze schotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?

Ovenschotel spitskool met bladerdeeg

Spitskool in bladerdeeg

 Ingrediënten voor 4 personen

  • een middelgrote spitskool
  • 9 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 500 gram rundergehakt
  • zakje Italiaanse gehaktkruiden
  • 3 appels
  • kaneel
  • suiker
  • vloeibare margarine

Bereiding

Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.

Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul. Snijd de spitskool in repen en de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.

Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.

Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gesneden spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.

Bak de ovenschotel in circa 60 minuten op 200°C. (hou de schotel in de gaten zodat de bladerdeeg niet zwart blakert, niet iedere oven is hetzelfde)

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


……………………………………………

 Klik hier om mijn kookboek SNELLE KLASSIEKERS MET EEN TWIST  te bestellen! (cadeautip!) 

Volg me ook op FacebookTwitter en Instagram (username @brendakookt).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

REACTIES

  1. Conny says

    Hoi Brenda,

    Wat leuk deze weblog over je kookkunsten. Cor en ik waren vanavond met z’n tweeen thuis en heb de spitkool in bladerdeeg gemaakt. We vonden het allebei erg lekker. Apart dat gekruide gehakt samen met die zoetige smaak van de appel.
    Heb al meer recepten gezien die ik ook vast een keer ga maken, je hoort weer van me.
    Groetjes Conny

    • brendakookt says

      Leuk dat je langskomt Conny! Lekkere combi he!?
      Zullen Tessa en Joep het ook lekker vinden? ;-)
      Groetjes

  2. Margo Welker says

    Hoi Brenda,

    leuke weblog heb je!
    Ik heb ook nog NOOIT spitskool gegeten, maar dit recept ga ik zeker een keer proberen!

    groeten,
    Margo Welker

    • brendakookt says

      Dank je Margo! Ik zou zeggen: snel een keer proberen!
      Ik vind het lekkerder dan witte-, groene-, bloem- en boerenkool.

  3. Gerda Hoff says

    Hoi Brenda,
    Wat een leuke recepten, allemaal. Gister heb ik de spitskool in bladerdeeg bij mn moeder gegeten, (want ja, die geniet ook van je recepten) en het was echt smullen! Ik ga hem zelf ook eens maken!
    Groetjes Gerda

    • brendakookt says

      Hoi Gerda, Wat leuk dat je langskomt en een berichtje achterlaat. En dat de spitskool gesmaakt heeft!
      Wij maken hem vaak voor 4 personen, gaat de helft de vriezer in. (Tweede keer vinden we hem zelfs lekkerder dan de eerste keer..) Groetjes Brenda

  4. geriehoff says

    Hay Brenda,
    Van Gerda heb je al kunnen lezen, dat we gesmuld hebben van de spitskool in bladerdeeg maar ik wilde het zelf ook nog mailen. Een goede tip trouwens dat je het ook in kan vriezen. Groetjes Gerie

    • brendakookt says

      Hi Gerie, je bent mijn vaste bezoekster ;-)
      Leuk om te horen dat jullie ervan gesmuld hebben!
      Nu moet ik snel weer iet anders verzinnen wat jullie lekker zullen vinden…

  5. astrid says

    Hé Brenda,
    Zaterdag dit gerecht op de camping gemaakt, het was heeeeeeeeeeerrrrrrrrrrrrrrrrlijk. Direct de buren ook laten proeven, het was een inslaand succes, gelijk het recept uitgedeeld en je site doorgegeven.

    • brendakookt says

      TOP Astrid!! “Spread the word”
      Ik moet vanaf nu dus meer campingrecepten plaatsen.. ;-)

  6. Reina says

    Hey Brenda,
    Gisteren dit recept gemaakt en het was overheerlijk. Meteen toegevoegd bij mijn favorieten. Wat een leuke site en lekkere recepten. We gaan zeker nog meer uitproberen.

    • Brenda says

      Leuk! :-)

  7. Charlotte says

    Dit recept had ik gisteren moeten hebben, dit lijkt me veel lekkerder dan gewoon ‘kale’ spitskool! Op naar de volgende keer dus!

    • Brenda Kookt says

      Dat is jammer. Volgende keer moet je dan dit recept maken. Het blijft een van onze favorietjes.

  8. tineke says

    Gisteravond gemaakt, was heeeeeerlijk. Een blijvertje!

  9. juf Leej says

    Hij is net doorgeslikt! Was lekker! Verrassende smaken-combinatie.

  10. Ineke Bosma says

    De spitskool met bladerdeeg staat nu in de oven, mmmm het ruikt al erg lekker.
    Benieuwd of het zo lekker is als beschreven wordt.
    Laat zeker van me horen.
    Groetjes. Ineke

  11. annemiek says

    Hoi Brenda,
    Ik was erg benieuwd naar die combinatie van smaken die helemaal niet voor de hand liggen. Maar ik had geen tijd om het gerecht in een uur in de oven te laten. Toen heb ik maar dezelfde ingrediënten gebruikt (zonder bladerdeeg) , maar dan in de wok, en er rijst bij gekookt. En we hebben er allebei van gesmuld. Bedankt dus. Groetjes

    • Brenda Kookt says

      Wat een goed idee voor als je minder tijd hebt Annemieke. Ik ga het op deze manier ook zeker eens eten.

  12. Kristel says

    Hai Brenda,

    Na het lezen van alle positieve reacties bij dit recept heb ik het vandaag ook gemaakt. De eerste keer maar zeker niet de laatste! Wij zijn net zo enthousiast als de rest van de bezoekers. Wat een heerlijk recept met al die bijzondere smaken!

    Groetjes van Kristel

  13. Hennie says

    Hoi Brenda

    Ik wil de taart een dag van tevoren maken.
    Hoelang moet hij dan de andere dag nog in de oven en op hoeveel graden ?

    groetjes Hennie

    • Brenda Kookt says

      Laat hem na de eerste keer bakken goed afkoelen en bewaar hem in de koelkast. De volgende dag zou ik hem 30 minuten op 180 of 200 graden opwarmen in de oven. (eventueel kun je hem in stukken snijden zodat het opwarmen sneller gaat)

  14. Ella says

    Bij ons staat deze verrukkelijke schotel regelmatig op tafel hoor. Helemaal omdat we hier met een moeilijk etende puber zitten die geen groente lust. Maar deze topper lust ze dus wel.

    • Brenda Kookt says

      Wat goed om te horen Ella, de schotel is ook te lekker. Hier staat hij ook regelmatig op tafel. En in dat geval zou ik er extra veel spitskool stoppen ;)

  15. Albert Langereis says

    We hebben er heerlijk van gesmuld was een topper!

  16. Janny says

    Vanavond de schotel gegeten. Het was heerlijk, een aanrader!

  17. Ellen says

    Hallo Brenda,
    Wat een geweldige site met heerlijke recepten. De site ziet er mooi en aantrekkelijk uit. Vandaag de spitskoolschotel gemaakt en het was super. Makkelijk en heerlijk, zelfs mijn kritische pubers hebben het gegeten ( en dat wil wel wat zeggen).
    Groetjes, Ellen

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Ellen, fijn dat de kritische pubers hier ook van genoten hebben :)

  18. Manon says

    MMMMMMMMM!!! Dit was een heerlijk recept. Makkelijk en lekker.
    Ga deze absoluut vaker maken!

  19. magda den dulk says

    Hallo Brenda,
    Dagelijks word ik verrast met één van jouw heerlijke recepten. Morgen moet ik een Paasbrunch verzorgen voor 25 gasten van ons Inloophuis Debora voor mensen met kanker in Delft. Ik kom niet verder sandwiches, ommeletrolletje, ommelettaartje. Heb jij nog suggesties?
    Wellicht nog iets met groenten bv frittata met gourgette?
    Vraagje: kan ik de ommeletjes vandaag al bakken voor morgen?

    • Brenda Kookt says

      Hi Magda, wat leuk dat je daar aan mee werkt. De omeletjes un je heel goed vandaag al maken, en ook al oprollen en verpakt in de koelkast bewaren. Hoef je ze morgen alleen te snijden. Neem eens een kijkje op deze pagina, hier staan de paasrecepten bij elkaar: http://www.brendakookt.nl/pasen/

  20. Jet says

    De kids noemen hem de ‘spitskoolappeltaart’ en eten hun vingers erbij op. En dat terwijl spitskool niet hun favoriete maal is! Ik maakte hem vanavond voor t eerst en kreeg direct de vraag wanneer we dit weer gaan eten!

  21. Daniëlle says

    Vandaag deze gemaakt! Wat een heerlijke verrassing :) Komt zeker nog een keer op het menu!

  22. Eva says

    lekker recept!
    Doe je de andere helft vd schotel afgebakken in de vriezer?

    • Brenda Kookt says

      Ja die vries ik in. Ik ontdooi het in de koelkast en warm het dan weer op in de oven. Mijn vriend vind het de tweede keer (als het uit de vriezer komt) zelfs nog lekkerder.

  23. Sanny Groenewold says

    Hoi Brenda heb al verschillende recepten gemaakt zo als de pepernoten taart dat was zo’n succes van de week heb ik hem in de aardbeien gemaakt,alles vers is onze favoriet geworden.
    Voor ons geen pak meer uit de winkel. En de zuurkool taart was ook zo lekker.
    Nu gaan we de witte kool met bladerdeeg vanavond eten lijkt me ook lekker.
    Maar je hoort wel hoe wij hem vonden. Gr. Sanny.

    • Brenda Kookt says

      Wat leuk om te horen Sanny, deze vinden jullie vast ook erg lekker. Bij ons is het echt een favoriet